08.04.2009 | 1. SML
Mura 05 vknjižila zmago in poraz


Kadeti so v borbeni igri proti favoriziranim gostom, kateri premočno vodijo na prvenstveni lestvici izgubili v zadnjih trenutkih srečanja, ko je po kotu zadetek z glavo zabil Dejan Kurbus.
Dejstvo je, da so bili Mariborčani večino srečanja boljši nasprotnik, bili so tudi veliko agresivnejši, saj so prejeli kar pet rumenih in en rdeč karton. Pripravili so si celo vrsto izrednih priložnosti, vendar nikakor niso uspeli premagati vratarja Damjana Klemenčiča, kateri jih je spravljal v obup s svojimi odličnimi obrambami in je bil vse do zadnje minute nerešljiva uganka za gostujoče igralce.

Trener Mure 05 Dominik Kovačič je na igrišče poslal postavo: Klemenčič, Janža, Barbič, Rajnar, Sreš, S. Pavel, T. Pavel, Virag, Golob (70. min. Kouter), Gruškovnjak (57. min. Žlebič), Barbarič (49. min. Porš).

Maribor pod vodstvom trenerja Marka Lešnika je nastopil v postavi: Jug, Lonzarič, Pečovnik, Kirbiš, Kurbus, Čolič (64. min. Harl), Ploj, Osmanaj (79. min. Stres), Ladič, Sirk (68. min. Kolar Robnik), Osaj (60. min. Bezjak).

Po uvodnih izenačenih minutah so gostje počasi prevzemali pobudo in začeli vršiti pritisk proti domačim vratom. Tako se je po desni strani na enajstih metrih v 10. minuti v priložnosti znašel Ladič, Klemenčič je strel zanesljivo ubranil. Kmalu za tem je z desetih metrov streljal Sirk, pred vrati je žogo odbil Janža, ki je dobro posredoval tudi po predložku z leve strani, ko je iz bližine poskušal zadeti Osaj. Po podaji iz prostega strela se je v priložnosti znašel Pečovnik, kateri ni uspel premagati Klemenčiča s sedmih metrov.
V 23. minuti je Sirk prišel sam pred Klemenčiča po desni strani, vendar je ta njegov strel z desetih metrov ponovno ubranil. Do konca prvega polčasa smo videli še nekaj pol priložnosti gostov in zanesljive obrambe Klemenčiča, ki se je vselej znašel na pravem mestu.
Gostje so v 38. minuti ostali brez Ladiča, ki je oviral izvajanje prostega strela in je po prerivanju z Barbičem prejel še drugi rumeni karton ter tako moral predčasno pod prho.
V 42. minuti prva priložnost za goste v drugem polčasu, ko je po desni strani pobegnil Sirk, podajo pred vrata pa z dveh metrov v mrežo ni uspel poriniti Osaj.
V 50. minuti je Janža lepo ušel gostujoči obrambi, v kazenskem prostoru preigral enega od branilcev, podal do Gruškovnjaka, ki je z desetih metrov sicer streljal, vendar preslabo, da bi resneje ogrozil gostujoča vrata. Po hitrem nasprotnem napadu je povratno žogo na dvajsetih metrih prejel S. Pavel, močan strel je zletel mimo vrat.
V 55. minuti so gostje izpeljali lepo akcijo po levi strani, po predložku v kazenski prostor je bil v skoku na sedmih metrih najvišji Osaj, Klemenčič je bi tudi tokrat uspešnejši in je žogo ob pomoči prečke uspel ukrotiti. Po podaji Janže z leve strani je z dvajsetih metrov še enkrat poskušal S. Pavel, tokrat se je izkazal Jug in je njegov strel ubranil. V priložnosti se je za »muraše« znašel tudi Porš na sedmih metrih, vendar je nekoliko preveč okleval, tako da so gostje žogo uspeli izbiti v kot.
Črno-beli so imeli vse do zaključka srečanja več od igre, vendar so bili premalo konkretni in so vse preveč komplicirali pred gostujočimi vrati, tako da resnejše nevarnosti za Juga ni bilo.
V zadnjih minutah so gostje ponovno prevzeli pobudo, tako sta se v 75. minuti pred Klemenčičem znašla najprej Pečovnik, kateremu je Klemenčič strel ubranil, nato je Ploj s petih metrov zgrešil prazna vrata.
V zadnji minuti so gostje izvajali podarjeni kot, v skoku na šestih metrih je bil najvišji Dejan Kurbus, ki je žogo z glavo poslal tik ob levi vratnici, Klemenčič je sicer poskušal strel ubraniti, vendar je žoga žal prešla gol črto za zmago Maribora z 0:1.


Mladinci so v enakovrednem srečanju uspeli premagati Mariborčane in doseči prvo spomladansko zmago. Mladi »muraši«, ki so zaradi kazni in bolezni ponovno zaigrali v okrnjeni sestavi, so bili v zaključku akcij konkretnejši in so pokazali več želje za zmago, kar je na koncu bilo odločilno proti solidnim gostom, katerim so s tem prizadejali prvi spomladanski poraz.

Trener črno-belih Nenad Dolgov je na igrišče poslal postavo: Gačevski, Kous, G. Pavel, Matej Rogač, Slavič, Bohar, Pejnovič, Krajnc, U. Pavel, Feguš (83. min. Sečko), Tompa (86. min. Mitja Rogač).

Maribor pod vodstvom Zvonka Breberja je nastopil v postavi: Radan, Ruis (37. min. Spahić), Potočnik (56. min. Wagner), Filipovič, Grašič, Rešek, Bračko, Kavčič, Sprečo. Črnic, Mušič (37. min. Cof).

V uvodnih minutah so črno-beli nakazali, da gostom ne bo lahko.
Tako je že v 2. minuti po podaji Tompe z desne strani do žoge v prazen prostor pred gostujočim vratarjem prišel U. Pavel, ki je žogo uspel spraviti mimo vratarja, a jo je pred gol črto gostujoči branilec izbil v polje.
V 4. minuti se je sam pred Gačevsikim znašel Bračko na levi strani, žogo je Gačevski uspel toliko preusmeriti, da se je odbila do branilcev, ki so jo izbili izven kazenskega prostora.
V 5. minuti je na globinsko podajo U. Pavla lepo vtekel Damjan Bohar, ki je žogo s šestnajstih metrov z natančnim strelom poslal mimo gostujočega vratarja za vodstvo »murašev« z 1:0. Za Mariborčane je z roba šestnajstih metrov poskušal Mušič, brez večjih težav je Gačevski strel ubranil. Po napaki gostov na sredini igrišča je do žoge prišel Krajnc, ki je streljal s štiridesetih metrov, žoga je za malo zgrešila vrata. S triindvajsetih metrov je za Mariborčane streljal Kavčič, Gačevski je strel s parado iz zgornjega desnega kota izbil v kot.
V 35. minuti je po levi strani prodiral Tompa, podal na levo stran do Boharja, ki je uspel priti do žoge pred vratarjam Radanom ga preigral in poslal predložek iz težkega položaja pred vrata, kjer je na drugo vratnico vtekel Goran Feguš in jo z glavo od tal zabil pod prečko za vodstvo Mure 05 z 2:0.
V 40. minuti so gostje izvajali prosti strel z desne strani z dvajsetih metrov, Bračko je žogo poslal čez živi zid v levi zgornji kot, Gačevski se je še enkrat izkazal s parado in žogo odbil do nje je prišel Kavčič, ki je z dveh metrov streljal na prvo vratnico, Gačevski žogo tokrat odbil daleč v polje.
Gostje so v drugem polčasu pritisnili proti domačim vratom in poskušali spremeniti potek srečanja.
Tako je v 62. minuti z leve strani z osemnajstih metrov v daljši vratarjev kot ciljal Sprečo, žoga je zletela tik ob vratnici v gol avt. V naslednjem napadu je po podaji Kavčiča pred vrati na enajstih metrih Črnic zgreši celo žogo.
V 67. minuti so imeli Mariborčani lepo priložnost po podaji Spreča z leve strani, ko je na drugi vrtnici še enkrat Črnic zgrešil nemogoče in je žogo z metra poslal mimo vrat.
V 77. minut po gneči pred domačimi vrati Jure Bračko žogo iz bližine zabije v mrežo za znižanje Maribora na 2:1. Že v naslednji minuti je Gačevski po podaji z leve strani hitrejši od dveh gostujočih napadalcev in tako prepreči izenačenje. Očitno je lovljenje rezultata vijoličastim pobralo preveč moči, saj je pritisk proti vratom Gačevskega popustil in so bili v zaključnih minutah domačini ponovno nevarnejši.
V 88. minuti je Slavič sprožil pravo bombo iz prostega strela s polovice igrišča, žoga je zletela tik nad prečko Radanovih vrat. Sečko je v zadnji minuti pripravil priložnost za U. Pavla, njegov strel z dvajsetih metrov gostujoči igralci še enkrat pred gol črto izbili v polje.

 
Tekst in foto: Darko Hidič

SORODNE NOVICE

  • 28.07.2023 | 1. SML
    Prvi prenos EON NextGen lige iz Domžal
    S tekmo v Kidričevem se začenja nova sezona 1. slovenske mladinske lige, ki v sezono 2023/24 vstopa samostojno in z medijskim pokroviteljem. Liga se po novem imenuje EON NextGen Liga, že samo ime pa obljublja, da bomo na malih zaslonih lahko spremljali bodoče zvezdnike slovenskega nogometa. Prvi prenos na SK1 že danes ob 18:00 iz Domžal.
  • 31.07.2017 | 1. SML
    Tekme 1. kroga 1. SML/SKL prestavljene
    Vse tekme 1. kroga 1. slovenske mladinske in 1. slovenske kadetske nogometne lige so prestavljene na nov termin zaradi ekstremno visokih temperatur, ki so napovedane do konca tega tedna.
  • 13.04.2017 | 1. SML
    Derbija 1.SKL in 1. SML v petek v spletnem prenosu
    V petek se začenja 20. krog 1. slovenske kadetske in 1. slovenske mladinske lige. Osrednja pozornost bo usmerjena v Športni park Tabor, kjer se bosta srečali trenutno vodilni ekipi obeh prvenstev, Maribor in Domžale. Derbija 1. SKL in 1. SML si boste lahko ogledali tudi v spletnem prenosu na NZS.si.
  • 30.05.2016 | 1. SML
    SKL/SML: Domžalčanom trojna krona
    Včeraj se je zaključilo tudi kadetko in mladinsko prvenstvo. Medtem ko mladinske in kadetske upe Šampiona in Rudarja čakata tekmi dodatnih kvalifikacij z Dravinjo in Ilirijo, so se najbolj prešerne volje na tekmovalni premor odpravili kadeti in mladinci Domžal.
  • 30.05.2015 | 1. SML
    SML/SKL: Mladinski naslov v Domžale, kadetski prvaki Mariborčani
    Kronanju prvakov smo bili priča tudi v mlajših starostnih kategorijah. V kadetski konkurenci so se petega naslova državnih prvakov veselili Mariborčani, medtem ko so mladinski prvaki drugič zapored postali nogometaši Domžal. Ti bodo v prihodnji sezoni predstavljali slovenski nogomet v mladinski ligi prvakov, saj so bili najboljši tudi v skupnem seštevku najmočnejše mladinske in kadetske lige.
  • 24.12.2014 | 1. SML
    SML/SKL: Kraljevina Domžal
    V mladinski in kadetski kategoriji so se naslova jesenskih prvakov veselili nogometaši Domžal, ki so na dobri poti, da ubranijo prvo mesto iz pretekle sezone. Domžalski nogometni center že nekaj časa velja za pravo valilnico nogometnih talentov, vendar se z mladimi zelo dobro dela tudi v nekaterih drugih sredinah.
  • 11.08.2014 | 1. SML
    SML/SKL: Silovit začetek Olimpije, v sredo že 2. krog
    Nogometaši Olimpije so z visokima zmagama nad Izolo zasedli vrh prvenstvene lestvice v mladinski in kadetski kategoriji po prvem krogu sezone. Popoln začetek je uspel še Gorici, iliriji in Aluminiju, medtem ko kar pet klubov ostaja brez točk.
  • 08.08.2014 | 1. SML
    SML/SKL: V lov za Domžalami
    Z boji za naslov prvaka začenjajo tudi mlajši nogometaši. Prve tekme najmočnejše slovenske kadetske in mladinske lige bodo namreč na sporedu že ta konec tedna, ko se bo petnajst ekip podalo v lov za Domžalčani, branilci dvojnega naslova iz preteklega tekmovalnega obdobja.
  • 02.06.2014 | 1. SML
    SML/SKL: Najboljši so Domžalčani
    Zadnji krog prve slovenske mladinske in kadetske nogometne lige je bil prestižne narave za Domžalčane, ki so z visokima zmagama potrdili naslov državnih prvakov v obeh kategorijah. Drugo mesto na skupni lestvici so osvojili nogometaši Olimpije, ki so prehiteli Mariborčane in Koprčane.
  • 30.05.2014 | 1. SML
    SKL/SML: V pričakovanju zadnjega kroga in dvojnega slavja Domžal
    S tridesetim tekmovalnim dnem se končuje tudi sezona za nogometaše v prvi slovenski kadetski in mladinski ligi. V obeh kategorijah so si naslov državnih prvakov zagotovili Domžalčani, ki bodo izjemno uspešno leto sklenili pred domačimi gledalci na tekmah z vrstniki iz Dekanov.

DELI NA