13.05.2022 | Sodniki
Ženska sodniška trojka prvič na tekmi 2. SNL

Danes je pomemben dan za žensko nogometno sojenje, saj se bo drevi ob 19. uri na stadionu Portoval v Novem mestu pisala zgodovina. V predzadnjem krogu 2. slovenske nogometne lige v sezoni 2021/2022 bo dvoboj med novomeško Krko in ptujsko Dravo prvič v zgodovini Slovenije upravljala v celoti ženska sodniška ekipa, kar potrjuje napredek in vzpon ženskega sojenja v zadnjih letih.

Nov mejnik v zgodovini slovenskega ženskega sojenja bodo postavile naše 3 mednarodne FIFA sodnice. Da bo vse potekalo v skladu s Pravili bo skrbela glavna sodnica, štiriintridesetletna zavarovalna agentka Aleksandra Česen iz Cerkelj na Gorenjskem (FIFA od 2014), ki bo ravnala s piščalko na svoji tretji tekmi v 2. SNL, potem ko je jeseni v 14. krogu debitirala v Velenju na tekmi Rudar - Ilirija in v 17. krogu sodila še dvoboj Brežice - Ilirija.

Ob vzdolžnih mejnih črtah bosta z zastavico delovali njeni pomočnici sodnice in sicer profesorica razrednega pouka Staša Špur (31) iz Murske Sobote (FIFA od 2016) ter dipl. inženirka fizike Helena Buh (40) iz Ljubljane (FIFA od 2011). Spomnimo, da je Helena Buh (na sliki spodaj) kot prva ženska od osamosvojitve delovala na tekmi Druge lige (2.SNL) kot pomočnica na tekmi v Lendavi 25. aprila 2018 med Nafto in Rogaško.

Z zlatimi črkami je v ženski sodniški almanah vpisan tudi debi Staše Špur (na sliki spodaj levo) dne 3. oktobra 2020, ko je v Kidričevem na tekmi med Aluminijem in Koprom postala prva in doslej edina ženska, ki je sodila na tekmi najvišjega nivoja državnega tekmovanja za moške (1. SNL).

Aleksandra Česen pa je 30. oktobra 2021 na stadionu ob jezeru v Velenju premierno kot prva ženska v zgodovini samostojne države sodila in vodila tekmo 14. kroga 2. slovenske nogometne lige med velenjskim Rudarjem in ljubljansko Ilirijo.

Vsa dekleta, ki si želijo postati sodnice najdejo vse potrebne informacije na naslednji povezavi http://www.nzs.si/NZS/Sodniki/Postani_nogometni_sodnik

V četrtek 19. maja pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije organiziramo Razvojni dan za vse obstoječe ženske sodnice in vsa dekleta, ki si želijo postati sodnice, zato če imaš rada nogomet in izzive se preizkusi v vlogi sodnice in pridi v četrtek na Ženski sodniški dan v nacionalni nogometni center na Brdu pri Kranju, predoslje 40a, 4000 Kranj. 

Za več informacij o dogodku se obrnite po e-pošti na znss@nzs.si.

Tekst: ZNSS/ ŽD

Foto: m.24.si, Lado Vavpetič

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA