Intervju: Jure Travner
Jure Travner je bočni nogometaš Mure 05, ki ima za seboj zanimivo mednarodno kariero v. 28-letnik, ki je v Prvi ligi Telekom Slovenije odigral že 145 tekem, se je v Slovenijo vrnil po udejstvovanju v Angliji, na Škotskem in Bolgariji. Kaj lahko, pa bi že letos nastopal tudi v sosednji Italiji..
 
Vaša nogometna pot se je začela v Celju, preko katerega ste se nato podali v drugo angleško ligo k Watfordu. Kakšni spomini vas vežejo na tisti čas?
Takrat je bilo specifično obdobje. Celje je bilo v manjši krizi, tako da sem nekaj časa celo razmišljal, da bi se posvetil raje študiju in prekinil z nogometom. Poleti pa se je ponudila priložnost za odhod v Anglijo, kar mi je omogočilo nov začetek. Bila je zelo lepa izkušnja in lahko sem se popolnoma osredotočil na nogomet, četudi nisem veliko igral. Kasneje me je nogometna pot vodila na Škotsko, kjer je bilo še za odtenek bolje kot v Angliji, saj sem začel redno igrati. Navijači so me lepo sprejeli, ljudje so zelo prijazni, pa tudi način življenja mi je zelo odgovarjal. Bila je zares lepa izkušnja. Kjerkoli smo igrali so bili stadioni polni, rivalsto med Rangersom in Celticom pa je bilo opazno na vsakem koraku. Prav tako je bilo čudovito igrati pri teh dveh velikanih, pred 50.000 glavo množico. Bilo je nepozabno.
Preizkusili ste se tudi v Bolgariji, kjer ste bili član vedno bolj ambicioznega Ludogoretsa iz Razgrada, pri katerem je sedaj tudi Roman Bezjak. Kakšni spomini vas vežejo na Bolgarijo in ali ste mogoče Bezjaku zaupali kakšno informacijo o tem klubu?
Škotsko sem zamenjal za Bolgarijo, kar tudi ne obžalujem. Bila je lepa izkušnja, klub je bil v vzponu. Se pa občuti sprememba, ko se preseliš iz urejenega okolja v malo manj urejeno. Ne glede na vse, je klub odlično organiziran, kar je pa ključnega pomena. Tudi Roman Bezjak me je glede tega kontaktiral, saj je bil nekoliko previden pred odhodom v Bolgarijo. Skrbela ga je organiziranost kluba, pozanimal pa se je tudi o načinu življenja. Mogoče sem mu malo pomagal pri odločitvi, ob najinem zadnjem kontaktu pa mi je prznal, da tudi on ne obžaluje odhoda v Bolgarijo.
Potem pa Mura 05, s katero ste doživeli čudovito prvo sezono in še lepše evropsko nadaljevanje. Kako ste doživljali vse skupaj?
Imeli smo tudi nekaj sreče, saj se nam je poklopilo kar nekaj rezultatov. To je bila zares ena zgodba o uspehu, katere od nas ni nihče pričakoval. Bilo je super. Žal je situacija trenutno takšna kot je, tako da mi je malo žal, da evropski rezultati niso pripomogli k izboljšanju stanja. Je pa logično, da razmere v gospodarstvu vplivajo na stanje v klubih. Nič ne moremo, zgolj upamo lahko, na boljše čase. Če podjetja težko preživijo, je popolnoma logično, da ne morejo še vlagati v šport.
Verjetno je bila tudi za vas vrhunec tekma z Laziem na slovitem Olimpicu, kjer ste odlično predstavo uspeli kronati tudi z zadetkom?
Moj zadetek na omenjeni tekmi v bistvu ni nič pomenil, saj je bil skupni zmagovalec znan že nekaj časa. Ravno zaradi tega na začetku nisem občutil posebne sreče, po nekaj prespanih nočeh pa je vseeno drugače. Zadetek sem dosegel na slovitem stadionu proti izredno dobri ekipi, tako da sem zagotovo ponosen. V življenju se nisem velikokrat vpisal med strelce, tako da mi ta gol predstavlja še posebno čast.
Po dobri sezoni z Muro 05 je kar naenkrat za vas ponovno postala aktualna selitev v St. Miren. Kaj se je dogajalo?
V poletnem prestopnem roku so obstajali določeni kontakti, ampak gospodarska kriza se je dotaknila tudi Škotske. Ponujena pogodba ni bila ne vem kako dobra in v danih razmerah se mi ni izplačalo tveganje. Standard na Škotskem je precej višji kot pri nas in se finančno zagotovo ne bi izšlo. To je bil tudi glavni razlog, da se nisem odločil za vrnitev.
Bili ste tudi tik pred odhodom v Lecce, za katerega je nekoč igral tudi Sebasjan Cimirotić. Številni mediji so že poročali, da ste s klubom praktično že sklenili pogodbo, nato pa je prestop vseeno padel v vodo. Kaj je bilo narobe?
Na željo kluba sem obiskal Lecce, kjer sem bil prisoten deset dni na treningih oziroma preizkušnji. Tedanjega trenerja sem zadovoljil, opravil vse zdravniške preglede in podpisal predpogodbo, ki je pa Italijani še niso podpisali. Ko sem se vrnil domov po avtomobil in osebne stvani so zamenjali glavnega trenerja ravno na dan moje vrnitve. Tudi pod novim trenerjem sem oddelal nekaj treningov, čudilo pa me je, da ni nihče omenjal moje pogodbe. Na koncu sem zahteval jasno obrazložitev situacije, tako da so mi povedali da nisem več v planu. Novi trener je imel drugačne zamisli in žal sem se vrnil domov.
V osnovi ste levi bočni nogometaš, kar nekajkrat pa smo vas že videli odlično opravljati tudi funkcijo centralnega branilca. Kateri položaj igrate najraje in kje vse so vas v vaši dosedanji karieri že preizkusili trenerji?
Lani sem po sili razmer igral tudi na poziciji centralnega branilca in priznati moram, da mi je kar odgovarjala. Vseeno pa je levi bok moj primarni položaj. Tukaj se najbolje počutim, saj tudi lažje igram bolj ofenzivno. V mlajših letih sem pa opravljal različne vloge. Začel sem kot levo krilo, bil sem tudi osrednji napadalec, zadnji vezni, desno na boku...igral sem skoraj že vse pozicije.

Veljate tudi za razmeroma grobega nogometaša. V Prvi ligi Telekom Slovenije ste si prislužili že pet izključitev in kar 38 rumenih kartonov. Čemu pripisujete številne kazni?
Nisem niti vedel, da sem že tolikokrat bil kaznovan. V Sloveniji sem sicer res kar precej poznan po tem, zanimivo pa, da so mi na Škotskem dejali, da sem premalo grob. Pri nas so mogoče nekoliko bolj strogi sodniški kriteriji, sploh v zadnjih sezonah so sodniki postali precej radodarni. Vseeno pa mislim, da nisem tako grob, kot kaže statistika. Mogoče le včasih v preveliki želji naredim nepotreben prekršek.

Muri 05 v letošnji sezoni ne kaže ravno najbolje. Slabši uvod v drugi del prvenstva je še povečal razliko pred ubežniki na dnu prvenstvene lestvice. Menite, da se vam bo uspelo prebiti na varna mesta?
Osebno sem optimist in verjamem, da nam bo uspelo ohraniti prvoligaški status. Kot pravi naš trener, je vsaka tekma do konca sezone praktično kvalifikacijska. Odigrati moramo vsako tekmo posebaj in se na vsaki potruditi osvojiti tri točke.  Le tako bomo lahko ujeli Aluminij, ki je neposredno pred nami.
Obramba Mure 05 je poimensko zelo kakovosta, saj sta poleg vas v ekipi še nekdanja reprezentanta, Fabijan Cipot in Mitja Morec. Vseeno pa v povprečju prejmete kar dva zadetka na tekmo. Kako to?
Imena vsekakor ne pomenijo še ničesar. Res je, da smo priprave nekoliko pozneje začeli, ampak kljub temu mislim, da smo dokaj dobro pripravljeni. Mi se trudimo, ampak vedno nam zmanjka tudi kanček sreče. To pomlad smo dobili že kar nekaj zadetkov na postavljeno obrambo, tudi ko je žoga zadela enega izmed nogometašev in spremenila smer naravnost v gol. Zdi se, kot da nas spremlja določena smola. Ne vem zakaj se nam to dogaja, ampak verjamem, da bo iz tekme v tekmo bolje.
Reprezentančni premor vam verjetno prav pride, predvsem zaradi manjše zamude z začetkom priprav. Kdaj boste ujeli pravo formo?
Mislim, da tudi neodločen rezultat z Aluminijem ni bil slab, saj smo igrali tekmo z igralcem manj. Ko bo prišla prva zmaga bo zagotovo steklo in verjamem, da bo sledil niz pozitivnih rezultatov. Je pa res, da nimamo več veliko časa, če si želimo zagotoviti obstanek v Prvi ligi Telekom Slovenije.
V naslednjem krogu odhajate na tradicionalno neugodno gostovanje v Koper, kjer vam doslej še ni uspelo zmagati. Vaša pričakovanje pred sredino tekmo?
V Kopru bomo zelo oslabljeni, saj bomo morali nastopiti praktično brez zveznih nogometašev. Zagotovo se bomo potrudili in zagotovo bodo tudi tisti, ki sicer igrajo nekoliko manj, zagotovo želeli pokazati, da si želijo mesta v prvi postavi. Gremo na točko, če bo mogoče tri. Kot sem že rekel, vsak tekma je kvaifikacijska in potrebno bo pokazati vse kar znamo.




Tekst: NZS
Foto: Ekipa

SORODNE NOVICE

  • 26.05.2013 | Prva liga Telekom Slovenije
    Domžale v Evropo
    Nogometaši Mure 05 so v zadnjem, 36. krogu Prve lige Telekom Slovenije izgubili proti Domžalam z 0:1 (0:0).
  • 24.05.2013 | Prva liga Telekom Slovenije
    Pred tekmo: Mura – Domžale

  • 22.05.2013 | Prva liga Telekom Slovenije
    Murina zmaga za obstanek
    Nogometaši kranjskega Triglava so v 35. krogu Prve lige Telekom Slovenije izgubili proti Muri 05 z 0:2 (0:1).
  • 22.05.2013 | Prva liga Telekom Slovenije
    Pred tekmo: Triglav – Mura

  • 18.05.2013 | Prva liga Telekom Slovenije
    Velika zmaga Mure
    Nogometaši Mure 05 so v 34. krogu Prve lige Telekom Slovenije premagali Luko Koper s 3:0 (2:0).
  • 17.05.2013 | Prva liga Telekom Slovenije
    Pred tekmo: Mura – Luka Koper

  • 14.05.2013 | Prva liga Telekom Slovenije
    Mura zapravila dve točki
    Nogometaši Aluminija iz Kidričevega in Mure 05 so se v 33. krogu Prve lige Telekom Slovenije razšli z neodločenim izidom 2:2 (0:0).
  • 13.05.2013 | Prva liga Telekom Slovenije
    Pred tekmo: Aluminij – Mura 05

  • 11.05.2013 | Prva liga Telekom Slovenije
    Evrogol Boharja za tri točke

  • 10.05.2013 | Prva liga Telekom Slovenije
    Pred tekmo: Mura 05 – Celje

DELI NA