17.07.2010 | U15
Z okrepitvami do novih zmag

Sinoči se je pričela nova tekmovalna sezona za prvoligaše, jubilejna 20. Obdobje pred tem so klubi izkoristili ne le za dvig forme in primerno pripravljenost, temveč tudi za osvežitev svojih vrst in okrepitve, s katerimi bodo to sezono skušali doseči vidnejše oz. boljše rezultate.

Temu primerno so 'trgovali' tudi s perspektivnimi mladimi reprezentanti, ki so zanimivi za vsakega delodajalca. Pred pričetkom sezone jih je nekaj izbralo tudi tujino.

Prvi ob lanskoletni razvrstitvi so s 73 točkami sezono končali Koprčani in se prvič zavihteli na slovenski nogometni vrh. Ob tem so že v štartu nove sezone dodali superpokalni naslov, za katerega so se že borili v nekoliko spremenjeni zasedbi. Z izjemo mladih Andraža in Aljaža Strune v obrambni vrsti ter Danijela Marčeta, ki se je s Škotske preselil na slovensko Obalo ni igralcev, ki bi hkrati zastopali klubske in reprezentančne barve.

Vijolice pobrale smetano

Vijoličasti bodo po dvojnem porazu proti Kopru, tako prvenstvenem v lanski sezoni kot superpokalnem, zagotovo še bolj motivirani stopili v novo klubsko sezono, kjer se nadejajo drugačnega zaključka, kot ga je prinesla sezona 09/10. Zadnji v vrsti okrepitev sta sledili nekaj dni pred prvim dvobojem za superpokalno lovoriko, ko sta mariborsko zvezno in napadalno vrsto okrepila Josip Iličič in Robert Berič, zdaj že nekdanja nogometaše Interblocka, ki sezono začenja v nižji ligi. Med najodmevnejšimi odhodi pa je zagotovo vroče ime kapetan reprezentance do 21 let Rene Mihelič, ki kariero nadaljuje na Portugalskem pri Nacionalu. Tam igra tudi (trenutno poškodovani ob dvoboju z Demplseyjem na minulem mundialu) Nejc Pečnik. V vijoličasti opravi pa ostajajo Aleš Majer, Armin Bačinovič in Vito Plut.

Novogoričani, ki so lansko sezono končali na tretjem mestu, tokrat začenjajo brez Matije Škarabota, sicer obrambnega reprezentanta do 21 let, ki svojo kariero nadaljuje v belgijskem Gentu, v svoje vrste pa zvabili Daliborja Stojanoviča, zdaj že nekdanjega zveznega reprezentanta Domžal, hkrati pa tudi reprezentanta do 20 let. Še največja 'okrepitev' moštva je povratek Etiena Velikonje, ki je po izpadu skoraj celotne sezone znova nared za doseganje zadetkov. 'Stroj' za polnjenje nasprotnikove mreže se je izkazal že v pripravljalnih tekmah, ko je dvakrat zadel proti Istri, bil natančen proti Austria Kärntnu in Sparti iz Prage, dvakrat pa premagal tudi vratarja SV Arnoldsteina. Tako v klubskih kot reprezentančnih barvah pa še vedno nastopa Gregor Balažic.

Olimpija bo pogrešala Oblaka

Prepih je zapihal tudi v Olimpijini slačilnici, ki se letos s Šiške seli na nov športni objekt v Stožicah, ko bo slednji seveda dokončan. Največja sprememba sezone je v vratih, kjer ni več mladega, a zato nič manj zanesljivega, Jana Oblaka, ki svojo kariero ob reprezentančnem vratarju do 21 let nadaljuje v sloviti Benfici na Portugalskem. Kljub poškodbam pa je v ljubljanskem kadru tudi nekdanji 'knap' Nik Omladič, ki je še pred časom zastopal tudi barve Slovenije. Med okrepitvami najdemo tudi Blaža Božiča, ki je z mestnega rivala prestopil k zelenim. Že sredi prejšnje sezone pa se je zelenim z Domžal preselil tudi starejši od bratov Vučkič, Alen.

Celjani kljub mladi ekipi želijo v tej sezoni narediti korak ali dva naprej, čeprav je tudi peto mesto minule sezone v elitni slovenski nogometni ligi, glede na starost in izkušnje pomlajenega moštva, dober izkupiček. Med mladimi reprezentanti v ekipi ni prišlo do sprememb, saj v dresu grofov ostajata tako kapetan Rajko Rep, ki je v pripravljalnem obdobju zadel proti Zagrebu, SPINS-u ter Dinamu iz Tirane. Že v začetku maja pa je do leta 2013 pogodbo podaljšal Roman Bezjak, ki je v pripravljalnem obdobju prispeval zadetek proti SPINS-u. V obrambni vrsti na nasprotnikove napadalce pazi Boris Mijatovič, kot tretji predstavnik klubskega in reprezentančnega kolektiva.

Nafta je edini predstavnik elitne druščine (poleg dveh novincev v ligi), ki nima predstavnikov tudi v državni ekipi. Sicer pa so Lendavčani sezono zaključili na šestem mestu, kar je velik dosežek za moštvo, obenem pa bo to težko ponoviti tudi v tokratni sezoni, saj so klubski proračuni zaradi gospodarskega gibanja tokrat nekoliko skromnejši. In to velja za vse prvoligaše. Edini predstavnik Prekmurja je poleti zapustilo kar 14 igralcev, ekipa, ki bo v tej sezoni skušala ponoviti lanskoletni uspeh je tako popolnoma prenovljena.

Bojan Prašnikar ima z velenjskim Rudarjem velike načrte. Želja so evropske zelenice, ki si jih bodo nogometaši skušali priboriti tekom tokratne sezone. V velenjski opravi bo tudi v tej sezoni Nikola Tolimir, kot edini predstavnik slovenske izbrane vrste v zvezni liniji do 21 let.

Domžalčani izgubili Stojanoviča, legionarji še niso začeli

Domžalčani se v tokratni sezoni odkrito spogledujejo z višjim mestom od osmega, ki so ga zasedli ob koncu prejšnje sezone, kjer so bili uspešnejši v pokalu, kot v državnem prvenstvu.  Ekipo je zapustil Dalibor Stojanovič, še vedno pa med vratnicami ostaja Nejc Vidmar, kot eden od treh reprezentančnih vratarjev, v obrambi bomo tudi v tej sezoni videvali Jovana Vidoviča in Darka Zeca.

Pregled zaključujemo z dvema novincema v ligi. Po izpadu Interblocka in Laboda Drave sta se elitni deseterici priključila Primorje in Triglav Gorenjska, ki pa v svojih vrstah nimata reprezentantov, vsaj v višjih selekcijah ne.

Nekaj mladih nogometašev se kali v tujih ligah. Tako v Italiji (sezona se še ni začela) nabirata izkušnje vratar Gallipolija Jan Koprivec in napadalec Atalante Leon Črnčič, Na Nizozemskem bo še naprej nizal uspešne predstave udeleženec svetovnega prvenstva v JAR Tim Matavž, Kevin Kempl tudi v tej sezoni ostaja v Leverkusnu pri Bayerju, mlajši od bratov Vučkič pa se nogometnih veščin uči v Newcastlu.

Sicer pa bodo selektorji tudi to jesen aktivno spremljali svoje varovance in morda se kakšna prevetritev zgodi tudi v teh vrstah, če ne drugega, bodo spremembe zagotovo sledile zaradi menjave generacij oz. starostne omejitve posameznih selekcij.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Arhiv NZS

 

 

SORODNE NOVICE

  • 23.09.2024 | U15
    Zadnja tekma pripadla gostiteljem
    Slovenska izbrana vrsta do 15 let je odigrala tretjo in zadnjo tekmo UEFA razvojnega turnirja na Hrvaškem. Na srečanju z gostitelji so varovanci selektorja Boštjana Krefta položili orožje.
  • 20.09.2024 | U15
    Slovenija visoko ugnala Litvo
    Slovenska izbrana vrsta do 15 let je odigrala drugo tekmo UEFA razvojnega turnirja na Hrvaškem. Na srečanju proti Litvi so varovanci selektorja Boštjana Krefta svojemu nasprotniku po golu zaostanka v nadaljevanju tekme nasuli šest zadetkov.
  • 18.09.2024 | U15
    Slovenija na uvodnem srečanju turnirja izgubila proti Irski
    Slovenska izbrana vrsta do 15 let je pričela z UEFA razvojnim turnirjem, ki letos poteka na Hrvaškem. Varovanci Boštjana Krefta so se na uvodnem obračunu pomerili z izbrano vrsto Irske in kolnili s 5:2. Za Slovenijo sta zadela Roman Leljak in Grabljevec. V petek na sporedu tekma z Litvo.
  • 10.09.2024 | U15
    Kreft izbral varovance za mednarodni turnir
    Slovenska reprezentanca do 15 let bo v drugi polovici septembra gostovala na UEFA U15 razvojnem turnirju, ki bo potekal na Hrvaškem. Selektor Boštjan Kreft je v ta namen objavil seznam triindvajsetih nogometašev, na katere bo računal na srečanjih proti Irski, Litvi in Hrvaški.
  • 01.05.2024 | U15
    Slovenija po enajstmetrovkah izgubila v finalu Turnirja narodov
    Slovenska izbrana vrsta do 15 let je v Gradišču ob Soči odigrala finalno tekmo mednarodnega turnirja ”Torneo delle Nazioni”. Redni del srečanja se je končal z nedoločenim izidom 1:1, zmagovalca pa niso dali niti podaljški. Slovenije je srečanje izgubila po izvajanju enajstmetrovk. 
  • 29.04.2024 | U15
    Slovenija v finalu Turnirja narodov
    Slovenska izbrana vrsta do 15 let je v Novi Gorici v polfinalu mednarodnega turnirja ”Torneo delle Nazioni” proti vrstnikom iz Južne Koreje slavila z 1:0 in se uvrstila v finale, kjer jo čaka izbrana vrsta Avstrije. 
  • 27.04.2024 | U15
    Slovenija po zmagi nad Češko do polfinala
    Slovenska izbrana vrsta do 15 let je v Vipolžah odigrala drugo tekmo mednarodnega turnirja ”Torneo delle Nazioni” in se proti vrstnikom iz Češke veselila druge zmage. Varovanci Boštjana Krefta so slavili z 2:1 in se bodo v polfinalu turnirja pomerili z Južno Korejo.
  • 25.04.2024 | U15
    Slovenija slavila proti Savdski Arabiji
    Slovenska izbrana vrsta do 15 let je v Ajdovščini odigrala prvo tekmo mednarodnega turnirja ”Torneo delle Nazioni” in se proti vrstnikom iz Savdske Arabije veselila visoke zmage. Varovanci Boštjana Krefta so svojemu nasprotniku nasuli 5 zadetkov. Čez dva dni jih čaka obračun s Češko.
  • 15.04.2024 | U15
    Kreft izbral varovance za Turnir narodov
    Slovenska reprezentanca do 15 let bo konec aprila nastopila na Turnirju narodov, ki bo potekal v Italiji. V skupinskem delu tekmovanja ”20. Torneo Delle Nazione” se bo pomerila z izbranima vrstama Savdske Arabije in Češke, selektor Boštjan Kreft pa je v ta namen objavil seznam dvaindvajsetih reprezentantov.
  • 25.01.2024 | U15
    Slovenija v drugo klonila proti Italiji
    Slovenska izbrana vrsta do 15 let je v italijanskem nogometnem centru Coverciano odigrala še drugo izmed dveh prijateljskih tekem proti Italiji. Varovanci novega selektorja Boštjana Krefta so po torkovem remiju tokrat morali priznati premoč našim zahodnim sosedom.

DELI NA