01.12.2022 | Sodniki
ZNSS na delavnici Uefa sodniške konvencije na Dunaju

V avstrijski prestolnici je med torkom in četrtkom potekala dvodnevna delavnica "Uefa Referee Convention Workshop", kjer je šlo za srečanje sodniških predstavnikov iz 54 držav članic Evropske nogometne zveze (Uefa), ki so odgovorni za izpolnjevanje zahtev in normativov, ki jih s kriteriji in parametri predpisuje Uefina sodniška konvencija.

Zbrane je na otvoritvi delavnice sprva nagovoril šef evropskih sodnikov Roberto Rosetti iz Torina, nato pa so predavatelji Rob Hennessy iz Irske, Sarunas Tamulynas iz Litve, Jose Fontelas iz Portugalske, Katia Senesi iz Italije, Gyöngyi Gaál iz Madžarske in Nathalie Qaqaye iz Švice predstavili različne teme.

Po delu v skupinah so nato udeleženci predstavili enotne zaključke s predlogi za nadaljnje razvojne korake po posameznih področjih, kjer so:

 • iskali načine in možnosti pri kampanjah za ozaveščanje vloge sodnikov in preprečevanja nasilja and njimi
 • podrobno razpravljali o težavah zaposlovanja in zadrževanja sodnikov v Evropi
 • analizirali in razpravljali o razvoju ženskih sodnic
 • prejeli povratne informacije s skupinskih srečanj, ki so bile posredovane celotni delavnici
 • krepili mrežo vodij z uporabo smernic sodniške konvencije UEFA po vsej Evropi

Na Dunaju je bil vodja sodniškega oddelka Žiga Dobrun, ki je pred povratkom v domovino strnil nekaj vtisov:

" Zveza nogometnih sodnikov Slovenije je članica NZS in je bila ena izmed prvih članic, ko je 28.06.2007 pristopila k UEFA sodniški konvenciji ter od tedaj uspešno izvaja svoje aktivnosti skladno z visokimi mednarodno uveljavljenimi standardi in načeli. Aktivnosti in usmeritve sodnic in sodnikov temeljijo na celovitem sistemu, ki zagotavlja visoko usposobljenost, kakovostno sojenje in najvišjo možno enovitost kriterijev na vseh nivojih tekmovanja. Na Dunaju smo potrdili, da v celoti izpolnjujemo kriterije in vse ostale zahteve iz sodniške konvencije krovne evropske nogometne organizacije."

Na delavnici so udeleženci poglobljeno izmenjevali mnenja in izkušnje o posodobljeni razvojni sodniških strategiji Uefa-e, govorili o pritiskih in nasilju nad sodniki, delili poglede in najboljše prakse glede rekrutacije in zadrževanja sodnikov ter pridobivanja novih sodniških kadrov ter analizirali in razpravljali o razvoju ženskega sojenja.

Tekst: NZS

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA