13.09.2021 | Sodniki
Mlade perspektivne slovenske sodnice na seminarju CORE

Potem ko je leta 2016 kot prva ženska udeleženka na seminarju CORE bila aktivna danes naša mednarodna sodnica Aleksandra Česen, se trenutno v Nyonu nahaja tričlanska ženska sodniška ekipa. Tjaša Misja iz Gornje Radgone (MDNS Murska Sobota, na naslovni sliki v sredini), Sara Mask iz Bilj (MDNS Nova Gorica, na naslovni sliki desno) in Mediha Durić iz Raven na Koroškem (MDNS Maribor, na naslovni sliki levo) se v terminu od 9.9.-16.9 aktivno udeležujejo že 50. po vrsti konsolidacijskega seminarja CORE (Centre of refereeing excellence), ki poteka na sedežu UEFE ob Ženevskem jezeru.

Spomladi so zaradi epidemiološke situacije naše sodnice uvodni del seminarja opravile preko on-line metode, trenutni enotedenski seminar pa poteka v fizični obliki. Skupaj s slovensko ekipo so na seminarju prisotne tudi sodniške ekipe iz Albanije, Avstrije, Cipra, Nemčije, Grčije in Poljske.

Na usposabljanju imajo sodnice zelo pester program z vrsto preizkusov v obliki treninga koncentracije, integriranega treninga sodnic in pomočnic, video testiranja, testiranja iz poznavanja pravil nogometne igre, preizkus fizične pripravljenosti v obliki yoyo testa z merjenjem telesne sestave, preizkus iz znanja angleškega jezika, ob tem pa se udeležujejo strokovnih predavanj oblikovanih posebej za glavne sodnice in separatno za pomočnice sodnic.

Na tak način na sedežu UEFA spoznavajo način dela Evropske nogometne zveze s sodniki najvišjih kategorij, se spoznajo s kolegicami iz drugih držav, izmenjujejo mnenja o izkušnjah, poleg tega praviloma prvič sodijo mednarodne tekme. Naša trojka je v soboto pod žarometi že sodila uradno tekmo 2. francoske ženske lige med ekipama FC Thonon Evian in FC Merignac Arlac na stadionu Stade Joseph-Moynat v mestu Thonon-les-Bainesu ob jezeru Léman.

Vsaki sodnici mentoriranki je bila določena tudi mentorka, ki je spremljala njihov napredek od uvodnega dela seminarja. Tako je glavni sodnici Tjaši (spodaj na fotografiji na sredini) kot mentorica določena Italijanka Silvia Tea Spinelli, pomočnicama Sari (na spodnji sliki druga z leve) in Medihi (na spodnji sliki druga z desne) pa Lada Rojc iz sosednje Hrvaške.

Prihodnji mesec se na seminar odpravljajo tudi moške ekipe, kjer bodo slovenske nogometne sodnike in ZNSS na nadaljevalnem  CORE seminarju predstavljali glavni sodnik Martin Matoša in pomočnika sodnika Tomaž Černe in Matic Mežnar. 

Seminar CORE (Centre of refereeing excellence) je program usposabljanja za mlade perspektivne sodnike in sodnice iz celotne Evrope, ki še nimajo statusa mednarodnih sodnikov, imajo pa potencial, da to postanejo. V zadnjih 11 letih so se na seminarju med glavnimi sodniki zvrstili Žganec, Dobrun, Obrenović, Borošak in Šmajc med pomočniki sodnika pa Klančnik, Praprotnik, Kovačič, Vidali, Pospeh, Kordež, Vojska, Kasapović, Gabrovec in Kalan. Kot prva slovenska sodnica se je Core seminarja leta 2016 udeležila Aleksandra Česen. Mnogi od navedenih so uspešni na internacionalni ravni in so po udejstvovanju na seminarju postali uspešni mednarodni sodniki in pomočniki sodnikov. 

Tekst: ZNSS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 30.08.2021 | Sodniki
  Damir Skomina naznanil konec sodniške kariere
  Najuspešnejši slovenski nogometni sodnik Damir Skomina je na današnji novinarski konferenci v NNC Brdo sklenil svojo bogato sodniško kariero.
 • 30.06.2021 | Sodniki
  Slavko Vinčič s pomočnikoma v Munchen
  Slavko Vinčič na Allianz areni v Munchnu na tekmi četrtfinala EP Belgija : Italija.
 • 12.06.2021 | Sodniki
  Vinčiču na EP Španija : Švedska
  Vinčiču prva tekma na EP
 • 21.04.2021 | Sodniki
  Vinčič z ekipo na EURO
  Prihajajoče evropsko prvenstvo v nogometu tudi tokrat ne bo minilo brez slovenskih sodnikov. Sodniški odbor UEFA je namreč na EURO uradno delegiral slovensko sodniško ekipo na čelu z 41 – letnim Mariborčanom Slavkom Vinčičem in njegovima pomočnikoma 38 - letnim Tomažem Klančnikom iz Slovenj Gradca in 35 - letnim Andražem Kovačičem iz Ljubljane, ki skupaj tvorijo ekipo že vrsto let.
 • 05.04.2021 | Sodniki
  Vinčiču četrtfinale lige prvakov Porto - Chelsea
  Slavka Vinčiča v tem tednu čaka zanj prvo četrtfinale v evropskih izločilnih članskih bojih potem, ko ga je sodniški odbor UEFA delegiral na tekmo četrtinala lige prvakov med ekipama Porto in Chelsea.
 • 06.03.2021 | Sodniki
  McDowell na mestu predsednika ZNSS nasledil Šajna
  David McDowell Zor je novi predsednik ZNSS potem, ko je na današnji volilni skupščini ZNSS dobil soglasno podporo delegatov volilne skupščine ZNSS. Na mestu predsednika ZNSS bo McDowell nasledil Vlada Šajna, ki se poslavlja po dvajsetih letih vodenja sodniške organizacije. Skupščina ZNSS je ob tem Šajnu podelila naziv častnega predsednika ZNSS.
 • 14.02.2021 | Sodniki
  Vinčiču Leipzig - Liverpool
  Mariborčana Slavka Vinčiča čaka zanj prva tekma v izločilnih bojih elitne lige prvakov v vlogi sodnika potem, ko je sodil že vrsto tekem skupinskega dela v minulih letih. V torek ga v Budimpešti čaka tekma osmine finala lige prvakov med ekipama Leipzig in Liverpool
 • 25.10.2020 | Sodniki
  Skomini Atalanta - Ayax
  Damirja Skomino v prihajajočem tednu čaka prva tekma skupinskega dela lige prvakov v tekoči sezoni. V 2. krogu bo sodnik tekme med ekipama Atalanta in Ayax.
 • 16.10.2020 | Sodniki
  Prva sodnica v PLTS
  Staša Špur je v 6. krogu PLTS na tekmi med Aluminijem in Koprom postala prva sodnica v zgodovini na tekmah najvišjega ranga.
 • 29.09.2020 | Sodniki
  Skomini veliki derbi, Špurova prva sodnica v PLTS
  Prihajajoče kolo prinaša prvi veliki derbi nove sezone, ki ga bo sodil Damir Skomina. Na tekmi med Aluminijem in Koprom pa bomo prvič v zgodovini videli predstavnico sodnic Stašo Špur

DELI NA