16.11.2023 | A
Za takšne tekme se živi

Slovenska nogometna reprezentanca bo ob 17. uri z brniškega letališča poletela proti Koebenhavnu. Tam bo v petek ob 20.45 poskusila izkoristiti prvo od dveh priložnosti za preboj na evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji. Na predzadnji kvalifikacijski tekmi bo igrala proti Danski, na zaključni turnir jo pelje zmaga na severu Evrope.

"Zavedamo se pomembnosti tekme in kakovosti tekmeca, ki nas čaka v Koebenhavnu. To ne glede na to, v kakšni postavi bo igral. Zavedamo pa se tudi svoje kakovosti, želim si, da odigramo hrabro in odločno," je pred odhodom na Dansko povedal selektor Matjaž Kek, ki z motivacijo ne bi smel imeti težav.

"Izziv je velik. Ni pomemben posameznik, ampak koliko je vsak posameznik pripravljen svojo individualno kakovost podrediti kolektivu. V tem primeru bi to bila lahko zelo dobra Slovenija," je pristavil Kek, ki sicer ima nekaj težav v ekipi, med drugim je Žan Celar prvič vadil z ekipo, tako da se bo po današnjem treningu odločil, kako postaviti ekipo za obračun z Danci. "Če pa kdo potrebuje še dodaten motiv ali izziv, verjetno ni na pravem mestu. To so tekme, za katere se živi. To je privilegij," je poudaril selektor.

Da dodatne motivacije ne bo treba, je povedal Andraž Šporar. "Zagotovo smo vsi malo nestrpni, ampak uživamo v teh dneh. Prišli smo v položaj, ki smo si ga želeli na začetku kvalifikacij. Vse je v naših rokah. Zagotovo pa jutri ne bo enostavno, tudi Danci imajo svoje načrte. Ampak ob naši dobri tekmi in kakovosti, ki jo premoremo, se lahko nadejamo dobrega rezultata," je dejal Šporar. Tega veseli, da bo stadion Parken razprodan, med skoraj 40.000 navijači bo tudi 600 slovenskih.

Že pred tekmo Danska - Slovenija bo konec obračuna med Kazahstanom in San Marinom, pri čemer bi zmaga slednjega pomenila, da sta tako Danska kot Slovenija že na EP. "Zagotovo bi si želeli zmago San Marina, ampak gledamo nase. Pred nami je fantastična tekma in tudi če bi San Marino zmagal, bi si vseeno želeli iztržiti šest točk na obeh tekmah," je še povedal Šporar, ki pravi, da ni pomembno, kdo doseže zadetek za Slovenijo, "tudi če Jan Oblak, samo da gremo naprej".

V slovenski vrsti bo po določenih težavah vsak igralec prišel zelo prav selektorju. Zaradi bogatih izkušenj je eden pomembnih členov vezist Jasmin Kurtić. "Zavedamo se, kaj nam prinaša ta cikel. Ne delamo drame, delamo, kakor smo delali doslej. Mislim, da mora biti pristop kot na vsaki tekmi, v tem primeru bo tudi izid na naši strani," je dejal Kurtić in se dotaknil Danske. "Vemo, kakšna reprezentanca je Danska. Zelo kakovostna. Igra doma, mi pa bomo morali biti taktično dobri na igrišču. Komunikacija bo zelo pomembna. Naredili bomo vse, da onemogočimo njihove glavne kvalitete," je pojasnil Kurtić.

Žan Vipotnik pa je dodal, da zaradi manjkajočih igralcev, predvsem Rasmusa Hoejlunda in Christiana Eriksena, Danci niso oslabljeni. "Imajo dobro, kakovostno ekipo, prejemajo malo golov, kar je dodatna motivacija za nas napadalce. So dinamična ekipa s trdo obrambo. Ampak če bomo pravi, bo treba tudi nas kaj vprašati," je menil Vipotnik.

Kurtić opozarja, da ne smejo nihati v igri, a poudarja, da so zdaj res skupina na najvišji ravni, ki se trudi in si pomaga. Štiriintridesetletnik si še posebej želi priti na veliko tekmovanje. "Smo zelo blizu, tega se zavedam, te priložnosti ne smemo izpustiti iz rok. Ampak če hočemo nekaj narediti, moramo to narediti skupaj," je še pristavil Kurtić in dodal, da bo to zanj ena najpomembnejših tekem v karieri.

Tudi v primeru poraza na Danskem in zmage Kazahstana proti San Marinu bodo imeli Kurtić in soigralci novo priložnost za preboj na EP v ponedeljek, ko bodo ob 20.45 gostili prav Kazahstance. Proti njim bi za Nemčijo zadostovala že točka.

Tekst: STA, MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 29.02.2024 | A
  Letne vstopnice v prodaji, posamične 7. marca
  Slovenska nogometna reprezentanca marca pričenja s pripravami na evropsko prvenstvo 2024 s tekmama proti Malti in Portugalski. Prodaja letnih vstopnic je že stekla, prodaja posamičnih za tekmo s Portugalsko pa bo 7. marca.
 • 27.02.2024 | A
  Reprezentanti pred obračunom s Portugalsko stopnjujejo strelsko formo
  Slovenija bo konec marca v Stožicah gostila reprezentanco Portugalske, varovanci Matjaža Keka pa v svojih klubov učinkovito dosegajo zadetke. Tokrat se je med strelce vpisala četverica, z dvema zadetkoma se je izkazal Elšnik, zadeli pa so tudi Gorenc Stankovič, Šeško in Vipotnik.
 • 21.02.2024 | A
  Kek ostaja selektor do novembra 2025
  Nogometna zveza Slovenije oziroma predsednik Radenko Mijatović je danes s selektorjem Kekom uskladil dogovor, da bo Matjaž Kek vodil nogometno izbrano vrsto Slovenije še vsaj do konca kvalifikacij za Svetovno prvenstvo 2026.
 • 20.02.2024 | A
  Balkovec natančen s prostega strela, Gorenc Stankovič zadel v Konferenčni ligi
  V preteklih dneh so bili slovenski reprezentanti ponovno na delu v svojih klubih. Z zadetkom sta se tokrat izkazala Jure Balkovec in Jon Gorenc Stankovič.
 • 13.02.2024 | A
  Slovenski reprezentanti v dobri podajalski in strelski formi
  Minuli konec tedna so se v pogon vrnili reprezentanti, ki si kruh služijo doma v Sloveniji, na Poljskem in v Avstriji. S ključnimi podajami sta se izkazala Žan Karničnik in Timi Max Elšnik, ki se je vpisal tudi med strelce. Gol so dosegli tudi Benjamin Šeško, Benjamin Verbič in Žan Vipotnik.
 • 09.02.2024 | A
  Za uvod dvakrat doma, zaključek v Avstriji
  Po včerajšnjem žrebu skupin za Uefa liga narodov so postali znani termini vseh tekem. Slovenija bo ligo B v skupini 3 odprla 6. septembra ob 20.45 pred domačimi gledalci proti Avstriji.
 • 08.02.2024 | A
  Slovenija v Uefa ligi narodov z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom
  Evropska nogometna zveza Uefa je v Parizu izžrebala skupine za četrto izvedbo lige narodov. Slovenija bo igrala v skupini 3 lige B skupaj z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom. Tekmovanje se bo začelo septembra.
 • 06.02.2024 | A
  Šeško do devetega gola, sedem reprezentantov pričenja spomladanski del sezone
  Pretekli konec tedna se je z novim zadetkom v Bundesligi izkazal Benjamin Šeško, v prihajajočih dneh pa bodo znova na delu reprezentanti, ki so v zimskem času prestajali premor. Vračajo se tisti varovanci selektorja Keka, ki si kruh služijo na Poljskem, v Avstriji ter v Prvi ligi Telemach.
 • 01.02.2024 | A
  Pred Eurom z Armenci in Bolgari
  Slovenska nogometna reprezentanca je izbrala še junijska pripravljalna partnerja za tekme evropskega prvenstva 2024. Varovanci Matjaža Keka se bodo tik pred odhodom v Nemčijo pomerili z Armenci in Bolgari.
 • 25.01.2024 | A
  Euro 2024: Danes znani rezultati žreba
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je danes pričela z obveščanjem navijačev o rezultatih žreba za nakup vstopnic za Euro 2024.

DELI NA