Intervju: Blaž Vrhovec
Blaž Vrhovec je nogometaš zvezne vrste Celja, ki z dobrimi igrami opozarja nase tudi v mladi reprezentanci Slovenije. 21-letnik, ki se je nogometa učil v Ljubljani, je v letošnji sezoni debitiral v Prvi ligi Telekom Slovenije, kjer je do danes zbral kar dvaindvajset nastopov. Edini prvoligaški zadetek je zabil Muri 05, proti kateri je prejel tudi dva od devetih rumenih kartonov..
 
Poleti ste iz Interblocka prišli v Celje. Kako to, da ste se odločili za ta izziv?
Za prihod v Celje sta me prepričala gospod športni direktor in trener Marijan Pušnik. Ključnega pomena je bila klubska usmeritev v mlade nogometaše in začutil sem, da bi lahko dobil pravo priložnost.
V Celju je veliko število bivših nogometašev Interblocka. Vlada mogoče med vami in domačini kakšno rivalstvo?
Nikakor. Vzdušje v garderobi je odlično, kar lahko potrdi vsak nogometaš. Fantje smo postali prava klapa že od prvega dne. Domačini so nas zelo dobro sprejeli in mislim, da nas to drži skupaj  tudi v težkih trenutkih. Zaenkrat je res vse v najlepšem redu.
S kom preživljate največ prostega časa in kaj v tem času počnete?
Največ se družim s cimrom, Maticem Žitkom in pa Lutfijem Bilalijem. Veliko pa smo skupaj tudi z Benjaminom Verbičem in Alenom Romihom. V prostem času pa veliko igramo playstation in veliko drugih različnih stvari.
Letos ste prvič okusili igranje med slovensko elito. Kako zahteven je preskok med prvo in drugo ligo?
Na prvih tekmah v Prvi ligi Telekom Slovenije sem dobil podoben občutek, kot kadar sem se pridružil reprezentanci pri mlajših selekcijah. V bistvu gre že na treningu vse precej hitreje. Igranje na najvišjem nivoju je tudi fizično zahtevnejše v primerjavi z drugo ligo, vendar sem se uspel prilagoditi predvsem zaradi pomoči soigralcev.
Postali ste standardeni nogometaš Celja. Je sedaj lažje kot na začetku?
Zagotovo sem v drugi del sezone lažje vstopil kot v prvega. Sedaj že vem, kaj lahko pričakujem, kako se bo odvijala tekma. V resnici imam v nogah dokaj malo pravih tekem, ampak določene izkušnje olajšajo nekatere zadeve.
Jesenski del sezone ste trenirali pod Marijanom Pušnikom, sedaj pa vas vodi Miloš Rus. Kako bi primerjali način dela obeh trenerjev?
V nekaterih stvareh sta si zelo podobna.Tu mislim predvsem na stoodstotno koncentracijo in disciplino, ki jo zahtevata že na treningih. Pomembno je, da nogometaši dajemo na igrišču vse od sebe. Mogoče je še največja spremeba v sistemu igre. Pod Pušnikom sem bil v vlogi zadnjega nogometaša zvezne vrste sam, sedaj pa to funkcijo opravljam v paru. Vsak trener ima svoje zamisli, mi pa smo profesionalci, tako da zgolj izpoljnujemo trenerjeve naloge. Če potegnem črto, ni neke drastične spremembe.
Edini prvenstveni zadetek ste zadeli proti Muri 05, ki pa je bil nekaj posebnega. Ste takrat merili na vrata?
Ne, ne. Želel sem podati.

Ob dobrih predstavah, ste nase v letošnji sezoni opozorili tudi s številnimi kartoni.
To je odraz specifičnega igralnega položaja, kot tudi borbenost. Sem pa mnenja, da sodniki mlajšim nogometašem precej lažje pokažejo kartone. Smo manj izkušeni in sodnik hitro kaznuje vsak malce ostrejši prekršek. Tako je bilo recimo proti Muri 05, kjer sem grobo startal nad nasprotnika, vendar je bil to šele moj prvi prekšek na tekmi. Ker sem se zavedal, da bom posledično izpustil tekmo z Olimpijo, sem bil naslednji dve minuti tekme popolnoma odsoten.
Ste reden član slovenskih mlajših selekcij, ki so v zadnjem obdobju zelo uspešne. Pod Kavčičevim vodstvom ste premagali Slovake, Italijane in remizirali na Portugalskem. Kako je bilo igrati proti tako slovitim reprezentancam?
Super. Reprezentanca je ena zelo dobra izkušnja, kjer vidiš, da tvoji vrstniki iz drugih držav niso na toliko višjem nivoju, kot si ti. Tudi v reprezentanci, podobno kot v klubu, vlada izjemno vzdušje in mislim, da bomo tudi v kvalifikacijah pokazali našo kvaliteto.
Je katera od omenjenih reprezentanc posebaj izstopala po kvaliteti?
Niti ne. Mogoče so bili Portugalci tehnično nekoliko bolje podkovani od nas, ampak po analizi tekme smo prišli do spoznanja, da smo imeli mi bistveno več priložnosti za zadetek. Sedaj lahko rečem, da smo bili celo mi bližje zmagi.
Se vam je kateri od nogometašev vtisnil posebaj v spomin?
To pa. Slovak Milan Lalkovič, nogometaš Chelsea-ja. On je res dober.
Spomladanski del sezone Prve lige Telekom Slovenije so zaznamovali slabi vremenski pogoji, težka igrišča in nekatere preložene prvenstvene tekme. Kako se spopadate z vsem tem nogometaši?
V slabih pogojih smo praktično trenirali že celo zimo. To je sestavni del športa. Osebno menim da je bolje, če tekma odpade in se odigra v regularnih razmerah. Lepo je, če se ekipi pomerita v enakovrednih pogojih in se jasno vidi, kdo je boljši.
Na zadnji tekmi z Aluminijem ste se razšli brez zadetkov, tako da lahko pričakujemo napeto tekmo tudi v polfinalu Pokala Slovenije. Imate recept za Aluminij?
Na zadnji prvenstveni tekmi nam je zmanjkalo malo sreče, predvsem nekaj koncentracije pri realizaciji. Mislim, da smo bili boljši nasprotnik, čeprav ima tudi Aluminij nekaj zelo kakovostnih nogometašev. Pokalna obračuna bosta zagotovo zelo težka, napeta. Odločale bodo malenkosti, ampak mislim, da smo boljši in da bomo zmagali.
Uvrstitev v finale bi ob spletu ugodnih okoliščin lahko pomenila že uvrstitev v evropske pokale. Je to dodatno breme ali dodaten izziv?
To je zagotovo dodaten motiv, vendar mene osebno sama uvrstitev v evropske pokale ne bi zadovoljila, v primeru, da ne bi dvignili lovorike. V letošnji evropski sezoni sicer s Celjem niti nismo tako veliko zaostajali po kvaliteti. Predvsem se je poznalo, da se je ekipa formirala na novo. Skupaj smo bili praktično štiri tedne in kaj drugega kot izpada proti Moldavcem, ni bilo pričakovati.
Ta vikend gostujete v Kopru. Kakšna so vaša pričakovanja pred zahtevnim gostovanjem?
Upam da bomo odigrali dobro tekmo. Želimo si točk, dali bomo vse od sebe in videli kaj nam to prinese. Koper želimo prehiteti, tako da nas niti točka ne bi zadovoljila.




Tekst: NZS
Foto: Ekipa

SORODNE NOVICE

  • 25.10.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Radomlje - Celje
    Radomlje po treh zaporednih zmagah napadajo prvoligaški rekord kluba, a mlinarje v 13. krogu Prve lige Telemach čaka razigrano Celje, ki je v četrtek s petimi zadetki slavilo zgodovinsko evropsko zmago.
  • 19.10.2024 | Prva liga Telemach
    Sedem golov v Celju prineslo tesno zmago domačih
    Nogometaši Celja so v 12. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 4:3 (0:1).
  • 17.10.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Mura
    Ligaški nogomet se vrača na male zaslone. Uvodno dejanje nadaljevanja sezone se bo odvilo v knežjem mestu, kjer Celje pričakuje Muro.
  • 06.10.2024 | Prva liga Telemach
    Edmilson odločil štajerski derbi
    Nogometaši Celja so v 11. krogu Prve lige Telemach v gosteh premagali Maribor z 2:1 (0:1).
  • 04.10.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Celje
    Nedeljsko popoldne bo zaznamoval štajerski derbi. Pred tedni so slavili Celjani, kako se bo končalo tokrat?
  • 28.09.2024 | Prva liga Telemach
    Tučić odločil v korist Brava
    Nogometaši Brava so v 10. krogu Prve lige Telemach premagali Celje s 3:2 (1:1).
  • 27.09.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Bravo - Celje
    Sobotni spored desetega kroga Prve lige Telemach bosta sklenila letošnja predstavnika v Evropi, Bravo bo v Stožicah gostil ekipo Celja. Kdo bo boljši v prestolnici?
  • 23.09.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani do novih točk v Domžalah
    Nogometaši Domžal so v 9. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 0:3 (0:1).
  • 20.09.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Celje
    Aktualni prvaki Celjani bodo po zmagi na štajerskem derbiju gostovali ob Kamniški Bistrici. Domžale pred zadnjim dejanjem uvodne četrtine prvenstva še čakajo na zmago, se to lahko spremeni v nedeljo?
  • 18.09.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani dobili štajerski derbi z mojstrovino Sešlarja
    Na zaostali tekmi 2. kroga Prve lige Telemach so nogometaši Celja v štajerskem derbiju premagali Maribor z 2:1 (1:0).

DELI NA