05.03.2024 | Sodniki
Sodniške smernice za ŽNK Cerklje v NNC Brdo

Tudi drugo leto zapored je bil uspešno izpeljan projekt #spoznaj sodnico#, ki je potekal vzporedno na strokovnih seminarjih o praktični uporabi Pravil igre in tolmačenju sodniških smernic za ženske nogometne klube v ligi Triglav-Zdravje

Sodniška organizacija je namreč z včerajšnjim dogodkom za ŽNK Cerklje v upravni stavbi sedeža NZS sklenila krog strokovnih predavanj na podlagi normativov Pravilnika o licenciranju in finančni vzdržnosti klubov v kriteriju S.07 v delu sodniške zadeve in pravila nogometne igre, kjer mora klub v licenčnem postopku zagotoviti, da se vse članice prve ženske ekipe (igralke, trenerji in drugo tehnično osebje) udeležijo seminarja v zvezi s sodniškimi zadevami,

V sklopu projekta #spoznaj sodnico# so na obiskih ženskih klubov sodniško pot, ki jih je popeljala na mednarodne odre opisale:

 • dipl. inženirka fizike Helena Buh iz Ljubljane (FIFA od 2011), ki je kot prva Slovenka 25. aprill 2018 delovala na tekmi 2. SNLv Lendavi na tekmi med Nafto in Rogaško, 
 • Aleksandra Česen (FIFA od 2014), ki je edina slovenska sodnica, ki sodi na tekmah 2. slovenske nogometne lige, kjer je debitirala 30. oktobra 2021, spomladi 13. maja 2022 v predzadnjem krogu sezone 2021/22 pa je se je zapisala v zgodovino še kot glavna sodnica na dvoboju 2. SNL Krka- Drava Ptuj, ki ga je na stadionu Portoval v Novem mestu prvič v zgodovini Slovenije upravljala v celoti ženska sodniška ekipa. 
 • Vanja Janković iz Žabnice, ki je prejela FIFA grb z letom 2023 in sodi na tekmah 3. SNL, 1. SML in SŽNL
 • Tjaša Misja iz Gornje Radgone, ki je bila z letom 2023 uvrščena na mednarodno listo sodnikov (FIFA lista). Po izobrazbi diplomirana ekonomistka pod okriljem NZS sodi tekme 3. SNL, 1.SML in SŽNL
 • Tanja Subotić iz Ljubljane (221 tekem v SŽNL), ki od leta 2023 opravljala vlogo kontrolorke sojenja in je leta 2005 postala prva Slovenka, ki je bila uvrščena na mednarodno listo ženskih FIFA sodnic.

V licenčnem postopku NZS ter vzporednem projektu #spoznaj sodnico#  so strokovni semianr že opravili ŽNK Mura Nona, ŽNK Primorje Gaia Nature, ŽNK Krim, ŽNK Olimpija, ŽNK Radomlje Medex, ŽNK Ljubljana in ŽNK Cerklje, medtem ko WFC Drava Ptuj in ŽNK Gažon slednje še čaka.

Tekst in foto: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 13.05.2024 | Sodniki
  Slavko Vinčić na Wembley za finale lige prvakov
  Član elitne kategorije enaintridesetih sodnikov Uefa od leta 2019, ki prihaja iz drugega največjega mesta v Sloveniji bo po sojenju na Euru 2020, SP 2022, polfinalu zaključnega turnirja Lige narodov in finala lige Europa 18. maja 2022 v Sevilli med Eintracht Frankfurt in Glasgow Rangers, trinajst dni pred začetkom evropskega prvenstva v Nemčiji, vodil še finale Lige prvakov in največjo tekmo v svoji sodniški karieri.
 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).

DELI NA