01.06.2024 | Sodniki
Zaključni pomladanski seminar sodnikov tudi letos obarvan dobrodelno

Včerajšnji dež, ki je zajel celotno državo ni preprečil izvedbe zaključnega pomladanskega semianrja sodnikov, sodnic in kontrolorjev v izobraževalnem sistemu ZNSS, Delo so pričeli s preverjanjem telesne pripravljenosti na umetni travi stadiona Stanka Mlakarja v Kranju, strokovni del celodnevnega dogodka pa je potekal v dvorani Grandis v Kongresnem centru Brdo.

Z analizo delovanja so prvi pričeli sodniki in sodnice, ki so pod vodstvom UEFA kontrolorja sojenja Darka Čeferina obravnavali več izobraževalnih posnetkov z delom po skupinah in nato skupaj s predavateljema prišli do enotnih zaključkov.Poleg strokovnega dela programa so udeleženci ponovno sodelovali v humanitarni akciji, kjer so sodniki, sodnice in kontrolorji sojenja svojo družbeno odgovornost izkazali s prostovoljnimi prispevki pri zbiranju sredstev za donacijo MZK Debeli rtič za financiranje poletnih počitnic socialno ogroženih otrok na morju in zbrali nekaj več kot 4.000 EUR.

Po koncu prvega dela analize zadnjega dela prvenstva je seminar uradno otvoril vodja sodniškega oddelka Žiga Dobrun, ki je uvodoma pozdravil vse sodnike, sodnice, pomočnike, pomočnice in kontrolorje, nato pa je v imenu Rdečega križa Slovenije Boštjan Novak predstavil potek, organizacijo in primere dobrih praks krvodajalskih akcij v Sloveniji, dr. med Polonca Mali iz Zavoda za transafuzijsko medicino pa je delivce pravice seznanila z miti in dejstvi o tej solidarnosti.

V sodelovanju s Fakulteto za medicino sta študentki sodnikom določali krvne skupine vzporedno pa sta predstavnici Mladinskega in klimatskega zdravilišča Debeli rtič (MKZ RKS Debeli rtič) ga. Lilijana Kozlović in Anja Gregorič predstavili aktivnosti zdravilišča in poudarili poembnost zglednega že 11 let trajajočega sodelovanja z NZS in ZNSS.

Generalni sponzor Zveze nogometnih sodnikov Slovenije finančno podjetje Leanpay je zastopal direktor Matjaž Omejc, ki je povedal, da so prav vrednote tiste, ki povezujejo njihovo podjetje s sodniki, saj si tudi sami prizadevajo za pošteno igro pri financiranju strank, transparanetnost in timsko delo. Predstavil je še ugodnosti za sodnike, ki jih podjetje ponudja preko svojih poslovnih partnerjev. 

V zadnjem delu seminarje so analizo sojenja iz vseh segmentov pravil igre nadaljevala še nekdanja mednarodna FIFA sodnik Darko Čeferin (FIFA od 2000-2012) ter nekdanji mednarodni FIFA pomočnik Robert Vukan (FIFA od 2012-2023), ki je sodil na največjih klubskih in reprezentančnih tekmovanjih (Evropsko prvenstvo 2016 v Franciji, finale Lige Europa 2017, turnir za Pokal Konfederacij 2007, Svetovno prvenstvo 2018 v Rusij, finalu Lige prvakov 2019).

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.07.2024 | Sodniki
  Vinčić na Španija - Francija za finale Eura 2024
  Po EP leta 2012, 2016 in 2020 bo slovenska sodniška piščalka še četrtič zapored sodila v knock-out fazi zaključnega turnirja kontinentalnega prvenstva. Zatem, ko je na dveh tekmah prvega dela tekmovanja v skupinskem delu vodil tekmi Madžarska in Švica (Köln) in Španija - Italija (Gelsenkirchen), je Slavko Vinčić dobil zaupanje sodniškega odbora Uefa za arbitražo torkovega polfinalnega obračuna v prestolnici Bavarske.
 • 13.05.2024 | Sodniki
  Slavko Vinčić na Wembley za finale lige prvakov
  Član elitne kategorije enaintridesetih sodnikov Uefa od leta 2019, ki prihaja iz drugega največjega mesta v Sloveniji bo po sojenju na Euru 2020, SP 2022, polfinalu zaključnega turnirja Lige narodov in finala lige Europa 18. maja 2022 v Sevilli med Eintracht Frankfurt in Glasgow Rangers, trinajst dni pred začetkom evropskega prvenstva v Nemčiji, vodil še finale Lige prvakov in največjo tekmo v svoji sodniški karieri.
 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.

DELI NA