02.12.2009 | A
Znani bobni za žreb FIFA SP 2010


Organizacijski odbor Fife je danes potrdil potek žreba skupin za FIFA Svetovno prvenstvo 2010, ki bo v petek ob 18. uri (z neposrednim prenosom na TV SLO 2) v Cape Townu.

Večji del slovenske delegacije je danes že prispel v Cape Town, v četrtek zjutraj se jim tam pridruži še predsednik NZS, Ivan Simič, ki se na dolgo pot podaja v današnjih večernih urah.

Celotna delegacija bo tako na žrebu v petek upala na čim ugodnejšo skupino, po nekaterih spremembah pa je že jasno, da bo Slovenija na žreb, v družbi ostalih evropskih reprezentanc, krenila iz bobna številka 4.

Nosilci skupin so sicer že nekaj časa znani - v bobnu 1 bodo Južnoafriška republika, Brazilija, Španija, Italija, Nemčija, Argentina, Nizozemska in Anglija.

V drugem bobnu bodo reprezentance iz Azije (Avstralija, Japonska, ter obe Koreji), severne in osrednje Amerike, ter Karibov (Honduras, Mehika, Združene države Amerike) ter predstavnik Oceanije (Nova Zelandija).

V tretjem bobnu bodo reprezentance iz Afrike (Alžirija, Kamerun, Slonokoščena obala, Gana, Nigerija) in Južne Amerike (Čile, Paragvaj, Urugvaj).

Poleg Slovenije bodo v bobnu štiri še reprezentance Danske, Francije, Grčije, Portugalske, Srbije, Slovaške in Švice.

Južna Afrika bo kot domačin prvenstva igrala otvoritveno srečanje, zaradi česar bo že ob začetku žreba postavljena na položaj A1, FIFA pa bo med samim žrebom upoštevala še nekatere geografske kriterije. Tako v isti skupine ne bosta smeli biti dve ekipi iz iste konfederacije (izjema so evropske reprezentance, kjer sta lahko v skupini po dve). To pomeni, da Južna Afrika ne more igrati proti afriškim reprezentancam iz skupine 3, Argentina in Brazilija pa ne moreta igrati s tremi preostalimi južnoameriškimi ekipami.

Žreb bo sicer vodil generalni sekretar FIFA, Jerome Valcke, pri tem pa mu bodo pomagali še David Beckham, južnoafriška igralka Charlize Theron, atlet Haile Gebrselassie, član južnoafriške kriket reprezentance Makthaya Ntini, kapetan ragbi reprezentance John Smit in branilec južnoafriške nogometne reprezentance, Matthew Booth.

Tekst: NZS/MK

SORODNE NOVICE

 • 01.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.
 • 21.11.2023 | A
  Kek po preboju na evropsko prvenstvo: Slovenija je spet dihala kot eno
  Po zadnji kvalifikacijski tekmi za nogometno evropsko prvenstvo 2024, na kateri je Slovenija danes v Stožicah premagala Kazahstan in se uvrstila na Euro 2024, je selektor Matjaž Kek poudaril, da morajo biti v ospredju nogometaši, ki so si res zaslužili ta velik dosežek.
 • 21.11.2023 | A
  Hvala, navijači - slavje se nadaljuje na Kongresnem trgu
  Nogometna reprezentanca Slovenije je z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo 2024 poskrbela za novo evforijo med navijači, primerljivo s tistimi ob prebojih na velika tekmovanja v preteklosti. Reprezentanti so se v družbi navijačev veselili že po tekmi, slavje pa se ob 16. uri nadaljuje na Kongresnem trgu.
 • 21.11.2023 | A
  Navijaj ponosno za Slovenijo
  Naša srca so družno utripala za reprezentante Slovenije, ki se je v odločilnem obračunu s Kazahstanom uvrstila na evropsko prvenstvo 2024.

DELI NA