02.06.2022 | Sodniki
Zaključni seminar sodnikov z dobrodelno plemenito noto

Za več kot 150 sodnikov in sodnic v izobraževalnem sistemu ZNSS je včeraj potekal zaključni pomladanski seminar, ki se je začel z dopoldanskim preverjanjem telesne pripravljenosti na umetni travi stadiona Stanka Mlakarja v Kranju in nadaljeval s strokovnim delom v največji dvorani Kongresnega centra na posestvu Brdo.

Seminar je zaznamoval tudi začetek dobrodelne akcije, kjer so sodniki družbeno odgovornost izkazali s prostovoljnimi prispevki za donacijo MZK Debeli rtič za poletne počitnic socialno ogroženih otrok na morju, kar je uvod v začetek poteka velike humanitarne akcije z licitacijo dresov in uradne žoge finala lige Europa, ki se bo zaključila v četrtek 9.junija.

V osrednji kongresni dvorani Grandis so po zahtevnih in zelo uspešnih dopoldanskih testiranjih telesne pripravljenosti pod vodstvom Mitje Novaka, z analizo delovanja sprva pričeli sodniki in sodnice, ki so pod vodstvom podpredsednika ZNSS Roberta Krajnca in UEFA kontrolorja sojenja Darka Čeferina obravnavali več izobraževalnih posnetkov z delom po skupinah in nato skupaj s predavateljema prišli do enotnih zaključkov.

Po koncu prvega dela analize zadnjega dela prvenstva je seminar uradno otvoril predsednik ZNSS David McDowell, ki je uvodoma lepo pozdravil vse sodnike, sodnice, pomočnike, pomočnice in kontrolorje. Sledila je svečana podelitev şrebrnih piščalk za več kot 100. odsojenih tekem v 1. slovenski nogometni ligi, do katere so po 9. členu Pravilnika o priznanjih ZNSS upravičeni trije nekdanji vrhunski sodniki na najvišji ravni tekmovanja v državi.

Miran Bukovec (46) iz MDNS Lendava, ki je v karieri zbral 135 tekem v 1. SNL in Pokalu je A listo sodnikov zapustil konec leta 2019, Andrej Žnidaršič (47) član DNSG Kranj je pospravil piščalko jeseni leta 2020, po tem ko je zbral 121 tekem v 1. SNL in Pokalnem tekmovanju, Roman Glažar (46) iz MDNS Ptuj (na spodnji fotografiji) pa se je po odsojenih 102 tekmah Prve lige in 11 tekmah Pokala poslovil lanskega 16. oktobra na tekmi v Ljudskem vrtu med Mariborom in Radomljami.

Vsi omenjeni trije so že aktivni kontrolorji sojenja, ki prenašajo svoje bogato znanje in izkušnje na mlajše sodnike. Bukovec je tudi vodja III. skupine talentov ZNSS in vodja strokovnega odbora lendavskih sodnikov, Žnidaršič je imenovani skavt ZNSS za Društvo nogometnih sodnikov Gorenjske- Kranj, Glažar pa je vodja strokovnega odbora v društvu ptujskih nogometnih sodnikov.

Po svečani podelitvi priznanj zaslužnim nekdanjim sodnikom se je nato udeležencem predstavilo Mladinsko in klimatsko zdravilišče Debeli rtič (MKZ RKS Debeli rtič). Vodja otroškega zdravilišča ga. Ana Žerjal in pedagoški vodja Miha Olovec sta opisala programe, ki jih nudijo za letovanje otrok iz socialno ogroženih družin. Prof. dr. Matej Tušak iz Fakultete za Šport je imel nato specialno enourno predavanje z naslovom ocenjevalni in psihološki vidiki sojenja.

S poletno dobrodelno akcijo ZNSS Cares so družbeno odgovorno ravnanje sodniki tokrat izkazali s zbiranjem prispevki za financiranje poletnih počitnic otrok na morju, kar je uvod v veliko humanitarno akcijo, ki se bo zaključila v četrtek 9.6.2022 z licitacijo podpisanih dresov v oddaji Svet na Kanalu A in o kateri bomo več pisali v prihodnjih dneh.

Unikatne sodniške drese namenjene dražbi, so z avtorizacijami obogatili slovenski mednarodni sodniki in pomočniki (rdeč dres) in FIFA sodnice ter pomočnice (moder dres). Vsi ljubitelji nogometa in kolekcionarji se lahko potegujejo tudi za finale Evropske lige posebej kreiran uradni sodniški dres in uradno žogo finala lige Europa v Sevilli, kjer je tekmo 18. maja upravljal naš internacionalec Slavko Vinčić s pomočnikoma Tomažem Klančnikom in Andražem Kovačičem ter video sodnikom Juretom Praprotnikom.

Prav Vinčić je bil pobudnik donacije uradnega posebej spominsko obeleženega in kreiranega sodniškega dresa za finale Evropske lige in dodatno še uradne žoge s katero sta ekipi Eintracht Frankfurt in Glasgow Rangers igrali finalni dvoboj v Andaluziji na stadionu Ramon Sanchez Pizjuan. 

V zadnjem delu seminarje so analizo sojenja iz vseh segmentov pravil igre nadaljevali še nekdanja mednarodna FIFA sodnika Robert Krajnc, Darko Čeferin ter nekdanji mednarodni FIFA pomočnik Zoran Novarlić. Ko so sodniki in sodnice že zaključili seminar in se odpravili na skupno večerjo, je posebej kontrolorjem predaval še član komisije za sodniške zadeve Ivan Žunič.

V spodnji galeriji si poglej utrinke pestrega sredinega dogajanja.

Tekst: ZNSS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.
 • 22.07.2022 | Sodniki
  Naša sodnica v četrtfinalu ženskega Eura
  Po dveh tekmah skupinskega dela tekmovanja na 13. Evropskem prvenstvu za ženske, kjer je Staša Špur (33) iz Murske Sobote opravljala naloge pomočnice sodnice hrvaški sodnici Ivani Martinčić na dvobojih med Nizozemsko in Portugalsko ter med Italijo in Belgijo, bo naša sodnica delovala tudi v izločilnih bojih in sicer na sobotni četrtfinalni tekmi v Rotherhamu med Francijo in Nizozemsko.
 • 18.07.2022 | Sodniki
  Staši Špur druga tekma na ženskem Euru 2022
  Našo linijsko sodnico Stašo Špur iz Murske Sobote čaka drevi druga tekma na ženskem EURU 2022 v Angliji. Po tekmi Nizozemska - Portugalska minulo sredo, bo tokrat v aktivni vlogi ob vzdolžni črti na dvoboju med Italijo in Belgijo na stadionu akademije Manchester Cityja, ki se nahaja neposredno ob osrednjem klubskem stadionu angleškega prvaka.
 • 12.07.2022 | Sodniki
  Uvodna tekma za Stašo Špur na ženskem EURU 2022 v Angliji
  Evropsko nogometno prvenstvo za ženske 2022, ki se je začelo v sredo 6. julija v Angliji in bo potekalo vse do finalne tekme 31. julija- na žalost brez udeležbe varovank Borut Jarca- bo v aktivni vlogi na igrišču doživela naša najboljša FIFA pomočnica sodnice 33-letna profesorica razrednega pouka Staša Špur iz Murske Sobote, ki bo svojo uvodno tekmo imela v sredo, ko se bosta pomerili Nizozemska in Portugalska.
 • 17.06.2022 | Sodniki
  Uspešno izvedeno strokovno PNI predavanje za klube in medije
  V Kongresnem centru Brdo je danes potekalo strokovno predavanje iz interpretacije pravil nogometne igre, ki je bilo namenjeno klubskim predstavnikom, glavnim trenerjem, kapetanom klubov v Prvi ligi Telemach in medijem z namenom seznanitve s trendi in najnovejšimi smernicami pred prihajajočo novo sezono.
 • 14.06.2022 | Sodniki
  Sodniki zbrali 7.106 EUR za letovanje 22 otrok na morju
  Velika humanitarna akcije vseh sodnikov, sodnic in kontrolorjev pod okriljem Zveze nogometnih sodnikov Slovenije v sodelovanju z oddajo Svet na Kanalu A je dosegla izjemen uspeh, saj je bilo za letovanje otrok v stiski zbranih 7.106 EUR.
 • 19.05.2022 | Sodniki
  Vinčič izbran za sojenje na SP 2022
  Po letu 2018, ko je Damir Skomina s pomočnikoma Juretom Praprotnikom in Robertu Vukanom sodil na Svetovnem prvenstvu v Rusiji bo Slovenija tudi na 22. Svetovnem prvenstvu imela svojega predstavnika, saj je bil Slavko Vinčić imenovan kot eden izmed 11 glavnih sodnikov iz starega kontinenta v paru z njem pa na SP potujeta še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič.
 • 13.05.2022 | Sodniki
  Ženska sodniška trojka na tekmi 2. SNL
  Drevi je pomemben dan za žensko sojenje, saj bo na stadionu Portoval v celoti ženska sodniška ekipa prvič doslej vodila tekmo 29. kroga 2. SNL med novomeško Krko in ptujsko Dravo.
 • 12.05.2022 | Sodniki
  Finale lige Europa Slavku Vinčiću
  Iz sedeža Evropske nogometne zveze (UEFA) so sporočili izbrane sodnike za finalno tekmo lige Europa, kar nas je še posebej razveselilo pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije, saj smo prejeli nov izjemen pečat in ogromno priznanje za slovensko sojenje. Sredino tekmo finala Evropske lige, ko se bosta v vroči Sevilli pomerila nemški Eintracht iz Frankfurta in škotski Glasgow Rangers bo upravljal Slovenec in sicer 42-letni Mariborčan Slavko Vinčić.
 • 26.04.2022 | Sodniki
  Staša Špur na WEURO 2022
  Evropska nogometna zveza (UEFA) je danes uradno imenovala sodnice, pomočnice sodnic in video sodnike za žensko evropsko prvenstvo 2022, ki bo v Angliji med 6. in 31. julijem. Veliko priznanje je prejela tudi Zveza nogometnih sodnikov Slovenije, saj je med najboljšimi 25 izbranimi pomočnicami sodnic za WEURO 2022 tudi naša predstavnica iz Prekmurja, 33-letna profesorica razrednega pouka Staša Špur iz Murske Sobote.

DELI NA