Intervju: Jernej Javornik
Jernej Javornik je po Milanu Đuričiču in Alešu Čehu že tretji trener velenjskega Rudarja v letošnji sezoni. 37-letnik je tudi v svoji igralski karieri pustil velik pečat v Velenju, njegova nogometna pot pa ga je vodila še v Izrael, Avstrijo, na Poljsko in Ciper. Spoznajte stratega Rudarja, ki že v svoji debitantski trenerski sezoni med prvoligaši, kaže bogato strateško znanje in velik potencial...
 
Ste eden najmlajših trenerjev na klopi prvoligaša. Kako bi na kratko povzeli vašo dosedanjo trenersko pot?
V bistvu sem že šesto sezono v trenerskem poslu, saj sem moral kariero nogometaša predčasno zaključiti zaradi poškodbe kolena.Najprej sem bil dve leti pomočnik trenerja v Domžalah, nato sem eno sezono vodil Ihan. Sledilo je povabilo Doba, kjer sem vztrajal dve leti in tudi dosegel največji uspeh v moji dosedanji trenerski karieri. Z Dobom smo namreč v dodatnih kvalifikacijah za Prvo ligo Telekom Slovenije zanesljivo ugnali Triglav. No, letos pozimi, pa je prišla ponudba Rudarja in resnično sem vesel, da sem dobil priložnost za delo v Prvi ligi Telekom Slovenije.
Z Dobom ste oddelali tudi prvi del letošnje sezone, kjer ste v hrbet zrli zgolj ekipi Zavrča. Kdo bo po vašem mnenju nov prvoligaš?
Zavrč ima zelo kvalitetno ekipo in predvsem veliko željo po igranju v Prvi ligi Telekom Slovenije. Prav tako je Dob zelo močen, veliko pa bo znanega že to soboto, ko se bosta ti dve ekipi pomerili med seboj. Mislim, da imata Dob in Zavrč enakovredne možnosti za prvo mesto. Tu je še Krka, ki se lahko vmeša v ta boj, tako da se praktično lahko še vsi trije uvrstijo med elito.
Kako pozorno sicer še spremljate Dob?
Seveda  ga spremljam, saj sem tam preživel dve leti. Pri nas se običajno trenerji zelo hitro menjajo, tako da je kar lep dosežek, če preživiš toliko časa v enem klubu. Nič čudnega torej, da še vedno podrobno sledim njihovim predstavam.
Januarja sta začeli z delom v Velenju, ki je bilo tudi vaša destinacija v časi igralske kariere. Kakšne spomine imate na tisto obdobje?
Za člansko ekipo Rudarja sem prvič nastopil v sezoni 1991/92 in vztrajal vse do sezone 1999/2000. V tem času smo bili dvakrat tretji v prvenstvu in v Velenje uspeli pripeljati tudi pokalno lovoriko. Kasneje me je pot zanesela v tujino, kjer sem ostal dolgo časa. Obdobje v Velenju bi ocenil kot pozitivno, četudi so me praktično skozi celotni igralsko kariero spremljale številne poškodbe.
Kako moteče je dejstvo, da ste z delom začeli sredi sezone?
Dejstvo je, da šele sedaj spoznavam kako nekateri nogometaši delujejo v tekmovalnem smislu. Nikoli pa ni idealne situacije. Zelo dobro je že to, da sem imel mesec in pol časa za priprave z ekipo, kjer sem lahko fante dobro spoznal in v moštvo skušal vnesti nekatere stvari, ki sem jih želel. Moje mnenje je , da trener potrebuje najmanj leto dni, da ekipa začne z igro, ki jo trener hoče. Zadeve so seveda bistveno lažje, če si recimo vsaj dve leti v isti sredini.
Se potemtakem že toliko bolj veselite prihajajoče sezone?
O tem bomo razmišljali po končani sezoni. Sedaj gremo iz tekme v tekmo, poizkušamo  nabirati točke, igrati dobro. Za dolgoročne cilje bo še čas. Najprej si moramo zagotoviti obstanek v ligi.
Odlične predstave v pripravljalnem obdobju ste uspeli prenesti na prvoligaške tekme. Katerim elementom ste posvečali največ pozornosti na pripravah?
Ob nastopu funkcije glavnega trenerja Rudarja, ekipa zagotovo ni bila v zavidljivem stanju. Rudar je prejemal preveč zadetkov, po drugi strani pa jih je premalo dal. Priprave smo posvetili temu, da smo poizkušali vrniti zmagovalno mentaliteto moštvu. Želimo dosegati več zadetkov, po drugi strani pa stremimo k zanesljivejši obrambi in na ta način k prejemanju čim manj zadetkov.

Očitno ste uspeli prebuditi tudi napad, ki se je v jesenskem delu Prve lige Telekom Slovenije ukvarjal s težavami z realizacijo. S čim ste motivirali Ivana Firerja in koliko je ekipi dodal Mate Etrerović?
Mate Eterovič je zagotvo dodana vrednost za našo ekipo, saj je izjemno izkušen napadalec. Pri Ivanu Firerju pa je bilo le vprašanje časa, kdaj se mu bo odprlo. Firer je bil sedem mesec v klubu, brez doseženega zadetka, na veselje vseh nas, pa se mu je v pripravljalnem obdobju le odprlo, tako da si lahko samo želim, da bo uspel zadržati formo in samozavest, ki ga krasita v zadnjem času. Je pa tukaj potrebno povdariti, da je uspešnost napadalcev zagotovo plod truda celotne ekipe. Veliko smo delali na tem, da se vsi trudijo za celotno moštvo. Le na ta način lahko pridejo napadalci v več priložnosti. Osebno bi bil sicer še bolj zadovoljen, če se prebudi še kdo drugi, tako da bi imeli čim več različnih strelcev v ekipi.
Tudi sicer je spomladanska podoba vašega Rudarja izjemno napadalna. Kako bi opisali vašo trenersko miselnost?
Moja filozofija je dati gol več od nasprotnika. Sam si želim, da moja ekipa prva prihaja v priložnost za zadetek in na ta način tudi prva v priložnost za zmago. Je pa res, da z napadalnim nogometom puščamo nasprotnikom več prostora tudi za njihove priložnosti, ampak to je riziko, ki ga je potrebno sprejeti. V nogometu sta sicer fazi napada in obrambe popolnoma enakovredni.
Premoč ste priznali le Mariboru, proti kateremu ste prav tako pustili zelo dober vtis. Verjetno ni potrebno posebaj povdarjeti, da ste zadovoljni z uvodnim izkupičkom?
Če bi mi nekdo pred začetkom službovanja v Rudarju ponudil dve zmagi in en neodločen rezultat, (ne štejem zaostale tekme z Mariborom) bi zagotovo takoj podpisal. Začetek je zelo pomemben zaradi tega, ker ti prinaša predvsem mir za nadaljnje delo. Je pa res, da v dveh mesecih ne moreš storiti veliko. Kakorkoli, smo na dobri poti, da nadaljujemo s temi rezultati. Maribor je pokazal, da je najboljša ekipa v tekmovanju, osebno pa me precej bolj veseli, da smo dobili tekmi z Aluminijem in Triglavom, saj točke proti neposrednim konkurentom štejejo dvojno.
Po dobrih predstavah kaže precej bolje tudi v boju za obstanek. Je slednje še vedno vaša primarna naloga ali se mogoče že ozirate nekoliko višje po prvenstveni lestvici?
Osnovni cilj ostaja nespremenjen, to je obstanek v Prvi ligi Telekom Slovenije. Sicer se v nogometu vse obrača, tako da če bo možnost za kaj več, jo bomo zagotovo skušali izkoristiti.
V naslednjem krogu vas čakajo Domžale, ki so nazadnje na kolena spravile Maribor sredi Ljudskega vrta. Čeprav so Domžalčani doma precej bolj ranljivi, pa ni verjetno nobenega dvoma da odhajate k zelo zahtevnemu nasprotniku. S kakšnim izkupičkom boste zadovoljni?
Lestvica nikoli ne laže. Na prvenstveni lestvici so Domžale precej pred nami, kar pa seveda po drugi strani še nič ne pomeni. Mi seveda odhajamo v Domžale odigrati dobro tekmo in jo poizkušati dobiti, kot tudi vsako drugo. Je pa jasno, da so Domžale v vlogi favorita.
Vaš predhodnik na trenerski klopi, Aleš Čeh, ima v teh dneh veliko dela z reprezentanco. Si boste ogledali tekmo z Islandijo?
Tekmo si bom ogledal, močno pa upam, da bodo Srečko Katanec in fantje zmagali. Želim namreč, da se jim čim prej vrne nekoliko porušena samozavest. Z neko serijo pozitivnih rezultatov smo hitro nazaj v igri za SP 2014 v Braziliji in dokler obstajajo teoretične možnosti za to, je potrebno verjeti. Sicer je pa potrebno biti potrpežljiv, saj se čez noč ne da narediti ničesar.




Tekst: NZS
Foto: Ekipa

SORODNE NOVICE

  • 13.08.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Iz Velenja v Koper
    Tudi v Kopru nadaljujejo z oblikovanjem moštva, ki bo v sezoni 2020/21 zaigralo v Prvi ligi Telekom Slovenije. Na Bonifiko se je kot naslednji preselil Adam Vošnjak, ki smo ga v minulih mesecih spoznali v dresu Rudarja.
  • 28.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Iz Velenja v Celje
    Mićo Kuzmanović, ki v minuli sezoni z Rudarjem ni obstal v Prvi ligi Telekom Slovenije, bo tudi v prihodnje igral na prvoligaških zelenicah. Bosansko-hercegovski napadalec se je iz Velenja preselil v Celje.
  • 22.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Rudar ob zmago v zadnji minuti
    Nogometaši Brava so v zadnjem krogu Prve lige Telekom Slovenije v Ljubljani remizirali z 1:1 (0:1) z Rudarjem iz Velenja. Ta je na zadnjem mestu lige izpadel v drugoligaško konkurenco brez zmage v sezoni. Bravo je zasedel šesto mesto.
  • 21.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Pred tekmo: Bravo - Rudar
    Bravo kljub zmagi v Kranju še ni potrdil šestega mesta, Ljubljančani pa bodo krstno sezono v PLTS sklenili s tekmo proti Rudarju. Knapi se v prestolnici poslavljajo od prvoligaške konkurence.
  • 19.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Celjani z novo zmago na vrh lestvice
    Nogometaši Celja so so v 35. krogu Prve lige Telekom Slovenije v Velenju premagali domači Rudar z 2:0 (2:0).
  • 17.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Pred tekmo: Rudar - Celje
    Celje je v dvoboju s Triglavom ostalo brez zmage, a imajo grofje usodo še vedno v svojih rokah. Zadnji tekmec čete Dušana Kosiča pred spopadom z Olimpijo bo Rudar, ki bo odigral še zadnjo domačo tekmo pred selitvijo med drugoligaše.
  • 16.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Tabor z zgodnjim golom ugnal Rudar
    Nogometaši CB24 Tabora Sežane so v 34. krogu Prve lige Telekom Slovenije premagali Rudar Velenje z 1:0 (1:0).
  • 14.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Pred tekmo: Tabor - Rudar
    Tabor si je z zmago v Kranju zagotovil brezskrben zaključen sezone. Sežanci bodo v PLTS igrali tudi v prihodnji sezoni, od prvoligaške druščine pa se poslavlja Rudar, ki bo na Krasu gostoval v četrtek.
  • 13.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Rudar brez zmage tudi po tekmi z Muro
    Nogometaši velenjskega Rudarja in Mure so se v 33. krogu Prve lige Telekom Slovenije razšli brez zmagovalca z 0:0.
  • 10.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Pred tekmo: Rudar - Mura
    Velenjsko čakanje na prvo zmago sezone se nadaljuje. Rudar bo skušal v ponedeljek premagati Muro, ki želi po pokalnem naslovu splezati na četrto mesto Prve lige Telekom Slovenije. Kdo bo uspešnejši v Šaleški dolini?

DELI NA