27.02.2024 | Ženska A
Z zmago in 3. mestom iz Španije

Ženska članska reprezentanca je na turnirju v Španiji zasedla končno 3. mesto po zmagi proti Filipinom (1:0). Edini gol za zmago je prispevala Lana Golob. Zmagovalke 4. turnirja za Pinatar pokal so postale Finke, ki so v finalu s 5:4 po streljanju 11-metrovk porazile Škotinje, redni del se je končal z rezultatom 1:1.

Pinatar Cup:

tekma za 3. mesto, 27.2.
Slovenija – Filipini 1:0
(1:0)
1:0 Golob (5.)

tekma za 1. mesto
Finska – Škotska 5:4

polfinale, 24.2.
Filipini – Škotska 0:2
Slovenija – Finska 0:1

Dober test pred kvalifikacijami

Reprezentanca Slovenije se je zbrala prejšnji ponedeljek, teh deset dni pa je izkoristila za dober trening, v Španiji pa je odigrala dve dobri tekmi.

Uvodoma je z 1:0 klonila v polfinalu proti Finski, v boju za 3. mesto pa je bila uspešnejša. Omenjeni tekmi na pokalu Pinatar sta bili zadnji test pred skorajšnjim začetkom kvalifikacij za EP 2025. Prvenstvo stare celine bo gostila Švica. Na prvenstvu bo 16 reprezentanc. Kvalifikacije bodo na sporedu med 3.4. in 3.12. 2024. Žreb kvalifikacijskih skupin bo 5. marca v Nyonu.

Selektor Saša Kolman (to je bila njegova 2. zmaga na mestu selektorja) je po tesnem sobotnem porazu v polfinalu, 1:0 proti Finski, pred tekmo za 3. mesto, naredil dve menjavi: na klopi je pustil Dominiko Čonč in Zalo Kuštrin, na teren pa poslal Zaro Kramžar in Korino Laro Janež. Pričakovati je bilo, da bo imela Slovenija pobudo in več žogo v svojih nogah. To se je zgodilo. Filipini so imeli veliko težav že s samim iznosom žoge iz svoje obrambne tretjine.

Hitro vodstvo in številne priložnosti

Delo v nadaljevanju pa si je naša reprezentanca olajšala s hitrim vodstvom. Po kotu je bila pred golom Filipinov najbolj spretna Lana Golob, ki je v svoji 31. tekmi v dresu članske reprezentance dosegla svoj 3. gol. Tudi v nadaljevanju se razmerje moči na terenu ni menjalo.

V 27. minuti je po desnem boku prodrla Kaja Eržen in poslala predložek v gol, Filipinke so žogo odbile v kot. Izvajala ga je Kaja Korošec, na drugi vratnici pa je bila na oddaljenejši vratnici najvišja Sara Agrež, ki je žogo poslala prek gola. V 28. minuti je Špela Kolbl zaposlila Laro Prašnikar, ki je poslala žogo mimo gola. V 38. minuti je gol Filipinov s prodorom po levi strani ogrozila Zara Kramžar, v 41. minuti pa je proti sredini prodrla Lara Prašnikar in z levico udarila s kakih 20 metrov. Veselje Slovenije je preprečila prečka, ki je ustavila strel naše napadalke. Rezultat se do konca prvega polčasa ni več menjal.

Uvod v 2. polčas ni prinesel sprememb v postavah.

Tempo igre je malce padel, v 53. minuti pa velja omeniti dober strel Korine Lare Janež, ki je pomerila od daleč. V 71. minuti je selektor Kolman opravil prvi dve menjavi: Saro Agrež je nadomestila Izabela Križaj, Špelo Kolbl pa Naja Poje Mihelič, ki jo je v 76. minuti lepo s podajo v prazen prostor zaposlila Lara Prašnikar, a je bila v zadnje hipu z drsečim štartom na mestu filipinska branilka. V 81. minuti sta sledili še dve menjavi: Zala Kuštrin in Manja Rogan sta zamenjali Zaro Kramžar in Korino Laro Janež. Zala Kuštrin se je hip po vstopu že znašla v prvi priložnosti, a je njen strel končal v naročju vratarke Filipinov. V 83. minuti se je v obrambi izkazala Kaja Korošec, ki je z izvrstnim blokom preprečila, da bi Sarina Bolden rezultat izenačila. Filipini so iz te akcije iztržili le kot. V 85. minuti bi lahko Lara Prašnikar povišala na 2:0, a je bila vratarka Filipinov spet na pravem mestu. V 87. minuti je selektor Kolman segel še po eni menjavi: namesto Mateje Zver je zaigrala Sara Makovec.

Potrebovale zmago

 

„Najbolj sem ponosen na današnjo zmago. Za to igramo, za to se pripravljamo in končno smo naredili, kar je v nogometu najpomembnejše. Vedno pravimo, da dobro igramo. Vedno govorimo, da smo si ustvarili priložnosti, tak primer je bila tekma proti Finski, ko smo dominirali. Današnji cilj je bil, da ne prejmemo gola in zmagamo. Bili smo dosti boljši tekmec, ni pa bilo lahko igrati v takih razmerah, končni rezultat bi bil lahko bistveno višji. S tem uspehom smo lepo sklenili te priprave, ki jih ocenjujem za zelo uspešne,“ je ob koncu turnirja povedal selektor Saša Kolman.

„To zmago smo si zaslužile, zelo smo si jo želele, potrebovale smo jo. Že proti Finski smo dokazale, da lahko igramo tudi proti 25. reprezentanci na svetu, žal pa nam je zmanjkalo nekaj sreče, da bi dosegle kak gol ob naši dominaciji. Proti Filipinom pa smo potrdile, da lahko dobro odigramo tudi 2. tekmo na turnirju in to je zelo dobra popotnica za naprej. Turnir v Španiji smo dobro izkoristile, navdušile smo z igro, ko smo žogo spustile na tla, proti Filipinom smo tudi zabile. Menim, da je tudi strokovni štab ponosen na nas,“ je po tekmi povedala kapetanka Mateja Zver.

Tekst: D.P.
Foto: NZS/Sergio Lopez

SORODNE NOVICE

  • 23.04.2024 | Ženska A
    Lara Prašnikar zadela, Sara Agrež podala
    V turški ligi je Luana Zajmi s soigralkami vknjižila 4. zaporedno zmago, Anja Eferl pa je vnovič začela tekmo v svoji ekipi, s katero igra v 3. španski ligi. Pred Kajo Korošec derbi s PSG-jem, Dominika Čonč s soigralkami gosti Barcelono.
  • 19.04.2024 | Ženska A
    Nova zmaga za Matejo Zver
    Državna prvenstva gredo h koncu, v pomembnih vlogah tudi naše legionarke. Kar nekaj naših reprezentantk pa ogreva po poškodbi, zato tudi tokrat niso igrale Zara Kramžar, Adrijana Mori in Nina Predanič.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    Iz Skopja s prepričljivo zmago
    Ženska članska reprezentanca se iz Severne Makedonije vrača s visoko zmago (0:5). Po dveh tekmah kvalifikacij za EP 2025 je Slovenija na vrhu lestvice skupine v Ligi C. V 180 minutah so naše igralke dosegle sedem golov, prejele niso nobenega.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    V Skopju proti Severni Makedoniji
    V Skopju se danes ob 15. uri nadaljujejo kvalifikacije za evropsko prvenstvo članic. Naša ženska nogometna reprezentanca gostuje pri Severni Makedoniji in lovi 2. zmago. Tekmo bo prenašal tudi Sportklub.
  • 08.04.2024 | Ženska A
    Z jasnim ciljem na prvo gostovanje
    „Pogledali smo si njihove dobre in slabe plati. Mi se moramo osredočiti nase ter igrati našo igro, kot smo to delali dosedaj. Cilj je isti, kot je bil pred dnevi proti Moldaviji. Želimo zmagati,“ je jasen v napovedi selektor Saša Kolman.
  • 07.04.2024 | Ženska A
    V Skopju nadaljevati začeto v Ljubljani
    Ženska nogometna reprezentanca bo v torek, 9.4., gostovala v Skopju, kjer se bo na 2. tekmi kvalifikacij za EP 2025 pomerila s Severno Makedonijo.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Kvalifikacije začele z zmago
    Ženska članska reprezentanca je z domačo zmago proti Moldaviji (2:0) začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025. Za prve tri točke sta zadeli Lara Prašnikar in Zala Kuštrin.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Slovenija proti Moldaviji začenja kvalifikacije za EP
    Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v Ljubljani v Športnem parku Šiška uvodoma pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. (Slovenija) in 120. (Moldavija) reprezentance na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 04.04.2024 | Ženska A
    S hitrim golom bi si olajšale delo
    Jutri ob 16.30 bo ženska članska reprezentanca odigrala uvodno tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. in 120. države na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 03.04.2024 | Ženska A
    Trening z mislijo na Moldavijo
    Slovenska ženska reprezentanca se pripravlja na uvodno srečanje v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška), pomerile z Moldavijo.

DELI NA