Enajstmetrovka: Luka Štor

Tokrat vam predstavljamo Luko Štora, napadalca Dynamo Dresdna, ki se je vrnil na polletno posodo v Kidričevo.

PREDSTAVITEV IZVAJALCA:

 1. Nogometni začetki

  Luka Štor se je kot pravi Ajdovec z nogometom začel ukvarjati pri Primorju, kjer je začel trenirati pri petih letih. Nad nogometom ga je navdušil oče, ki je bil tudi sam nogometaš, tako da se že od malih nog naprej neprestano sprehaja po nogometnih igriščih.
   
 2. Razvoj

  Štorovo nogometno odraščanje je bilo zelo pestro. Po osvajanju uvodnih nogometnih veščin pri ajdovskem Primorju se je preselil v Novo Gorico, kjer je najprej postal član selekcije U10. Po koncu osnovne šole pa je že sledil podpis prve profesionalne pogodbe in selitev v Maribor, kjer je ostal do lanske zime. Luka je iz Maribora najprej odšel na posodo k Aluminiju, nato je sledil povratek v štajersko prestolnico in dokončen prestop v prvoligaša iz Kidričevega. Pri Aluminiju je eksplodiral in si prislužil prestop v nemški Dynamo Dresden, ki ga je v zimskem prestopnem roku odstopil Kidričanom na polletno posodo.

  Primorec je zelo dobro sodeloval s številnimi trenerji, a največ zaslug za njegov nogometni razvoj pripisuje Muamerju Vugdaliću. »Moram reči, da sem kar z vsemi trenerji dobro sodeloval. Vseeno mi je v najlepšem spominu ostal trener pri Mariboru, Muamer Vugdalić, pri katerem sem se po mojem mnenju naučil tudi največ. Za to bi se mu želel ob tej priložnosti še enkrat zahvaliti,« pove Štor.
   
 3. Položaj

  Luko smo v Prvi ligi Telekom Slovenije spoznali predvsem kot klasičnega napadalca, čeprav je sam vajen igrati na različnih igralskih položajih.

  »Težko izberem najljubšo pozicijo. Včasih se najbolje počutim na krilnem položaju, kjer uživam tako na levi, kot na desni strani. To je predvsem odvisno od tekme, dneva oziroma situacije. Včasih se nekoliko povlečem tudi proti vezni liniji, kjer sem igral kar nekaj časa. Res pa je, da zadnja leta igram bolj v vlogi klasične špice,« o svoji vlogi na igrišču Štor, ki je v mladinskih selekcijah večinoma ogrožal nasprotnikova vrata iz položaja krilnega napadalca.
   
 4. Karakteristike

  Kdor je spremljal uvod v aktualno prvoligaško sezono, je nedvomno spoznal tudi kvalitete Luke Štora, ki je na prvih petih tekmah dosegel kar štiri zadetke. Poleg uspešne realizacije je v oči bodla predvsem njegova hitrost, s katero je pogosto mešal štrene branilcem. Luka, ki zelo dobro sodeluje z ostalimi soigralci v polju, se ob tem ponaša tudi z dobrim občutkom za globino, njegovo predvidevanje razvoja dogodkov pa ga pogosto pripelje v ugodne položaje za dosego zadetka.

  Sam bi si na drugi strani želel postati nekoliko bolj suveren v igri z žogo v nogah, saj jo običajno zelo hitro oddaja. Poleg tega vidi prostor za napredek predvsem v dvobojih, saj pravi, da se mu še vedno dogaja, da se v kakšnega izmed njih poda preveč ležerno.
   
 5. Reprezentančni debi

  24.februarja 2015 je Luka prvič oblekel dres z grbom slovenske reprezentance. Šlo je za prijateljsko tekmo med Srbijo in Slovenijo, ki se je končala z minimalno zmago gostiteljev. Luka je vstopil v igro v 41. minuti, ko je zamenjal Jana Mlakarja. Ob debitantskem nastopu se mu ni uspelo vpisati med strelce, tako da je krstni reprezentančni zadetek zabil slabih šest mesecev kasneje, ko je zadel za zmago proti Slovaški.

  »To je bil en poseben zadetek. Slovaški branilec je vrnil žogo do vratarja, ki sem ga tesno pokril. Vratar je žogo skušal nabiti proti sredini igrišča, vendar me je pri tem zadel v nogo in žoga je končala v golu,« se spominja reprezentančnega prvenca Štor.
   
 6. Reprezentančna kariera

  Luka Štor je do danes odigral štirinajst reprezentančnih tekem (U18 8x, U19 1x, U21 5x) in se dvakrat vpisal med strelce. Zanimivo, oba zadetka je dosegel proti Slovakom.

  Tudi za 21-letnika reprezentanca predstavlja nekaj svetega. »Reprezentanca vsem nogometašem pomeni neke vrste vrhunec kariere, sploh ko je govora o A-reprezentanci. V mlajših selekcijah gre ob tem tudi za priložnost za dokazovanje in zelo dobro izhodišče za naprej. Mednarodne izkušnje so zelo pomembne tudi z vidika dokazovanja v tujini, saj bo tvoj prehod lažji v primeru višjega števila mednarodnih izkušenj.«  
   
 7. Največji uspeh v dosedanji karieri

  Luka je najbolj ponosen na prestop iz Aluminija v Dynamo Dresden, s katerim je podpisal pogodbo do junija 2023. Prav v barvah nemškega drugoligaša je dosegel še en mejnik, ki si ga bo zapolnil za vse življenje, to je zadetek v nemškem pokalu proti berlinski Herthi pred 75.000 gledalci.


   
 8. Tujina

  »Vse skupaj se je odvilo zelo hitro. Podpisal sem med tednom, za vikend sem bil že na klopi na domači tekmi. Tega ne bom nikoli pozabil. 30.000 ljudi je prepevalo, vse kocine so mi šle po konci. V takem primeru dobiš še nekaj več dodatne energije, predvsem pa spoznaš, da se je vse poplačalo in da je bilo vredno vse odrekanje, ki je bilo potrebno do tega trenutka. Takrat zares vidiš, zakaj si celo življenje treniral. Iz tekme v tekmo se nato počasi privajaš in tako je počasi prišla tudi tista nora tekma v Berlinu, na kateri sem se vpisal med strelce,« obuja nemške spomina Luka Štor, ki je na enajstih tekmah 2. Bundeslige vknjižil tudi dve asistenci.

  Štor je zadnjo tekmo v nemškem prvenstvu odigral 15. decembra 2019, nato pa je sledila vrnitev v Kidričevo. »V Dynamu smo imeli malo slabše rezultate, tako da se je pozimi v klubu zamenjal trener. To vedno prinese določeno negotovost in hitro se lahko zgodi, da nisi več v prvem planu. Novi trener je pred prihodom v klub pripeljal 2, 3 igralce, ki igrajo na moji poziciji, tako da sem se na mojo pobudo pogovoril z njim in poiskal ustrezno rešitev. Imam namreč dolgoročno pogodbo, sem mlad in potrebujem predvsem igralne minute. Če želiš biti del reprezentance, moraš igrati in mislim, da je to sedaj najbolj pomembno. Štejejo minute, ne glede na to kje jih nabiraš, ali v Sloveniji ali v Nemčiji,« je jasen Štor, ki pravi, da je slovenska najmočnejša liga odlično tekmovanje za igralsko dozorevanje.

  »Nogometaš mora sam pri sebi oceniti situacijo in vedeti, kdaj je dozorel za odhod. Po mojem mnenju moraš najprej izkusiti igranje v prvoligaški konkurenci. Tujina je neizprosna, saj drugače gledajo na tujce. Tam gre samo za dokazovanje in se nimaš nikomur potožiti v manj prijetnih trenutkih. Pri 15., 16. letih boš težko kos tem zadevam, tako da hitro padeš v nemilost in na koncu se veliko nogometašev vrne domov prav zaradi tega, ker niso dovolj močni pri sebi oziroma niso odrasli,« predstavi svoj pogled na problematiko prezgodnjih odhodov v tujino Štor in doda: »Mislim, da Prva liga Telekom Slovenija ponuja vrhunske možnosti za dokazovanje in je kot taka odlična odskočna deska za naprej.«
   
 9. PLTS

  Mesec februar je v Štorovi nogometni karieri očitno rezerviran za debije, saj se je 20. februarja 2018 prvič preizkusil tudi v Prvi ligi Telekom Slovenije. »Debija se še zdaj zelo dobro spominjam, saj je bilo kot naročeno, da sem debitiral v rodnem kraju. Ankaran je namreč v tistem obdobju igral nekaj domačih tekem v Ajdovščini, tako da se je vse poklopilo. Škoda le, da takrat ni bil dovoljen vstop gledalcem na stadion,« se krstnega prvoligaškega nastopa spominja Štor, ki je vstopil v igro v 70. minuti in skorajda odločil zmagovalca.

  »Vstopil sem v igro in se hitro znašel v čisti situaciji za zadetek. Žoga je že obšla vratarja, vendar so nasprotniki razčistili na golovi črti in preprečili moje veselje. Škoda, da se je tako končalo, saj sem imel idealno priložnost za pomemben zadetek

  V Prvi ligi Telekom Slovenije jih je Štor zaenkrat zabil devet, najljubšega med njimi pa proti nekdanjemu klubu. »Vsi trenutki, ko dosežeš zadetek, so super. Vsak ima svojo zgodbo, moj najljubši pa je tisti v Ljudskem vrtu. V Maribor sem se lani vrnil z Aluminijem in dosegel zadetek za točko. To je bila res lepa izkušnja,« pravi mladi napadalec, ki v članski ekipi Maribora ni dobil prave priložnosti za dokazovanje.
   
 10. Sanje

  Čeprav je Luka s prestopom v Nemčijo že uresničil delček svojih sanj, pa se na njegovem spisku želja najde še precej zanimivih izzivov.

  »Zagotovo bi si želel zaigrati v eni izmed najmočnejših petih lig. Trenutno sem izkusil 2. Bundesligo, rad bi pa seveda prvo, saj je to še ena stopniška višje,« je odkrit Štor, ki bi vsaj enkrat rad stal na igrišču ob Cristianu Ronaldu. »Skupaj v ekipi ali proti njemu. Vseeno
   
 11. EURO U21 2021

  Eden izmed pomembnejših izzivov bo tudi evropsko prvenstvo U21, ki bo potekalo v Sloveniji in na Madžarskem. »To bo ena neverjetna izkušnja. Sestavljali bomo prvo slovensko reprezentanco, ki bo zaigrala na tem tekmovanju, tako da bomo ostali za vedno zapisani v zgodovino. Čeprav smo se na prvenstvo uvrstili kot gostitelji, na to ne bomo gledali, kot da nam je bilo podarjeno, temveč se bomo borili, da dosežemo čim boljše rezultate. Izkazati se moramo tako posamično, kot ekipno in doseči čim boljši rezultat. V zadnjem obdobju smo igrali same vrhunske tekme proti favoriziranim reprezentancam in spoznali, da se lahko z vsakim kosamo, ne glede na to, da gre za evropske ali svetovne prvake. Nimamo se česa za bati in samo pogumno naprej,« je odločen Štor, ki si želi preboja iz skupine, potihoma pa še kaj več.

 

STRELI:

 1. Najboljši igralec, s katerim si doslej igral?
  Mario Gomez (Stuttgart)
   
 2. Sanjska enajsterica PLTS?
  Jasmin Handanović, Martin Milec, Miran Srebrnič, Marko Šuler, Mitja Viler, Aleš Mertelj, Valter Birsa, Miha Zajc, Andraž Šporar, Marcos Tavares, Sebastjan Cimirotić.
   
 3. Sanjska enajsterica slovenske reprezentance?
  Samir Handanović, Mišo Brečko, Bojan Jokić, Boštjan Cesar, Darko Milanič, Robert Koren, Miran Pavlin, Valter Birsa, Zlatko Zahović, Josip Iličić, Milivoje Novaković.
   
 4. Najljubša jed?
  Mehiška kuhinja.
   
 5. Najljubša knjiga?
  Jaz sem Zlatan Ibrahimović.
   
 6. Najljubši film?
  Seven.
   
 7. Najljubša pesem?
  Future: Life is good ft. Drake
   
 8. Najljubša destinacija?
  Sardinija.
   
 9. Najljubša žival?
  Pes.
   
 10. Najljubša igra?
  Call of Duty.
   
 11. Sanjski avto?
  Ford Mustang Shelby, GT500


Tekst: MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 06.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
  Pred tekmo: Mura - Triglav
  Mura se je v Ljudskem vrtu vse do izdihljajev tekme upirala Mariboru, a doživela še tretji ligaški poraz v nizu. Sobočane bo v sredo izzval Triglav, ki se je po treh porazih v zadnjih štirih krogih znašel v nehvaležnem položaju.
 • 06.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
  Pred tekmo: Aluminij - Bravo
  Bravo je v dvoboju s Celjem doživel prvi ligaški poraz po lanskem decembru. Ljubljančani bodo rane celili v Kidričevem, pri Aluminiju, ki ga v aktualnem prvenstvu še niso premagali. Kdo bo boljši v zadnjem spopadu sezone?
 • 06.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
  Pred tekmo: Celje - Domžale
  Celje je s preobratom v Šiški ostalo v igri za vrh PLTS, naslednji tekmec grofov pa bodo Domžale. Ravbarji so so pod vodstvom Dejana Djuranovića dobili tri obračune, kdo bo boljši v knežjem mestu?
 • 06.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
  Enajsterica 31. kroga PLTS
  Enajsterica kroga Prve lige Telekom Slovenije je sestavljena po izboru obiskovalcev portala in uredništva Prvaliga.si.
 • 05.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
  Tavares rešil vijolice
  Nogometaši Maribora so v 31. krogu Prve lige Telekom Slovenije premagali Muro s 3:2 (2:0).
 • 05.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
  Sedmica Olimpije v Kranju
  Nogometaši kranjskega Triglava so v 31. krogu Prve lige Telekom Slovenije izgubili proti Olimpiji s 3:7 (2:3).
 • 04.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
  Rudar ne more do zmage
  Nogometaši velenjskega Rudarja so v 31. krogu Prve lige Telekom Slovenije izgubili proti Aluminiju z 1:3 (1:2).
 • 03.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
  Domžalčani strli tudi Tabor
  Nogometaši Domžal so v 31. krogu Prve lige Telekom Slovenije premagali CB 24 Tabor Sežano z 2:1 (0:0).
 • 03.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
  Preobrat Celja za skok pod vrh
  Nogometaši ljubljanskega Brava so v 30. krogu Prve lige Telekom Slovenije izgubili proti Celju z 1:2 (1:0).
 • 02.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
  Povabilo k oddaji ponudb za medijske pravice za obdobje 2021/25
  Nogometna zveza Slovenije je, v sklopu svoje dolgoročne medijske in marketinške strategije, pripravila Povabilo k oddaji ponudb za medijske pravice Prve slovenske nogometne lige, Pokala Slovenije, 2 slovenske nogometne lige in Prve slovenske ženske nogometne lige za obdobje 2021-2025 (sezone 2021/22, 2022/23, 2023/24 in 2024/25) za območje Republike Slovenije.

DELI NA