Interblocku ni uspelo presenetiti


Slovenski pokalni prvaki tudi na povratnem dvoboju tretjega predkroga UEFA evropske lige niso uspeli držati koraka z Metalurgom iz Donecka in klonili z 0:3. Skupno so bili Ukrajinci boljši kar s 5:0 in tako se Ljubljančani poslavljajo od evropskih prizorišč.

Ljubljančane je že pred povratnim obračunom čakal zaostanek, za katerega pa so imeli pripravljeno svoje orožje – doseči zadetek, vendar so bili Ukrajinci boljši tudi v drugo in s tremi zadetki v gosteh potrdili, da so zasluženi potnik v nadaljevanje. »Ekipa Metalurga je  tehnično veliko boljša in mi z njimi v tem trenutki ne moremo igrati,« je po srečanju priznal Igor Benedejčič, ob tem pa nekoliko razočarano pokomentiral igro svojih varovancev: »V prvem polčasu smo dobro stali na igrišču, a vseeno sem pri svojih fantih pogrešal večjo agresivnost in večjo hrabrost. Na takšnih tekmah nimaš kaj izgubiti in moraš pokazati veliko več.«

Dvakratni pokalni prvaki so, kljub temu, da so bili v povratnem srečanju domače moštvo, gostovali v domžalskem Športnem parku, saj zaradi neustreznosti svojega stadiona, tekme evropskega ranga niso mogli odigrati na domači zelenici. Ob poškodovanih Lucasu Horvatu, Suvadu Grabusu in Amerju Jukanu, je bolečine čutil tudi kapetan Ermin Rakovič, ki je na igrišču zdržal do 68. minute, ko ga je zamenjal povratnik na zelenice, Luka Majcen. V začetni postavi je svojo priložnost dobil tudi mladi reprezentant, strelec prvega zadetka z evropskega prvenstva igralcev do 19 let, Matic Fink. »V čast mi je bilo, da mi trener zaupa in me uvrsti v prvo enajsterico. Igrati proti tako veliki ekipi je res neverjetno.«

Slovenski pokalni zmagovalci so nekoliko bolje odigrali prvi polčas, čeprav so skozi celotno srečanje gostje nadzorovali potek igre. Edini pravi strel na ukrajinska vrata je v 10. minuti z roba kazenskega prostora sprožil Josip Iličič, a bil pri tem neuspešen. Slabih 15 minut zatem je znova poskusil presenetiti srbskega vratarja Vladimirja Dišljenkovića, a je tudi namero iz prostega strela le-ta brez težav ubranil. Gostje so prvič resneje zapretili v 23. minuti, a je   Henrik Mhitarjan meril mimo vrat. Sledilo je mirno nadaljevanje, kjer sta obe moštvi nekoliko previdno sestavljali napade, a akcij nista realizirali. Matjaž Rozman, vratar domačega moštva je v sredini prvega dela igre posredoval kar nekajkrat in pri tem uspešno ubranil vse ukrajinske namere po zadetku.

Tudi uvodne minute drugega polčasa niso postregle z razdelanimi akcijami ali pretiranim obleganjem vratarjevih prostorov, je pa zato nadaljevanje prineslo kar tri zadetke, a so le-ti zatresli napačno mrežo. Sprva so bili gostje natančni v 67. minuti, ko je iz neposredne bližine zadel Henrik Mkhiterjan, šest minut zatem so gostje vodili že z 2:0. Upe po želenem preobratu je razblinil Mguni, ki je pobegnil domači obrambi in Rozman je bil premagan še v drugo. Domači so v nadaljevanju pripravili še enega v seriji Iličičevih poizkusov, a je bil vratar znova kos udarcu mladega slovenskega reprezentanta.

Rezervni igralci, ki jih je v drugem delu na zelenico poslal gostujoči trener, so dodali nekaj energije v samo igro in prevzeli popoln nadzor nad dogajanjem. Gostje so po prekršku za najstrožjo kazen v zaključku tekme vodili že s 3:0. Zadnja priložnost za častni zadetek gostiteljev se je ponudila v izdihljajih tekme, a se, kljub natančnemu strelu Milenkovića, ukrajinski čuvaj mreže ni pustil presenetiti. »Škoda. Imeli smo svoje priložnosti, ki jih nismo znali izkoristiti. Tudi moja igra bi lahko bila boljša. Nekaj je k temu dodala trema,« je o novi evropski izkušnji povedal Fink. Po srečanju pa ni bil posebno zadovoljen niti napadalec, ki je edini predstavljal nevarnost na gostujoča vrata, Josip Iličič: »Na prvi tekmi smo bili nemočni, tu pa so se pokazale nekatere priložnosti. V prvem delu smo bili enakovredni nasprotnik, potem pa je šlo navzdol. Preveč smo se vlekli nazaj. Mislili smo, da bomo lahko presenetili iz protinapadov, kar pa se ni uresničilo.«

Zgolj Iličičevi poizkusi, ob nerazigrani enajsterici pač niso bili dovolj, da bi se Interblock dostojno postavil po robu Ukrajincem. Manjkali so izkušenejši posamezniki, ki so sposobni kreirati napadalno igro in v pravem trenutku tudi zadeti. Tudi pretirane ofenzivne igre ni bilo zaslutiti, medtem ko so Ukrajinci delovali izkušeno in s hitrimi prehodi prihajali do svojih zadetkov. Metalurg, ki je v 18. minutah dosegel vse tri zadetke, je bil preprosto boljši, s tem pa potrdil napredovanje v 4. predkrog UEFA evropske lige.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Vid Ponikvar

SORODNE NOVICE

  • 13.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Domžale novega napadalca našle na Jamajki
    Rumeni družini se je pridružil novi napadalec, Domžale so ga našle na Jamajki. Devetnajstletni Ranaldo Biggs je po Parrisu in Nicholsonu že tretji Jamajčan ob Kamniški Bistrici. Ob prvi selitvi v tujino je s klubom sklenil triletno pogodbo.
  • 06.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Kramarič zrežiral preobrat za zmago nad Celjem
    Nogometaši Brava so v 4. krogu Prve lige Telemach premagali Celje z 2:1 (0:1).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Prvi derbi pripadel Olimpiji
    Nogometaši Olimpije so v 3. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor s 3:1 (1:0).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Tabor do točke v Domžalah
    Nogometaši Domžal in CB24 Tabora Sežane so se v 3. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 25.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor z drugo zmago na vrh lestvice
    Nogometaši Maribora so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Domžale s 3:1 (3:0).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Koprčani doma ugnali Muro
    Nogometaši Kopra so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 3:2 (2:1).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Bravo in Aluminij brez zadetkov
    Nogometaši Brava in Aluminija so se v 2. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 0:0.
  • 23.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Celjani slavili v Sežani
    Nogometaši CB24 Tabora Sežane so v 2. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 0:1 (0:0).
  • 19.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Oštrek in Novoselec novinca na Bonifika
    Kanarčki so si izposodili nogometaša, ki že dobro poznata slovenske zelenice. Stjepan Oštrek se na Bonifiko seli iz Nafte, Ivan Novoselec pa je bil pred leti član Zavrča, nazadnje pa je nosil dres Varaždina.
  • 16.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Gliha bo igral za Olimpijo
    Erik Gliha je oblekel dres Olimpije. Bočni branilec je za zmaje že zaigral na dveh pripravljalnih tekmah, v domovino pa se vrača po sezoni v Ukrajini. Z ljubljanskim klubom je sklenil dveletni dogovor.

DELI NA