19.06.2023 | A
V polnih Stožicah do nove točke

Slovenska nogometna reprezentanca je na četrti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 v Stožicah remizirala z Dansko. Slovenci so v 25. minuti povedli z golom Andraža Šporarja, Danci pa so izenačili v 42. minuti, ko je zadel Rasmus Hoejlund.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO 2024 - ČETRTI KROG:

SLOVENIJA - DANSKA 1:1 (1:1)

Stadion Stožice, 14.382 gledalcev, sodniki: Letexier, Zakrani in Rahmouni (vsi Francija).
Strelca: 1:0 Šporar (25.), 1:1 Hoejlund (42.).
Slovenija: Vidovšek, Janža, Bijol, Brekalo, Karničnik, Mlakar (od 90+3. Verbič), Elšnik, Gnezda Čerin, Stojanović, Šporar (od 81. Vipotnik), Šeško.
Danska: Schmeichel, Stryger (od 84. Kristiansen), Joergensen, Kjaer, Christensen, Eriksen, Hoejbjerg, Wind (od 59. Damsgaard), Skov Olsen (od 71. Poulsen), Bah, Hoejlund (od 71. Braithwaite).
Rumena kartona: Brekalo; Joergensen.
Rdeči karton: /.

Slovenska vrsta si je proti prvemu favoritu skupine Danski želela priti do novih točk, posebej po porazu na Finskem. Kekovi nogometaši so dobro začeli in povedli, še v prvem polčasu pa so gosti izenačili. Po borbeni predstavi so Slovenci točko tudi ohranili in tako prvič v petih medsebojnih dvobojih z Danci, ki so tako kot Slovenci enkrat zadeli tudi okvir vrat, igrišče zapustili neporaženi. V skupini H imata zdaj Finska in Kazahstan po devet točk, Danska in Slovenija po sedem, Severna Irska je pri treh, San Marino pa je brez točk. Na EP vodita prvi dve mesti v skupini.

Kek je po nekaj težavah s poškodbami, virozo in formo dodobra spremenil začetno postavo. V njej je tokrat v vratih namesto Vida Belca dobil priložnost Matevž Vidovšek (od vratarjev je predčasno reprezentanco zapustil Aljaž Ivačič, zamenjal ga je Martin Turk), na levi strani obrambe je začel Erik Janža, na levi strani zvezne vrste Jan Mlakar, mesto med vezisti je od začetka tokrat zasedel tudi Timi Max Elšnik, druga mesta pa so pokrili isti igralci kot na Finskem.

Eden teh, Žan Karničnik, je v deveti minuti prvi na tekmi streljal, vendar premalo natančno. Po dokaj izenačeni predstavi v nadaljevanju pa so Slovenci povedli v 25. minuti. Takrat so imeli kot na desni strani. Adam Gnezda Čerin je po uigrani akciji podal do Petra Stojanovića, ta mu je žogo vrnil, vezist Panathinaikosa pa je nato podal v osrčje kazenskega prostora, od koder je zadel Andraž Šporar.

Danci so prvič na tekmi resneje zagrozili v 29. minuti, ko je bil malce premalo natančen Jens Stryger. Slovenci so se potem povlekli nazaj in čakali bolj na protinapade, toda v 42. minuti so Danci izenačili, ko je po levi strani pobegnil Pierre-Emile Hoejbjerg in podal pred vrata, od koder je zadel Rasmus Hoejlund.

V drugem polčasu je v 49. minuti Vidovšek moral posredovati po strelu Christiana Eriksena z razdalje, Slovenija, ki je znova igrala pogumneje, pa je zagrozila v 59. minuti, ko je z desne strani streljal Šeško, Kasper Schmeichel pa je bil na mestu. V 64. minuti pa so bili Danci znova blizu zadetku, ko slovenski obrambi ni uspelo izbiti žoge, tako da je ta končala pri Eriksenu, ki pa je v kazenskem prostoru na srečo domačih zadel le vratnico. Le nekaj trenutkov pozneje pa so gosti s severa Evrope znova zagrozili, a takrat zgrešili cilj.

Slovenci so polne tribune za trenutek dvignili v 68. minuti, ko je Mlakar malce z leve strani zadel prečko danskih vrat. Stryger je v 72. minuti na drugi strani po dobri akciji Dancev neoviran zgrešil cilj, v 77. pa je slovensko priložnost z glavo zapravil Mlakar. Eriksen je imel v 83. minuti na voljo prosti strel z 20 metrov, vendar tudi njemu ni uspelo žoge poslati v okvir vrat, to pa je bila tudi zadnja priložnost tekme.

Tekst: STA/PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 30.04.2024 | A
    Pred Eurom v dobri strelski formi
    V preteklem tednu so se v svojih klubih znova dokazovali slovenski reprezentanti. Poleg Šeška in Žuglja, ki sta bila v aprilu v odlični strelski formi, so se med strelce vpisali še Balkovec, Celar in Vipotnik.
  • 23.04.2024 | A
    Šeško in Žugelj znova med strelci
    Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.

DELI NA