Intervju: Agim Ibraimi

Agim Ibraimi je nogometaš, ki se razvija z izjemno hitrostjo. S trebuhom za kruhom se je odpravil že zelo zgodaj in se nazadnje ustalil v Mariboru, kjer se odlično počuti. To dokazuje z odličnimi predstavami v vseh tekmovanjih, v katerih je letos dosegel že devet zadetkov in prav toliko asistenc. Spoznajte njegovo profesionalno pot..
 
Agim, že pri sedemnajstih ste debitirali v makedonski ligi in hitro pokazali bogato nogometno znanje. Kako se spominjate začetkov?
Že kot otrok sem čakal, da čimprej okusim igranje na najvišji ravni. Prišla je ponudba iz Salzburga in hitro sem se odločil za tujino, za korak naprej. To so otroške sanje, ki jih kot nogometaš ne bom nikoli pozabil.
Kaj je botrovalo vašemu kasnejšemu odhodu k Olimpiji?
V Ljubljani imam tudi nekatere sorodnike in pa veliko prijateljev, ki so prišli živeti v Slovenijo. Ko je prišla ponudba Olimpije nisem okleval, saj sem si želel čim več igranja, pa čeprav v drugi ligi. V klubu sem se odlično počutil in redno igral, na koncu pa so se dogajale nekatere stvari, zaradi katerih sem se odločil zapustiti Olimpijo.
Sledila je dokaj ponesrečena avantura v Turčiji in igranje za lendavsko Nafto. Je bilo to najtežje obdobje v vaši karieri?
To niso bili težki trenutki ampak šola, ki jo je potrebno včasih plačati. Nekatere stvari moraš izkusiti, doživeti, da potem lažje najdeš pravo pot. Za nogometaša v tujini je zelo težko, če klub nima denarja. Po tej izkušnji sem želel samo čim več igrati in zato sem se odločil tudi za odhod k Nafti. Odigral sem nekaj dobrih tekem in prišla je ponudba Maribora, ki se je nikakor ne zavrne. V to me je prepričal športni direktor Zlatko Zahovič in tako sem storil najpomebnejši korak v moji karieri.
Ste imeli kakšen pomislek glede na to, da ste pred tem nosili dres rivala iz Ljubljane?
Jasno, da mi ni bilo vseeno. Ko sem igral za Olimpijo smo vedno želeli biti boljši od Maribora, sedaj pa je seveda ravno obratno. V veliko olajšanje mi je bilo, ko sem videl kako lepo so me novi soigralci sprejeli. Počutil sem se, kot da bi že vsaj tri leta igral za Maribor. Ljudje so govorili, da je Maribor zelo velik klub, ampak šele ko dejansko postaneš njihov član občutiš tisto pravo veličino. To je izjemno okolje in vsakemu mlademu profesionalnemu nogometašu v Sloveniji bi toplo priporočil igranje za ta vrhunski klub.
V Mariboru ste ponovno našli samega sebe in pokazali izjemen napredek. Kje so se skrivali razlogi za vaš preporod?
Maribor je klub, ki ti nudi vse. Zato je jasno, da moraš tudi ti v zameno pustiti srce na igrišču in se truditi, da povrneš klubu na najboljši možen način vloženo zaupanje. V Mariboru se zares počutiš nogometaš. Ni ti potrebno skrbeti za stanovanje, plačo, prehrano, prevoze ipd. Vse te stvari se mogoče komu zdijo majhne ampak za nogometaša so to ključne zadeve. Verjemite mi, da je Maribor zares velik klub z neverjetno disciplino in na ta način napreduje celotna ekipa.
V preteklosti ste bili poznani kot precej individualen tip nogometaša, pri Mariboru pa veliko pomagate ekipi. Je ta dodatna kvaliteta prišla z izkušnjami oziroma ali lahko zasluge za to pripišete tudi strokovnemu vodstvu Maribora?
V preteklosti sem bil kot »ulični« nogometaš. V smislu, da bi z žogo počenjal norčije pred blokom, preigraval.. Ja, tak tip nogometaša sem bil v drugih klubih. Vedel sem, da znam igrati tudi kolektiven nogomet ampak tega nisem še v nobeni sredini izkoristil. Želel sem v pravi klub in ga tudi našel tukaj, v Mariboru. Zagotovo gredo zasluge tudi strokovnemu vodstvu na čelu z Darkom Milaničem, ki se mu moram zahvaliti za izjemno delo. Milanič zahteva tudi defenzivno igro in nobene težave nimam s prilagajanju na njegove zahteve. Lahko rečem, da se na ta način počutim bolj kompleten, dozorel.
Letos ste zablesteli tudi v reprezentančnem dresu. Zadeli ste proti reprezentancam Hrvaške, Srbije in tudi Slovenije. Kateri je bil najslajši?
Rekel bi da proti Srbom. Tekma je bila zgodovinska za Makedonijo, moj zadetek pa je bil odločilen. Srbija ima zelo močno reprezentanco, mi pa smo s to zmago osvojili prve tri točke v letošnjih kvalifikacijah. Tudi na oba ostala zadetka proti Hrvaški in Sloveniji pa se z veseljem spominjam.

Z Mariborom ste odigrali tudi veliko število evropskih tekem proti atraktivnim nasprotnikom. Katere tekme se najraje spominjate in kateri nasprotnik je bil po vašem mnenju najbolj kakovosten?
Najbolj kakovosten nasprotnik doslej je bil zagotovo Tottenham. Predvsem v Londonu smo se prepričali o njihovi kakovosti, gibljivosti in izjemni hitrosti. Naš cilj mora biti, da se jim čimprej uspemo približati. Brez dvoma pa se najraje spominjam tekme v Glasgowu, ko smo na kolena spravili favorizirane Rangerse in se prvič uvrstili v Ligo Europa. Izjemen občutek.
Letošnjo sezono ste zelo dolgo čakali na prvi zadetek v Prvi ligi NZS, potem pa eksplodirali na zadnjih tekmah. Ste vrhunec forme tempirali za zaključek jesenskega dela?
Še pred dvema, trema letoma bi bil izjemno razočaran nad tem strelskim izkupičkom. Pošteno povedano nisem niti pomislil, da sem bil deset tekem brez zadetka, saj sem v tem času zabijal za reprezentanco, pa tudi za Maribor v evropskih pokalih. V Mariboru se počitim pravi profesionalec in ni mi več pomembno kdo zabija. Šteje le, da smo kolektivno uspešni in se na koncu veselimo naslova.
Odlično vam gre tudi pri asistencah. Koliko vam pomeni dobra podaja soigralcu in kako bi asistenco primerjali z danim zadetkom?
Asistence so element, ki igralca naredijo posebnega. Kot nogometaš zvezne vrste imam prioriteto, da naberem čim več asistenc do konca sezone. Zadetki bodo že prišli sami od sebe. Ko ti uspe dobra asistenca, se zares počutiš pomembnega.
Vseeno pa verjetno ni potrebno posebaj povdarjati, da se dobro počutite, ko nekoga uspešno preigrate?
Ja, to me spremlja še iz otroštva. Super je občutek, ko preigrač dva, tri igralce, za konec pa še podaš za gol. To je nekaj, za kar se splača igrati nogomet.
V Domžalah ste na težkem igrišču iztržili zgolj točko. Ste zadovoljni?
Treba je biti realen in priznati, da izzid ne bi mogel biti bolj pošten, saj smo si oboji ustvarili kar nekaj priložnosti. Slab teren ne more biti izgovor, kajti vsi smo profesionalci in slej ko prej vedno naletiš na slabše igrišče. Z rezultatom sem zadovoljen, saj imajo Domžale kakovostno ekipo, mi pa kar sedem točk prednosti pred zasledovalci.
Čakata vas še dve tekmi v Prvi ligi NZS in za slovo od domačega občinstva spektakel z Laziem. Kaj si obetate od teh tekem?
Mi, kot Maribor, želimo v teh tekmah vedno pokazati zakaj smo tako dobri. Proti Muri želimo zmago, ki bi nam dala dodatnega zagona za tekmo z Laziem. Tudi če Lazio pride z drugo ekipo, bomo še vedno igrali proti vrhunskim nogometašem. Potrudili se bomo po najboljših močeh in jasno je, da bo to težka tekma tudi za Lazio. Mislim, da si trenutno nobena ekipa ne pripisuje treh točk že pred gostovanjem v Ljudskem vrtu.
Bomo marca lahko še vedno občudovali vaše spretnosti na slovenskih zelenicah?
Seveda, srečen sem v Mariboru. S takimi stvarmi se ne obremenjujem, saj zato skrbi v prvi vrsti športni direktor Zlatko Zahović, nato pa še moji agentje.
 



Tekst: NZS
Foto: Sportida

SORODNE NOVICE

  • 03.05.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Celje
    Sobotni spored 34. kroga Prve lige Telemach bo sklenil štajerski derbi, ki bo imel za gostitelje precej večjo težo kot za goste. Kako se bo razpletel?
  • 27.04.2024 | Prva liga Telemach
    Točka Domžal proti Mariboru
    Nogometaši Domžal in Maribora so se v 33. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (0:1).
  • 25.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Maribor
    Domžale so prejšnji konec tedna zaustavile celjski nalet. Lahko presenetijo še Maribor?
  • 21.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor s tremi goli v drugem polčasu do nove zmage
    Nogometaši Maribora so v 32. krogu Prve lige Telemach doma premagali Rogaško s 3:0 (0:0).
  • 19.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Rogaška
    Nedeljski spored odpira štajerski spopad med Mariborom in Rogaško. Komu bo pripadel?
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).
  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 14.04.2024 | Prva liga Telemach
    Vijoličasti do točke pri Bravu
    Nogometaši Brava Kostela in Maribora so se v 31. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Bravo - Maribor
    Razočarani Bravo gosti eno najbolj vročih ekip pomladi. Lahko Šiškarji kljub vsemu presenetijo vijoličaste?
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor napolnil mrežo Mure
    Nogometaši Maribora so v 30. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 5:0 (2:0).

DELI NA