02.02.2024 | Družbeni nogomet
V Brežicah prvi mednarodni turnir v hodometu

Nogometna žoga povezuje in združuje, to se je potrdilo vnovič minulo soboto v Brežicah. Tam je potekal sploh prvi mednarodni turnir v hodometu, hodečem nogometu. Športu, ki navdušuje generacije igralcev in igralk v tretjem življenjskem obdobju.

Tokratni turnir je gostila ekipa Sokoli Brežice, ki jo sestavljajo veterani nogometnega kluba Brežice, poleg njih pa so v brežiški športni dvorani zbrali še igralci ekip Udruga Sijede vrijede Zagreb in ekipa Športnega društva Center Ptuj.

Hodomet v vsak MNZ

„Hodomet je zelo pozitivna aktivnost, ki ima več dobrih vidikov. Prvi je zdravstveni, saj številnim tudi po 60. letu omogoča, da ostanejo v nogometu in v stiku z zdravim načinom življenja. Drugi vidik pa je dejstvo, da prek hodometa zadržimo v športu ljudi, ki so še vedno zelo aktivni in tudi vključeni v delovanja klubov. V svojih karierah so si nabrali izkušenj, pomagajo pa tudi pri pridobivanju sredstev,“ je prihod in razvoj hodometa v Sloveniji pozdravil predsednik Nogometnega kluba Brežice Sandi Hervol.

Podžupan občine Brežice Aleksander Gajski ni skrival navdušenja, da se hodomet tako lepo razvija ravno v Brežicah. „Šport je ena od dejavnosti, ki jo v občini financiramo. Leta pa niso pomembna, od najstnikov do seniorjev. Veseli in ponosni smo, ker smo v Brežicah eni od pionirjev tega športa,“ je dejal brežiški podžupan. Zbrane je pozdravil tudi Janez Kerin, župan MO Krško.

„Evropska nogometna zveza in Nogometna zveza Slovenije imata za take projekte velik posluh. Hodomet je eden od programov, ki smo ga prepoznali kot dobrega in mu v okviru projekta družbene in okoljske odgovornosti namenili podporo in pozornost,“ je ob turnirju v Brežicah v imenu Nogometne zveze Slovenije povedal Danijel Videtič. Želja je, da bi hodomet še bolj prepoznala generacija tretjega starostnega obdobja in se z njim ukvarjala po celi Sloveniji – da bi imeli v vsaki MNZ skupino, ki bi igrala hodomet. V pripravi pa so tudi mednarodni projekti, ki bi med sabo povezali igralce v Sloveniji, Avstriji, Italiji in na Hrvaškem.

Ptuj, Ljubljana, Brežice, Zagreb

Ekipe so se med sabo pomerile vsak z vsakim. Dobrih potez in golov ni manjkalo, prednjačilo pa je druženje. Marjan Lenarčič je prinesel hodomet na Ptuj. Vsak torek zvečer ob 20.30 se zberemo in igramo. Sam imam 80 let. Večkrat me vprašajo, zakaj igram, da sem prestar. Pa jim povem: jaz igram nogomet, da nisem star. Moj moto je: gibanje je življenje in življenje je gibanje,“ o hodometu strne misli Jože Mavčec, ki vodi ŠD Center Ptuj.

„Ljubljana bo v prihodnje poleg. Zaradi višje sile nismo danes uspeli zbrati ekipe. Sicer pa hodomet zelo radi. Zbiramo se vsak torek od 9.30 dopoldan v ŠC Baza športa. Zanimivo je, da je več polovica zbranih žensk, med katerimi prej večina sploh ni igrala nogometa,“ je Franc Zalar, podpredsednik podpredsednik društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, pohvalil homodet in pojasnil, kje v Ljubljani se hodomet igra.

„Želeli smo, da bi imeli tak turnir. Uspelo nam je, da že toliko igralcev ukvarja s tem krasnim športom. V našem klubu smo zbrani igralci iz Krškega in Brežic, vsako sredo zvečer med 20. in 22. uro se zbiramo v ŠD Brežice,“ o hodometu pove Ivan Repec iz Športnega društva Sokoli.

„Z ekipo smo začeli hodomet igrati pred slabim letom dni. Kdor tega ni poizkusil, ne bo razumel. To je zelo upočasnjena verzija malega nogometa z obilo obzirnosti do soigralcev in tekmecev,“ je v imenu hrvaške ekipe povedal igrale Damir Vrbanović.

Starost ni nič strašnega

„Sem predsednik društva, ki želi pokazati, da starost ni nič strašnega. To smo dokazali tudi v Brežicah na turnirju v hodometu. Pred nekaj več kot letom dni nismo nihče od nas tukaj ni vedel, kaj je hodomet. Pa smo odkrili, da ga igrajo Angleži, ki smo jih povabili lani junija v Zagreb, k sodelovanju smo pritegnili še naše športne prijatelje iz Brežic. Začeli smo, danes smo nad tem navdušeni, na turnirju v Brežicah je bil tudi naš športni prijatelj z Dunaja,“ je bil nad potekom turnirja ponosen in vesel Ivo Bulaš, predsednik hrvaške Udruge Sijede vrijede.

Tekst: D.P.
Foto: FB Sokoli Brežice

SORODNE NOVICE

  • 19.10.2017 | Družbeni nogomet
    Finale lige SOS v NNC Brdo
    V Nacionalnem nogometnem centru Brdo je pretekli teden potekal finale nogometne lige Specialne olimpiade Slovenije. Organizacijo dogodka, ki se je odvijal pod geslom Ljubezen do nogometa ne pozna meja, je vodil zasavski VDC.
  • 07.04.2017 | Družbeni nogomet
    Sobota in nedelja v znamenju dneva čistega športa
    Nogometna zveza Slovenije in Slovenska antidoping organizacija (SLOADO) sta letos ponovno združili moči v svetovni kampanji "Play True Day" (Dan čistega športa). Play True Day je dan, namenjen promociji boja proti dopingu in širitvi ideje o čistem športu.

DELI NA