09.08.2012 | A
Stojanović: Romuni prinašajo odgovore

Slovenska nogometna reprezentanca bo v sredo, 15. avgusta, ob 20.45 v Stožicah igrala prijateljski obračun z Romunijo. Selektor Slovenije Slaviša Stojanović, ki ne bo imel na voljo popolne ekipe, pravi, da bodo Romuni tekmec, ki bo ponudil odgovore na zadnja vprašanja pred septembrskim začetkom kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014.

"Glede na to, da na tem zboru ne bo napadalcev Zlatana Ljubijankića in Nejca Pečnika, bo ta baziral tudi na alternativah v igralskem smislu. Normalno pa bomo ta dva dni skušali uporabiti predvsem za nadgradnjo tistega, kar smo naredili na majskih pripravah v Avstriji, in seveda analizirati vse napake, ki so se pojavile na tekmi proti Grčiji. Treba pa bo tudi že pravilno plasirati informacije prvih dveh tekmecev v kvalifikacijah," je uvodoma za STA povedal Stojanović.

Slovenija bo uvodni tekmi kvalifikacij igrala 7. septembra doma proti Švici in 11. septembra na Norveškem. V skupini so sicer še Islandija, Albanija in Ciper. Stojanović se zaveda, da do začetka novega cikla torej ni več veliko časa in da bo težko odpraviti vse pomanjkljivosti.

"Časa ni nikdar dovolj, če želiš napredovati. Proti Romuniji imamo le dva treninga, nato v začetku septembra še pet ali šest. Časa res ni veliko, ampak nismo edini, ki smo v tem položaju. Mogoče smo edini v tem pogledu, da je pri nas ogromno novosti, ogromno novih igralcev v pogonu, tako da je treba vse to uskladiti. Trudimo se, da bomo na dovolj visoki ravni pred začetkom kvalifikacij," pravi Stojanović, ki ga pestijo še nekatere skrbi.

"Največje skrbi so glede igralskega kadra oziroma neigranja naših nogometašev v klubih. Ampak v tem trenutku mislim, da so vsi polni zagona, začetek sezone je in vsi pričakujejo, da bodo igrali v svojih sredinah. Z nekaterimi pa se je treba temeljito pogovoriti, saj se da do konca avgusta še menjati klub. Glede drugih stvari moramo v taktičnem smislu poskusiti nadgraditi vse stvari, ki smo jih začeli na tekmi proti Grčiji. Predvsem pa dati poudarek na konkretnost našega napada in na konkretnost po izgubljeni žogi predvsem na njihovi polovici," je še pojasnil slovenski selektor.

Sredin tekmec je bil v devetdesetih letih prejšnjega stoletja precej bolj na očeh javnosti, posebej po zaslugi velemojstra Gheorgheja Hagija, kot je trenutno. Romuni so se takrat uvrstili na vsa SP in EP z izjemo Eura 1992, v zadnjih letih pa so "izpustili" zadnje tri mundiale in tudi letošnji Euro.

"Romuni so v zadnjih dveh letih konsolidirali svoje vrste, njihovi klubi se redno udeležujejo lige prvakov, prihajajo do dobrih izidov. Reprezentanca je nova, dobra, ima povsem neko novo dimenzijo. Njihov selektor zahteva maksimalno disciplino, odgovornost in če temu dodamo še tehnično znanje, ki ga imajo po naravi, potem to predstavlja odgovorno reprezentanco, ki predstavlja velik zalogaj za vsakogar. Jaz sem bil na tekmi Romunije v Švici, na kateri so Romuni zmagali, tako da so res kakovostni. So primeren tekmec, ki nam bo ponudil odgovore na zadnja vprašanja," je tekmeca orisal Stojanović in dodal, da je tudi na omenjeni tekmi povlekel neke smernice, kako se lotiti Švicarjev, nekaj naj bi jih uporabil že na sredini tekmi.

Slovenija, trenutno 33. na lestvici Mednarodne nogometne zveze, se je z Romunijo, ki je 51., pomerila sedemkrat (zmaga, po trije remiji in porazi), nazadnje leta 2007 v kvalifikacijah za EP 2008. Slovenci so takrat izgubili tako doma (1:2) kot v gosteh (0:2). Najlepši spomini, povezani z romunsko vrsto, pa segajo v november 2001, ko so si takrat izbranci Srečka Katanca prav prek Romunije v dodatnih kvalifikacijah priborili nastop na SP 2002.

Selektor Romunije Victor Piturca bo dokončni seznam za tekmo s Slovenijo objavil v soboto.

Tekst: STA
Foto: LPhoto

SORODNE NOVICE

 • 01.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.
 • 21.11.2023 | A
  Kek po preboju na evropsko prvenstvo: Slovenija je spet dihala kot eno
  Po zadnji kvalifikacijski tekmi za nogometno evropsko prvenstvo 2024, na kateri je Slovenija danes v Stožicah premagala Kazahstan in se uvrstila na Euro 2024, je selektor Matjaž Kek poudaril, da morajo biti v ospredju nogometaši, ki so si res zaslužili ta velik dosežek.
 • 21.11.2023 | A
  Hvala, navijači - slavje se nadaljuje na Kongresnem trgu
  Nogometna reprezentanca Slovenije je z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo 2024 poskrbela za novo evforijo med navijači, primerljivo s tistimi ob prebojih na velika tekmovanja v preteklosti. Reprezentanti so se v družbi navijačev veselili že po tekmi, slavje pa se ob 16. uri nadaljuje na Kongresnem trgu.
 • 21.11.2023 | A
  Navijaj ponosno za Slovenijo
  Naša srca so družno utripala za reprezentante Slovenije, ki se je v odločilnem obračunu s Kazahstanom uvrstila na evropsko prvenstvo 2024.

DELI NA