21.09.2021 | WU19
Za konec tesen poraz proti Rusiji

Dekliška mladinska reprezentanca je v okrnjeni zasedbi s porazom proti Rusiji (1:2) sklenila nastope v kvalifikacijah za EP 2022. Edini gol za Slovenijo je dosegla Ema Erman.

Sistem tekmovanja

Letošnje kvalifikacije za prvenstvo stare celine so prilagojene COVID-19 realnosti. Žreb je ekipe razdelil v Ligo A in Ligo B. V Ligi A nastopa 28 reprezentanc, vključno s Slovenijo. Prvi del tekmovanja odloča, kdo iz Lige B napreduje v Ligo A (šest prvakov skupin, torej iz naše skupine Nemčija, in najboljša drugouvrščena ekipa) in kdo se iz Lige A seli rang nižje (sedem četrtouvrščenih ekip po prvem krogu, med njimi tudi Slovenija). Temu bo sledil nov žreb, v katerem bo 28 ekip vnovič deljenih v sedem skupin. Zmagovalke 2. kroga (posameznih skupin) se bodo ob Češki (julija 2022 gosti EP) pomerile za naslov evropskih prvakinj.

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2022

SLOVENIJA – RUSIJA 1:2 (0:0)
Volgograd (Rusija). Sodnice: Sole Caputi (ITA), Vettorel (ITA), Constantinescu (ROM), Terteleac (ROM).
Strelke: 0:1 Oleksiuk (69.), 0:2 Trofimova (92.), 1:2 Erman (95.)
Rumeni kartoni: Kosirnik, Šabotić; Žarkova
Rdeč karton: /
Slovenija: Forštnarič, Kosirnik, Rovšek, Dolenšek, Šabotić, Janež, Šenk, Eferl (Erman od 76.), Bizjak, Hlebec (McQuarrie od 51.), Kajzba (Brumen od 21./ Feratović od 76.).
Rusija: Agapkina, Gašibajazova, Oleksiuk, Šolgina (Samsonjuk od 56.), Semenova, Trofimova, Novik, Samoilenko (Jukljajeva od 46.), Belova (Kislicina od 93.), Žarkova (Kaurova od 93.), Boldireva (Čočjeva od 46.).

Slovenija je tudi to pot odigrala podobno kot prvi dve tekmi v Volgogradu, ko je klonila proti Nemčiji in Belgiji. Je pa bila to pot proti nekaj slabšemu tekmecu uspešnejša v fazi branjenja. Domačinke so dominirale, si ustvarjale priložnosti, a je bila Slovenija disciplinirana, na mestu pa golmanka Neža Forštnarič, ki je nadomestila Ivo Kocijan.

Že v 21. minuti je morala iz igre kapetanka Nina Kajzba, ki se je poškodovala, zamenjala jo je Nika Brumen.

Varovanke selektorice Petre Mikeln so se dobro branile do 69. minute. Takrat pa je Rusija povedla, zadela je Ksenija Oleksiuk, ki je prišla na povratno žogo in pomerila od daleč. Boljše je naša golmanka posredovala v 80. minuti, ko je s pomočjo vratnice obranila slovenski gol.

Kar dva gola pa smo videli v samem zaključku tekme. Najprej je Rusija izkoristila 11-metrovko. V 95. minuti pa veselje za Slovenijo, ki je bila nepopustljiva do zadnje sekunde, ko je domačo golmanko s strelom z leve presenetila Ema Erman.

»Dekleta so danes zelo dobro delovala v fazi obrambe, na žalost nismo uspeli realizirati še kakšne priložnosti v napadu. Napredovali smo iz tekme v tekmo, v določenih trenutkih pa se vidi, da manjka izkušenj na takem nivoju. Je bil pa voljni moment in prisotnost prave energije viden na igrišču skozi celoten potek srečanja,« je po koncu tekme povedala selektorica Petra Mikeln.

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

 • 01.08.2022 | WU19
  Po pripravah kadetinj in mladink
  Minuli konec meseca je bil tudi v znamenju priprav, ki sta ju v Čatežu opravili reprezentanci mladink in kadetinj, ki ju jeseni čakata turnirja Lige A oz. začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo.
 • 16.07.2022 | WU19
  Mladinke na priprave
  „Prve skupne priprave bomo poskušali čim bolje izkoristiti za spoznavanje novih igralk ter uigravanje taktičnih zakonitosti znotraj igre. Za konec priprav bomo v  sklopu treningov odigrali tudi prijateljsko srečanje s selekcijo U17,“ pove selektorica Petra Mikeln.
 • 31.05.2022 | WU19
  Kadetinje in mladinke dobile tekmice v kvalifikacijah
  Kadetinje so bile izžrebane v skupino A5, ob njih pa še Nemčija, Srbija in Turčija. Turnir bo potekal v Sloveniji, varovanke selektorice Tine Kelenberger se bodo doma predstavile med 19. in 25. oktobrom.
 • 12.04.2022 | WU19
  S tretjo zmago ekspresno v Ligo A
  Na zadnji tekmi so varovanke selektorice Petre Mikeln z 1:0 in golom kapetanke Korine Lare Janež porazile Severno Makedonijo. Na drugi tekmi današnjega dne je v Brežicah Moldavija s 3:1 premagala Liechtenstein.
 • 11.04.2022 | WU19
  Želijo se vrniti v Ligo A
  Torek bodo obeležile tudi naše mladinke, ki jutri v Novem mestu ob 16.30 končujejo domači turnir Lige B. Varovanke selektorice Petre Mikeln so po dveh tekmah pri dveh zmagah, za konec pa jih ob spletnem prenosu na Nzs.si čaka še Severna Makedonija, ki na tekmo prihaja takisto z identičnim številom točk (6) kot Slovenija.
 • 09.04.2022 | WU19
  S suvereno zmago korak do Lige A
  Dekliška mladinska reprezentanca je zmagala tudi na drugi tekmi turnirja Lige B. Varovanke selektorice Petre Mikeln so bile v Brežicah prepričljivo boljše od Liechtensteina (7:0). Na drugi tekmi sta igrali Moldavija in Severna Makedonija (1:2). Prav Severna Makedonija bo zadnji tekmec naših deklet.
 • 09.04.2022 | WU19
  Po 2. zmago
  »Vse skupaj je dobra učna ura za nas, analiza sledi, da popravimo za naprej, veliko pa je bilo tudi dobrega,« je bila selektorica Petra Mikeln vesela treh točk, misli pa je usmerila že na današnjo tekmo. Liechtenstein je uvodno tekmo izgubil, z 2:0 ga je premagala Severna Makedonija.
 • 06.04.2022 | WU19
  Lov na Ligo A začele z zmago
  Naša mladinska dekliška reprezentanca je z zmago proti Moldaviji (3:1) začela nastop na turnirju Lige B. Tekmovanje poteka v Sloveniji, zmagovalka skupine se bo uvrstila v evropsko reprezentančno elitno druščino. Na drugi današnji tekmi je Severna Makedonija porazila Lichtenstein (2:0).
 • 06.04.2022 | WU19
  Pred kamerami upravičiti pričakovanja
  Ob Sloveniji se za prvo mesto, ki vodi nazaj v elitno Ligo A dekliškega mladinskega evropskega reprezentančnega nogometa, borijo še reprezentance Moldavije, Lichtensteina in Severne Makedonije.
 • 05.04.2022 | WU19
  Mladinke v Brežicah in Novem mestu
  arovanke selektorice Petre Mikeln se bodo v konkurenci Moldavije, Lichtensteina in Severne Makedonije merile za 1. mesto in povratek v evropsko reprezentančno Ligo A.

DELI NA