20.02.2023 | Sodniki
Zimski seminar kontrolorjev sojenja in sodnikov talentov

Tretji vikend najkrajšega meseca v letu je Zveza nogometnih sodnikov Slovenije na Brdu pri Kranju namenila organizaciji drugega letošnjega zimskega strokovnega seminarja. Po osrednjem seminarju elitnih sodnikov in sodnic na turški rivieri v Antalyi, je bil tokrat na sporedu zimski seminar kontrolorjev sojenja in talentiranih sodnikov iz razvojnega programa talentov in kandidatov za program, katerim je tokrat družbo delal še manjši del sodnikov A liste.

Vse skupaj se je začelo v upravni stavbi NZS s sobotnimi zgodnjejutranjimi meritvami telesne sestave vseh sodnikov, ki so po jutranjem preverjanju deleža telesne maščobe in video testu, na igrišču z umetno travo stadiona Stanka Mlakarja v Kranju  dopoldne opravili intenziven trening fizične vadbe, ki ga je moderiral ekspert za telesno pripravljenost sodnikov Mitja Novak, ki je po tem sodnikom predaval tudi o športni prehrani v povezavi z vrsto treninga.

Vzporedno je v dopoldanskem času v konferenčni dvorani sedeža NZS potekal seminar kontrolorjev sojenja z A, B in C licenco, kjer so analitiki sojenja najprej preverjali svoje znanje s testom iz Pravil igre in video testom, v nadaljevanju pa je vodja izobraževanja kontrolorjev Ivan Žunič opravil primerjalno analizo posnetkov z opisi iz kontrol sojenja ter ocenami delovanja arbitrov.

Vsi udeleženci seminarja so se v popoldanskem času zbrali v Kongresnem centru na posestvu Brdo, kjer se je prvotno z delom po skupinah obravnavalo odločitve v kazenskem prostoru, situacije igre žoge z roko ter dogodke v povezavi z vodenjem in nadzorom, pravilnost vseh odločitev pa je po koncu skupnega dela tolmačil Uefa kontrolor sojenja najvišje ravni Darko Čeferin.

Tudi v nedeljskem sporedu seminarja so imeli talenti in kontrolorji del programa ločeno in del skupaj, pustna nedelja pa se je začela z uradnim imenovanjem mentorjev nadarjenim sodnikom v programu talentov.

V nadaljevanju so imeli nato kontrolorji in talenti ločena predavanja, kjer so talenti sledili predavanju na temo ofsajda, ki ga je opravil eden najbolj renomiranih in markantnih pomočnikov sodnika Jure Praprotnik (EP 2016, finale Lige Europa 2017, Pokal Konfederacij 2017, SP 2018, finale Lige prvakov 2019), ki tudi vodi program mantorji in talenti. Talentom je zatem na temo čiste priložnosti in obetavnega napada predaval Miran Bukovec (vodja III. skupine - 125 tekem v 1. SNL in Pokalu), na temo vodenja in nadzora pa Emir Huselja (86. tekem 1. SNL), ki vodi II. skupino talentov.

Kontrolorji sojenja so bili medtem dopoldne na sedežu NZS seznanjeni s smernicami in navodili s strani Ivana Žuniča, ki je opravil še analizo delovanja v letu 2022. V popoldanskem času zadnjega dne v tednu so se nato vsi udeleženci seminarja ponovno zbrali v Kongresnem centru Brdo z namenom skupne analize in povzetka sobotnega video testa in obravnave resnih ter brezobzirnih prekrškov in nedovoljenih dejanj glede vlečenja, držanja in simuliranja, predavala pa je podpredsednik ZNSS in nekdanji FIFA sodnik Robert Krajnc, ki je zadolžen za analizo sodnikov državne A liste in prvi Slovenec v Ligi prvakov- Darko Čeferin-, ki je opravil analizo in interpretacijo 24. posnetkov iz sobotnega video testa.

Preden je padel zastor na izobraževalni seminar je vodja sodniškega oddelka Žiga Dobrun predstavil zasnovo in načrt izvajanja strateškega projekta "spoznaj sodnika" ter opravil predavanje na temo etičnosti odločanja.

Po seminarju kontrolorjev sojenja in talentov na Brdu, se pod okriljem ZNSS od četrtka do sobote obeta usposabljanje in seminar v zahodni Istri, kjer se bodo v Rovinju na še tretjem zimskem seminarju zbrali pomočniki sodnikov iz državne A1 liste.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA