Intervju: Andrej Razdrh
Andrej Razdrh predstavlja novinca med slovenskimi trenerskimi stokovnjaki, ki je svojo priložnost pri Olimpiji zagrabil z obema rokama. V moštvo Olimpije je vcepil napadalno mentaliteto in ob vključevanju mladih nogometašev začrtal uspešne smernice ljubljanskega prvoligaša. Pred tem je v klubu treniral mlajše selekcije, kot nogometaš pa je branil vrste Svobode, Primorja, Triglava in Domžal.

Ste dokaj sveže ime na slovenski trenerski nogometni sceni. Kako ste se spopadli z vso odgovornostjo, ki jo prinaša trenerski stolček Olimpije?

Mogoče je res malce nenavadno, da z delom začneš na stolčku Olimpije, kjer bi marsikdo pričakoval bolj izkušeno trenersko ime. Vsekakor bi obstajala tudi lažja pot, ampak zakaj pa ne Olimpija. Z izzivom sem se spopadel brez posebnih obremenitev. Ponudila se je priložnost, večino fantov sem že od prej poznal in vedel sem da je moštvo kvalitetno. Zaenkrat uživam na tem položaju.

 

Vaša statistika je impresivna, saj ste na dvanajstih prvoligaških tekmah uspeli kar devetkrat zmagati. Kje se skrivajo razlogi za tako učinkovit kakovostni preskok v primerjavi z začetkom letošnje sezone?

Verjetno gre v tem primeru za več dejavnikov. Nekaj zagotovo prinese menjava trenerja sama po sebi. Tukaj je tudi drugačen pristop, tako na treningu kot na individualni ravni. Zelo pomemben je predvsem psihološki vidik. Kot sem že rekel, brez dvoma ima Olimpija zelo kvalitetno ekipo, ki pa se je takrat nahajala v izrazitem rezultatskem krču. Prevelika želja je negativno vplivala na igralce. Nekoliko smo tudi spremenili sistem in način igranja, ki smo ga prilagodili na trenutni igralski kader. Prišla je prva zmaga in uspeli smo narediti fantastično serijo rezultatov. Menim, da nismo bili doslej nadigrani na nobeni izmed tekem, razen mogoče v Mariboru, ko pa smo večji del odigrali z igralcem manj. Gremo iz tekme v tekmo, ob tem pa se ne obremenjujemo z ostalimi nasprotniki. Fantje so se izkazali z izjemnim odnosom do dela in pravim karakterjem, ko so se hitro pobrali po nekaterih porazih.

 

Vse tri tekme ste izgubili proti najvišje pozicioniranim moštvom Prve lige NZS. Je to odraz večje kakovosti nasprotnikov ali prevelike želje vašega moštva?

V bistvu nič od omenjenega. Mi smo analizirali naše dosedanje predstave in prišli do ugotovitve, da smo si privoščili spodrsljaj zgolj proti Domžalam. Če na domačem igrišču dosežeš le en zadetek, ob tem pa zapraviš kar štiri izjemne priložnosti enostavno ne moreš dobiti tekme. V Mariboru smo izgubili z igralcem manj v zadnji minuti, v Kopru pa Olimpija že dolgo ni zmagala, čeprav upam da nekoč bo. Liga je izjemno izenačena, poraz z Domžalami me tako v bistvu še najbolj boli.

 

V preteklem krogu ste dočakali prvi poraz pred domačimi gledalci. Kaj je šlo narobe oziroma bi sedaj kaj spremenili v pripravi na tekmo z Domžalami?

Skozi celotno sezono imamo težave na tistih igralnih mestih, kjer smo najtanjši. Tako je recimo sedemnajstletnik proti Domžalam odigral na poziciji centralnega branilca, ampak enostavno druge rešitve nismo imeli. Na splošno, pa ne bi sedaj nič spreminjal, saj smo imeli tekmo v svojih rokah. Po vodstvu smo enostavno zapravili preveliko število priložnosti, tako da smo popolnoma sami krivi za ta poraz.

 

Proti nižje postavljenim ekipam doslej sploh še niste oddali točke. Kako uspete motivirati svoje nogometaše, da si ne privoščijo nepotrebnega spodrsljaja?

Moram priznati da smo mi ogromno dela vložili v to, da ne bi proti t.i. »malim nasprotnikom« oddajali nepotrebnih točk. Da ne bo nesporazuma, v Prvi ligi NZS, so vsa moštva izjemno kvalitetna in izenačena, saj lahko vsak premaga vsakogar. Mi ogromno časa posvečamo razgovorom z nogometaši, tako skupinskim kot individualnim. Vsaka tekma šteje tri točke, ne glede na nasprotnika. Moram pa priznati, da je na sporedu veliko tekem in je včasih kar težko. Včasih imam občutek da padamo iz tekme v tekmo, tako da je potrebno zares ogromno delati na psiholoških pripravah. Skoraj več kot taktičnih in ostalih tehničnih zadev.


 

Zanimiv je podatek, da Olimpija pod vašim vodstvom sploh še ni remizirala. Čemu pripisujete ta nenavaden statistični pojav?

V bistvu gremo vse tekme na zmago. Po eni strani smo bili blizu točke v Mariboru, predvsem po minutah. Verjetno je bila še najbližje remiju tekma z Domžalami, ko bi lahko tudi mi v zaključku izenačili. Mi enostavno ne zapiramo tekem, saj želimo vsako tekmo zmagati. Edino recimo v Mariboru, ko nismo niti imeli kakšne druge izbire. Nikakor pa ne dvomim, da bomo v prihodnje katero od tekem odigrali neodločeno.

 

Gojite zelo ofenziven način igranja nogometa, nenazadnje ste skupaj z Mariborom dosegli največ zadetkov v dosedanjem delu sezone. Je to nasplošno tudi vaša filozofija nogometne igre ali ste način zgolj prilagodili karakteristikam selekcioniranih nogometašev?

V ekipi je res zelo veliko število ofenzivno usmerjenih nogometašev, s tem da smo z Mariborom resnično daleč v ospredju po številu doseženih zadetkov. Je pa to tudi moja filozofija, saj želim v vsaki tekmi nadigrati nasprotnika z večjo posestjo žoge in konstantnim ustvarjanjem priložnosti.Osebno bi bil bolj zadovoljen z zmago 5:3, kot recimo z nižjo zmago brez prejetega zadetka. Konec koncev gledalci najraje vidijo zadetke, je pa res, da je dober občutek tudi če lastno mrežo ohraniš nedotaknjeno. Težimo k napadalnemu nogometu, bomo pa na račun tega verjetno včasih kakšno tekmu tudi izgubili. Nadaljevali bomo v tem stilu, v primeru da naletimo na nasprotnika, ki nam ne bo dovolil napadalnega nogometa, bomo tudi mi taktiko prilagodili.

 

S tem v povezavi verjetno nestrpno pričakujete povratek Dejana Đermanovića na igrišče. Kako blizu je njegov povratek in kakšno dodano vrednost si obetate od njegovega vrnitve?

V ekipi je že tako veliko število napadalcev, saj je bila selekcionirana za drugačen način igranja. Dejan je nogometaš ekstra kvalitet, ki ga nestpno čakamo, tako kot tudi Iveljo. Đermanović je imel zelo težko poškodbo in osebno mi je precej težko, ko vidim kako veliko željo ima po igranju. Zaenkrat kaže na to, da ga še nekaj časa ne bomo videli na zelenici, ampak v drugi polovici spomladanskega dela resno računamo na njegove usluge. Vsaj jaz upam da bo tako.

 

Negotova je tudi usoda Mihe Zajca, ki naj bi se v teh dneh nahajal na preizkušnji pri slovitem Manchester Citiju. Kako je z njim?

V nekem smislu je zgodba podobna kot z Jovićem, po drugi strani pa spet ne. Miha Zajc je posojen nogometaš, ki je pri nas zgolj do izteka tega koledarskega leta. Vse ostalo je v rokah vodstvenih ljudi in nogometnih agentov. To je še en nogometaš, ki bi si ga želel. O njegovih kvalitetah priča tudi obisk tako renomiranega kluba. Želimo si, da bi uredili posamezne neurejene statuse z igralci, vendar pa Olimpija v konkretnem primeru ne more operirati z nogometašem, ki ni njen. Moja želja je vsekakor prisotna, je pa v teh primerih vpletenih več ljudi, tako da ne vem kako se bo razpletlo. Vse bo verjetno znano v kratkem.

 

Tudi sicer ste v svojem dosedanjem delu ponudili priložnost številnim mladeničem. Kako močno zaledje mladih nogometašev stoji za prvim moštvom Olimpije?

Običajno velja neko nenapiseno pravilo, da če uspeš pridobiti enega mladega igralca med člane na sezono, je to odličen dosežek za vse moštvo. V tej generaciji ki prihaja, smo letos ponudili priložnost kar štirim nogometašem. To so Kapun, Zorc, Bajrić, Zajc pa konec koncev tudi Šporar. Olimpija je zadnjih nekaj tekem odigrala kar z dvema mladincema v začetni postavi, kar je redkost za ta klub.So generacija, ki predstavlja močno zaledje Olimpije in lahko že v naslednji sezoni odigrajo vodilno vlogo v klubu. Kaj šele bo, ko bodo ti nogometaši dozoreli.

 

Mladeniči so dosedaj odlično izkoristili svoje priložnosti. Neizkušeni Kapun je recimo debitiral na večnem derbiju, opitem s številnimi čustvi. Nimate nobenih pomislekov pri uvrščanju mladeničev v udarno enajsterico na tako pomebnih tekmah?

Če je nogometaš kvaliteten, potem starost ne igra nobene posebne vloge. Mi glede na pozitivno serijo rezultatov nismo želeli spreminjati načina igranja in postavitve igralcev na igrišču. Ob poškodbah na nekaterih igralnih mestih sem se tako odločil ponuditi priložnost mlajšim nogometašem, ki pa jih dobro poznam. Vse z namenom ohranjanja načina igranja, kar se je v bistvu izkazalo za odlično rešitev. Je pa zelo pomembno da imajo mladeniči ob sebi izkušene igralce, na katere se lahko zanesejo. Morate vedeti da je mladi Kapun debitiral pred 10.000 gledalci in odigral odlično tekmo do izključitve Zarifovića. Če je zmogel fantastično delo na tako težki tekmi, potem ni nobenih skrbi, da v bodoče ne bi bil kos zahtevnim nalogam. Fantje bodo dobivali svojo priložnost postopoma, saj so kvaliteto že dokazali, Olimpija pa lahko na ta način zgolj profitira.

 

Sistematično delo z mladimi nogometaši se običajno obrestuje na nekoliko daljši rok. Kakšni so cilji v letošnji sezoni in ali lahko ujamete vodilni Maribor?

Olimpija je vedno zelo ambiciozna sredina, zato so bili tudi pred sezono ustrezno visoko zastavljeni cilji. Teoretične možnosti za naslov prvaka obstajajo, ampak vsi vemo kako močno moštvo ima Maribor in kako konstante rezultate dosega. Mislim da je dobro, da gojimo visoke cilje, vendar je pa jasno, da ne gre čez noč. Gledano z vidika trenutnega izhodišča, bi lahko s pravilnim delom, ustrezno usmerjenostjo in načrtnimi potezami v bližnji prihodnosti dosegli dodatni kakovostni preskok. Prvenstvo je še dolgo, mi pa poskušamo narediti borbo čim bolj zanimivo. Vse bomo naredili za to, da se čim bolj približamo Mariboru, v primeru ponujene priložnos, jih bomo poskušali tudi premagati.

Dajete prednost prvenstvu ali pokalnemu tekmovanju?

Pokal je zagotovo ena izmed poti, ki vodijo do lovorike. V prvenstvu pa je osnovni cilj uvrstitev v evropske pokale. Če bo kaj več, toliko bolje.

 

Do zimskega premora vas čakata še dve tekmi. Vaša napoved za gostovanje v Velenju?

Potrebno se bo čim hitreje pobrati po porazu z Domžalami. Upam tudi, da bomo okrepljeni na nekaterih igralski položajih. Čaka naz težka tekma proti kvalitetni in izkušeni ekipi. Vemo kako dobro so se nam zoperstavili v Stožicah, ampak Olimpija igra vedno zelo dobro v Velenju. Tudi tokrat gramo na zmago, saj želimo potrditi dobro delo iz zadnjega obdobja.

 

Olimpija je v poletnem prestopnem roku močno premešala igralsko zasedbo. Kakšne so vaše novoletne želje?

Olimpija ima že sedaj zelo kvalitetno ekipo za slovensko prvenstvo, bi si pa zagotovo želel nekatere okrepitve na igralnih mestih, kjer smo najtanjši. V ta namen spremljamo nekaj nogometašev, kot tudi z vidika osvežitve moštva.

Obrambna vrsta?

Res je, največ težav imamo v obrambni vrsti. Mogoče bi bilo smiselno pripeljati tudi kakšnega igralca za osvežitev v zvezni vrsti. Predvsem bi si želel tip igralca, ki je nekoliko čvrstejši. Imam namreč občutek da smo precej lahka ekipa, tako da bi potrebovali nogometaša, ki bo dodal nekaj trših elementov v našo igro.



Tekst: NZS
Foto: Sportida.com

 
 
 
 

SORODNE NOVICE

  • 28.04.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani z zmago proti Olimpiji že državni prvaki
    Nogometaši Celja so drugič v zgodovini postali državni prvaki. Celjani, ki so prvi naslov osvojili v sezoni 2019/20, so tokrat v 33. krogu Prve lige Telemach premagali ljubljansko Olimpijo z 1:0 (0:0).
  • 26.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Olimpija
    Nedelja bo v znamenju spopada vodilnih ekip Prve lige Telemach. Olimpija bo gostovala pri vodilnem Celju, ki bi s točko potrdilo naslov državnega prvaka.
  • 20.04.2024 | Prva liga Telemach
    Olimpija napolnila mrežo Aluminija
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v 32. krogu Prve lige Telemach doma premagali Aluminij s 5:0 (1:0).
  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Aluminij
    Zmaji po porazu na derbiju pričakujejo predzadnji Aluminij. Se bodo oddolžili navijačem?
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).
  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 15.04.2024 | Prva liga Telemach
    Zanesljiva zmaga Olimpije v Domžalah
    Nogometaši Domžal so v 31. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 1:3 (0:0).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Olimpija
    Nedeljski nogometni maraton Prve lige Telemach bodo zaključili nogometaši Domžal in Olimpije. Zmaji ob Kamniško Bistrico prihajajo po remiju z Radomljami, ravbarji so izgubili z Rogaško.
  • 10.04.2024 | Prva liga Telemach
    Radomljani odščipnili točko Olimpiji
    Nogometaši Olimpije in Kalcer Radomelj so se v 30. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 2:2 (1:1).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Radomlje
    Radomlje se v zaključek sezone podajajo z novim trenerjem, ki bo ognjeni krst doživel v Stožicah. S kakšnim izidom se bo predstavil Darjan Slavic?

DELI NA