30.07.2022 | Sodniki
Intervju s Stašo Špur po vrnitvi iz ženskega Eura 2022

Soji žarometov na 13. evropskem prvenstvu za ženske (Uefa Women's Euro 2022) se bodo skupaj z zagrnjeno zaveso nad najpomembnejšim letošnjim ženskim reprezentančnim tekmovanjem ugasnili jutri zvečer, ko se bosta na kultnem Wembleyu v severnem Londonu na finalni tekmi pomerili Anglija in Nemčija.

Del največjega evropskega ženskega spektakla je bila tudi naša priznana pomočnica sodnice 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote. Slednja je med 2. in 25. julijem v domovini nogometa, na Otoku opravljala vloge pomočnice sodnice na tekmah med Nizozemsko in Portugalsko ter med Italijo in Belgijo, vrhunec pa je bilo sojenje derbija četrtfinala "knock-out" faze tekmovanja, ko sta se v soboto 23. julija v Rotherhamu pomerili Francija - Nizozemska.

Spomnimo, da je Staša Špur (zgoraj na fotografiji druga z desne) tečaj za sodnico pripravnico opravila leta 2010, spomladi 2014 je uspešno pridobila naziv državne pomočnice, potem ko je opravila državni oz nekdanji regijski izpit za pomočnico sodnice. Leta 2015 je debitirala na nivoju 3.SNL, v 2016 pridobila naziv FIFA pomočnice sodnice, aprila 2019 je debitirala na tekmi 2. SNL, oktobra 2020 pa je v Kidričevem na tekmi med Aluminijem in Koprom postala prva in doslej edina ženska, ki je sodila na tekmi najvišjega nivoja državnega tekmovanja za moške (1. SNL).

Njen prvi večji mednarodni turnir je bilo udejstvovanje na EP za ženske U-19 leta 2017 na Severnem Irskem, kjer je sodila 3 tekme v skupinskem delu tekmovanja. Tedaj je UEFA sprva ta delegirala kot nadomestno pomočnico sodnice, ki naj bo v pripravljenosti za primer kolikor se kakšna izmed preostalih pomočnic poškoduje oziroma se ugotovi, da ni dovolj dobro telesno pripravljena, kar se je na koncu tudi pripetilo in Staša je pred 5 leti potovala na Otok kot aktivna udeleženka finalnega reprezentančnega turnirja na stari celini za dekleta do starosti 19 let.

Posebej za naše bralce si je naša internacionalka (spodaj na fotografiji druga z desne) po napornem urniku in pred vikend oddihom v Termah Ptuj vzela nekaj čas za priljubljeno rubriko "POSTANI SODNICA", kjer nam je v eksluzivnem intervjuju povedala veliko zanimivega.

1. Staša, za teboj je največji ženski turnir v Evropi (žensko evropsko prvenstvo v Angliji). Kakšni so bili občutki zastopati slovenske barve v Otoku, kjer si bila edina slovenska sodniška predstavnica?

Glede na to, da je bil to zame največji turnir, je normalno, da je bila prisotna nervoza, vendar tudi veliko pričakovanje in seveda upanje, da bom pustila dober vtis. Dejansko sem bila edina Slovenska predstavnica, kar je velika čast, upam pa, da bo prihodnje prisotnih več sodnic iz Slovenije.

2. V Angliji si delovala na dveh tekmah skupinskega dela in četrtfinalni tekmi med Francijo in Nizozemsko. Vse tri tekme si sodila skupaj s hrvaškima profesionalnima kolegicama Ivano Martinčić in Sanjo Rođak Karsić, s katerima ste se zelo dobro odrezale. Ali je bila prednost to, da prihajate iz podobnega govornega področja? 

Z dekletoma sem že imela tekmo lige prvakinj, kar je prednost, saj se že med seboj poznamo. Kar se pa tiče jezika, med tekmo smo imele tudi Italijana, Nizozemca, Španki,… torej komunikacija poteka v angleškem jeziku. Je pa prednost, da lahko kakšno spodbudno besedo rečemo v ''našem'' jeziku.

3. Pomočnice ste prihajale iz 23-ih različnih držav poleg Slovenije, saj sta Francija in Anglija prispevale po dve sodnici. Kako ste se sporazumelvale v mednarodni družbi na igrišču v SL-HR ekipi in kako je biti v družbi deklet iz toliko različnih držav?

Pogovarjale smo se v angleškem jeziku. Z dekleti iz Balkana smo pa kakšno tudi popričale (smeh).

4. Skupaj s kolegicama ste poleg treh tekem EP nadzorovale tudi spomladanski polfinalni dvoboj ženske lige prvakinj Lyon-PSG, na vseh obračunih pa vas je spremljala priznana kontrolorka sojenja iz Poljske s katero ste se odlično ujele. Kakšen odnos ste razvile in ali vam je bila v veliko pomoč z nasveti in vse ostalim kar spada zraven?

Z njenimi nasveti in izkušnjami, nam je bila v dobro pomoč.

5. Kako je potekal organizacija sodniškega dela in vse ostalo kar spada pod obveznosti (treningi, priprava na tekmo, analiza, uradno delegiranje)?

Po zajtrku smo se pripravljale na trening in nestrpno pričakovale delegiranje na prihajajočo tekmo. Po delegiranju smo se odpravile na določeni trening: HI (high intensity) trening, match preparation trening, recovery trening,… popoldneve smo pa preživeli v gledanju tekem, poslušanju analiz, sestankov,… če mi je dopuščal čas, sem opravila še kakšni trening, se podružila s kolegicami in se spočila.

6. V Angliji smo videli doslej najboljše in največje evropsko prvenstvo za ženske, kako komentiraš vzpon ženskega nogometa v zadnjih letih v tujini in kako pri nas doma?

V zadnjem času Uefa vlaga veliko v ženski nogomet, kar se pozna tudi na domačih tleh. Ženske v nogometu imamo vedno več podpore, strokovnega kadra, boljših pogojev in seveda nepogrešljivih navijačev.

7. Od prejšnjega prvenstva leta 2017 se je vzpenjala tudi tvoja kariera sodnice. Kako bi ocenila svojih zadnjih 5 let sodniške kariere?

Kar sem v vseh teh letih vložila, bi lahko rekla, da se mi počasi vrača. Močna volja, trdo delo in potrpežljivost, so me pripeljale do sem. Povabilo na turnir je bil potrditev, da delam v dobri smeri.

8. V slovenski ženski nogometni ligi so prvakinje devetič postale nogometašice ŽNK Pomurja. Tudi sama si nekoč nastopala za rumene iz Beltincev in bila državna reprezentantka. Kaj je tisto, ki tako veliko deklet navdušuje za nogomet na ravnici v skrajnem vzhodnem delu države, kjer je že vrsto leto pravi ženski nogometni inkubator?

Nogomet je v naši regiji zelo priljubljen, tako pri moških, kot pri ženskah. Dokazujemo, da smo v Prekmurju res nogometni navdušenci, ne glede na spol. Ne morem povedati, kaj vpliva na druge, da so se odločile za nogomet, vem pa da sem sama rasla z nogometom saj je celotna družina živela z nogometom.

9. Pred tremi leti, aprila 2019 si debitirala na tekmi 2. SNL, oktobra 2020 pa si v Kidričevem na tekmi med Aluminijem in Koprom postala prva in doslej edina ženska, ki je sodila na tekmi najvišjega nivoja državnega tekmovanja za moške (1. SNL). Katera tekma v tvoji karieri je bila do sedaj najbolj zahtevna za sojenje in zakaj?

Vsaka tekma za mene predstavlja izziv, ni pa bilo nobene tekme, ki bi se mi posebej vtisnila v spomin.

10. Kaj te je privabilo k temu, da si se odločila postati sodnica in kako na tebe kot sodnico gledajo moški?

Zaradi poškodbe sem morala predčasno prenehati igrati nogomet in želja da ostanem v teh vodah me je privedla do odločitve, da se preizkusim v sodniških vodah. Začetki sojenja so bili težki. Sodnikov nihče ne mara (smeh), kaj šele ženskih sodnic (hahaha), vendar s časoma dobiš trdo kožo, samozavest in izkušnje in se tako lahko dokažeš, da tudi ženske lahko opravljamo to vlogo. Po nekaj letih sojenja so se moški že navadili name.

11. Ali je drugačna priprava sodnice na za mednarodno tekmo v primerjavi s pripravo na tekmo slovenskega državnega nogometnega prvenstva?

Načeloma so priprave enake. Zame osebno je vsaka tekma enako pomembna, res pa je da je na mednarodni tekmi več strokovnih sodelavcev, ki nam podajo dodatne informacije o posamezni tekmi oziroma ekipi.

12. Kaj je najtežje pri opravljanju sodniškega dela in kateri je bil dosedanji tvoj najtežji trenutek v karieri?

Pri samem delu je najtežje to, da se kljub številnim dobrim potezam in odločitvam na igrišču, vedno vsi spomnijo na tisto ''eno'' napačno. Še posebej mi je v  spominu ostal verbalni napad igralca nižje lige. Po prehodu domov sem  zastavico vrgla v kot in sem si sama pri sebi rekla, da se tega več ne grem n da to ni zame. Danes sem vesela, da nisem obupala. Kot pravijo, kar te ne ubije te naredi močnejšega.

13. Kako zahtevno je usklajevanje časa in priprave na sojenje z drugimi obveznostmi?

Zelo zahtevno, potrebuješ veliko podpore s strani družine, prijateljev in službe, predvsem pa discipline. Hvaležna sem, da imam tukaj vso podporo, in da vem, da v tem nisem sama.

14. Kaj lahko mednarodne sodnice naredite za prepoznavnost slovenskega nogometa?

Z dobrim in trdim delom lahko dokažemo, da smo sodnice lahko uspešne na mednarodnih tleh. S tem prenašamo dober vtis na mlajše generacije.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.
 • 22.07.2022 | Sodniki
  Naša sodnica v četrtfinalu ženskega Eura
  Po dveh tekmah skupinskega dela tekmovanja na 13. Evropskem prvenstvu za ženske, kjer je Staša Špur (33) iz Murske Sobote opravljala naloge pomočnice sodnice hrvaški sodnici Ivani Martinčić na dvobojih med Nizozemsko in Portugalsko ter med Italijo in Belgijo, bo naša sodnica delovala tudi v izločilnih bojih in sicer na sobotni četrtfinalni tekmi v Rotherhamu med Francijo in Nizozemsko.
 • 18.07.2022 | Sodniki
  Staši Špur druga tekma na ženskem Euru 2022
  Našo linijsko sodnico Stašo Špur iz Murske Sobote čaka drevi druga tekma na ženskem EURU 2022 v Angliji. Po tekmi Nizozemska - Portugalska minulo sredo, bo tokrat v aktivni vlogi ob vzdolžni črti na dvoboju med Italijo in Belgijo na stadionu akademije Manchester Cityja, ki se nahaja neposredno ob osrednjem klubskem stadionu angleškega prvaka.
 • 12.07.2022 | Sodniki
  Uvodna tekma za Stašo Špur na ženskem EURU 2022 v Angliji
  Evropsko nogometno prvenstvo za ženske 2022, ki se je začelo v sredo 6. julija v Angliji in bo potekalo vse do finalne tekme 31. julija- na žalost brez udeležbe varovank Borut Jarca- bo v aktivni vlogi na igrišču doživela naša najboljša FIFA pomočnica sodnice 33-letna profesorica razrednega pouka Staša Špur iz Murske Sobote, ki bo svojo uvodno tekmo imela v sredo, ko se bosta pomerili Nizozemska in Portugalska.
 • 17.06.2022 | Sodniki
  Uspešno izvedeno strokovno PNI predavanje za klube in medije
  V Kongresnem centru Brdo je danes potekalo strokovno predavanje iz interpretacije pravil nogometne igre, ki je bilo namenjeno klubskim predstavnikom, glavnim trenerjem, kapetanom klubov v Prvi ligi Telemach in medijem z namenom seznanitve s trendi in najnovejšimi smernicami pred prihajajočo novo sezono.
 • 14.06.2022 | Sodniki
  Sodniki zbrali 7.106 EUR za letovanje 22 otrok na morju
  Velika humanitarna akcije vseh sodnikov, sodnic in kontrolorjev pod okriljem Zveze nogometnih sodnikov Slovenije v sodelovanju z oddajo Svet na Kanalu A je dosegla izjemen uspeh, saj je bilo za letovanje otrok v stiski zbranih 7.106 EUR.
 • 19.05.2022 | Sodniki
  Vinčič izbran za sojenje na SP 2022
  Po letu 2018, ko je Damir Skomina s pomočnikoma Juretom Praprotnikom in Robertu Vukanom sodil na Svetovnem prvenstvu v Rusiji bo Slovenija tudi na 22. Svetovnem prvenstvu imela svojega predstavnika, saj je bil Slavko Vinčić imenovan kot eden izmed 11 glavnih sodnikov iz starega kontinenta v paru z njem pa na SP potujeta še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič.
 • 13.05.2022 | Sodniki
  Ženska sodniška trojka na tekmi 2. SNL
  Drevi je pomemben dan za žensko sojenje, saj bo na stadionu Portoval v celoti ženska sodniška ekipa prvič doslej vodila tekmo 29. kroga 2. SNL med novomeško Krko in ptujsko Dravo.
 • 12.05.2022 | Sodniki
  Finale lige Europa Slavku Vinčiću
  Iz sedeža Evropske nogometne zveze (UEFA) so sporočili izbrane sodnike za finalno tekmo lige Europa, kar nas je še posebej razveselilo pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije, saj smo prejeli nov izjemen pečat in ogromno priznanje za slovensko sojenje. Sredino tekmo finala Evropske lige, ko se bosta v vroči Sevilli pomerila nemški Eintracht iz Frankfurta in škotski Glasgow Rangers bo upravljal Slovenec in sicer 42-letni Mariborčan Slavko Vinčić.

DELI NA