16.03.2016 | U21
U21: Gliha izbral za tekmo z Irsko

Mlada reprezentanca Slovenije se bo 28. marca na koprski Bonifiki pomerila z izbrano vrsto Irske v kvalifikacijah za evropsko prvenstvu U21 2017. Selektor Primož Gliha je danes predstavil seznam reprezentantov, ki se bodo podali v boj za nove točke.

»Težava je, da ne bomo računali kar na nekaj pomembnih nogometašev. Poleg tega posamezniki v prvenstvu ne igrajo redno, nekateri so zadnje prvenstvene tekme odigrali novembra,« je izrazil zaskrbljenost Gliha, ki vzroke za to vidi v težavnosti preskoka med mladinskim in članskim nogometom.

»Fante sem že večkrat opozarjal, da je preskok iz mladinskega v članski nogomet mukotrpen in trajen. Če se mladi igralci samo malo relaksirajo, sledi padec in izguba statusa, ki pa je odločilen na poti do profesionalne kariere. Mladi se morajo zavedati, da se šele borijo za mesto pod soncem,« pravi selektor, ki bo proti Ircem znova računal na Žana Benedičiča.

21-letni vezist je namreč uredil svoj status v klubu, kar veseli tudi vodjo strokovnega vodstva slovenske reprezentance. »Benedičiču sem pošteno povedal, kaj razmišljam na to temo. Za mladega igralca je najbolj pomembno, da si pribori določen status v klubu. Na dveh, treh tekmah nisem računal nanj, saj se je Žan odločil, da bo ta čas raje namenil pridobivanju zaupanja v klubu. Menim, da je sprejel zelo dobro odločitev.«

Selektor se sicer zaveda, da bo z Benedičičevim vključevanjem v moštvo potrebna določena mera potrpežljivosti. »Nanj zagotovo računamo v določenem delu tekme, bo pa to odvisno tudi od njegove dnevne forme. Žanu sem povedal, da je praktično novinec v kolektivu. To moštvo je namreč naredilo lep rezultat in vsak od fantov ima svojo vlogo. S pravilnim vključevanjem v ta kolektiv, bomo od Žana dobili veliko

Sicer pa bo pravi moštveni duh izjemno pomemben tudi na obračunu z Irsko, ki se prav tako bori za najvišja mesta v kvalifikacijski skupini 2. »Smo v ekstremno močni kvalifikacijski skupini, ne samo po imenih, tudi po statusu. Irci so odigrali fenomenalno tekmo v Italiji, kjer so se prikazali v precej boljši luči, kot mi. Imeli so dve, tri situacije za zadetek in na koncu nesrečno izgubil. Po drugi strani me pa preseneča dejstvo, da so oni izgubili z Litvo,« pravi o naslednjem nasprotniku Gliha, ki je Irsko selekcijo dobro preučil.

»Irci ne igrajo več otoškega nogometa, zagovarjajo igro od noge do noge, kar ustreza trem fenomenalnim vezistom. So zelo dobro tehnično podkovani, vendar so ob tem uspeli zadržati nekaj tradicionalnih vrednot, kot recimo čvrstost, borbenost in poštenost. Moram priznati, da nam to ne odgovarja,« je odkrit selektor, ki zaključi v optimističnem tonu. »Moramo biti samozavestni. Fantje se morajo zavedati, da jim zaenkrat gre vse dobro od nog. Ne nazadnje smo postavili skupino na glavo, ko smo premagali svetovne prvake Srbe. Ta dosežek spoštujejo tudi v tujini.«

Seznam vabljenih igralcev:

Tekst: MKo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

 • 21.11.2022 | U21
  Brez zadetkov v Fazaneriji
  Slovenska reprezentanca do 21 let je v Murski Soboti remizirala z vrstniki iz Bolgarije z 0:0 (0:0).
 • 20.11.2022 | U21
  V Fazaneriji z Bolgari
  Soboška Fazanerija bo jutri gostila pripravljalni obračun mladih reprezentanc Slovenije in Bolgarije, s tem obračunom pa se bo zasedba Milenka Aćimovića poslovila od leta 2022.
 • 17.11.2022 | U21
  Antolin odločil obračun s Črno goro
  Mlada reprezentanca Slovenije je v Podgorici dobila prvo novembrsko preizkušnjo. Izbranci selektorja Milenka Aćimovića so bili z 0:1 boljši od Črnogorcev, ob koncu četrte minute je bil z razdalje natančen Aljaž Antolin.
 • 16.11.2022 | U21
  V Podgorici s Črnogorci
  Mlada reprezentanca Slovenije bo leto 2022 sklenila z dvema prijateljskima tekmama, ki bosta služili kot priprava na prihajajoče kvalifikacije nove generacije. Slovenci se bodo jutri pomerili s črnogorskimi vrstniki. 
 • 09.11.2022 | U21
  Aćimovič izbral za Črno goro in Bolgarijo
  Slovenska reprezentanca do 21 let bo novembra odigrala še zadnji dve prijateljski tekmi v koledarskem letu. Izbranci Milenka Aćimovića se bodo 17. novembra ob 15.00 v Podgorici pomerili s selekcijo Črne gore, 21. novembra ob 17.30 pa bodo v Murski Soboti gostili še reprezentanco Bolgarije.
 • 26.09.2022 | U21
  Mlada reprezentanca klonila proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine
  Slovenska reprezentanca do 21 let je v Kranju izgubila proti mladi izbrani vrsti Bosne in Hercegovine z 2:3 (1:2).
 • 25.09.2022 | U21
  Mladi v Kranju z BIH
  Slovenska reprezentanca do 21 let bo v ponedeljek ob 18.00 v Kranju odigrala prijateljsko tekmo z izbrano vrsto Bosne in Hercegovine.
 • 13.09.2022 | U21
  Znana mlada reprezentanca za tekmo z BIH
  Slovenska reprezentanca do 21 let se bo 26. septembra v Kranju pomerila z izbrano vrsto Bosne in Hercegovine. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam reprezentantov za prijateljski obračun.
 • 13.06.2022 | U21
  Slovenci zadali Angležem prvi poraz in končali kvalifikacije kot tretji
  Slovenska reprezentanca do 21 let je v Huddersfieldu premagala angleško izbrano vrsto z 2:1(1:0). Slovenija je kvalifikacijsko skupino G končala na tretjem mestu za Anglijo in Češko.
 • 09.06.2022 | U21
  Stojinović in Begić za zmago nad Andoro
  Mlada reprezentanca Slovenije je na zadnji domači tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2023 premagala zasedbo Andore. V Kranju sta za zmago z 2:0 zadela Dušan Stojinović in Tjaš Begić.

DELI NA