10.12.2022 | Sodniki
Po ženskem sodniškem dnevu

Na deževno petkovo popoldne v deželi na sončni strani Alp so se včeraj na sedežu NZS v Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju zbrale predstavnice nežnejšega spola, saj je bil na sporedu ženski sodniški dan.

Po spomladanskem uspešno izpeljanem 4. Razvojnem dnevu sodnic, ki se je posebej za vsa dekleta in ženske organiziral prvič po letu 2018 je bilo včeraj prisotnih skupaj 20 deklet, saj so bile nekatere delivke pravice zaradi službenih obveznosti in drugih razlogov zadržane in opravičeno odsotne, meddrugim tudi naši najbolj prepoznavni FIFA sodnici Aleksandra Česen in Staša Špur.

Čemu je namenjen ženski sodniški dan:

 • organizirati seminar, ki je dejansko namenjen samo sodnicam
 • zbrati vse aktivne sodnice iz cele Slovenije ne glede na starost, izkušnje in rang posameznih sodnic
 • se bolj posvetiti strokovnemu delu s sodnicami in pomočnicami, iskati možnosti za razvoj tako v slovenskem kakor tudi v mednarodnem okviru
 • strokovna predavanja predvsem s pomočjo posnetkov iz ženskih tekmovanj tako mednarodnih kot ženskih ligaških tekmovanj
 • približati sojenje sodnicam, ki so se šele dobro pričele ukvarjati s sojenjem, jih spoznati ter povezati s sodnicami višjih nivojev

Zaveso za uraden začetek Dneva slovenskih sodnic je v konferenčni dvorani upravne stavbe NZS odgrnil član komisije za sodniške zadeve Žiga Dobrun, ki je uvodoma v imenu vodstva ZNSS izpostavil pomen dogodka za žensko sojenje in vse sodnice ter podčrtal pomembnost nadaljnjega razvoja in zagotavljanja kakovostnega sojenja ženskih sodnic. Z majhno pozornostjo je nato čestital prvi slovenski sodnici v zgodovini samosotjne države Tanji Subotić iz Ljubljane, ki je končala kariero 27. novembra na tekmi ŽNK Olimpija - ŽNK Ljubljana, potem ko je upravljala s piščalko na 221 tekmah slovenske ženske nogometne lige.

Še pred začetkom strokovnega dela seminarja je na posebno povabilo ZNSS s svojim obiskom presenetil sodnice mednarodni FIFA sodnik David Šmajc (33), ki je vzornik in idol mladim delivcem pravice. Šmajc je pozdravil številčnost udeležbe, dekletom namenil nekaj spodbudbnih nasvetov ter omenil eksponenten razvoj ženskega sojenja na vseh področjih tako pri nas kot v mednarodnem merilu.Opozoril je ša na velik pomen organiziranja tovrstnih dogodkov namenjenih posebej sodnicam za izboljšanje delovanja na igrišču in medsebojnega povezovanja med sodnicami.

V prvem delu teoretičnega dela strokovnega seminarja so sodnice liste SŽNL A in liste pomočnic SŽNL A1 in B1 z delom po skupinah analizirale posnetke iz tekem ženske nogometne lige Triglav-Zdravje, nato pa je sledilo predavanje iz strokovne teme sodelovanja sodniške ekipe s poudarkom na timskem delu pri nadzoru v sodelovanju z drugimi sodniki.

Ženski sodniški dan se je nato nadaljeval s predstavitvijo zaključkov sodnic na podlagi dela po skupinah, kjer so sodnice analizirale razvnovrstne situacije iz posameznih posnetkov različnih odločitev na tekmah, ki so jih sodile ženske sodnice na nivoju tekmovanj NZS. Vsi skupaj so nato z interpretacijo Pravil nogometne igre in podanimi smernicami ZNSS usklajevali in poenotili kriterije.

Ob zanimivem in razgibanem dogajajnju je čas hitro minil, za konec dneva sodnic ZNSS pa je sledilo še neformalno sproščeno druženje vseh sodnic z izmenjavo mnenj, pogledov in izkušenj ob ogledu izvedbe kazenskih udarcev za pridobitev zmagovalca četrtfinalne tekme svetovnega prvenstva v Katarju med Hrvaško in Brazilijo.

Tekst:NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA