Intervju: Mate Eterović
Mate Eterović je 28-letni napadalec Rudar Velenja, ki je v Prvi ligi Telekom Slovenije pred tem nastopal za Maribor, lendavsko Nafto in Muro 05. Hrvaški nogometaš, ki je v mlajših kategorijah nosil tudi dresa Hajduka iz Splita in Dinama iz Zagreba, je v najmočnejšem slovenskem klubskem tekmovanju zmogel že 34. zadetkov, od tega devet v letošnji sezoni.
 
Za vami je enkraten debi v dresu velenjskega Rudarja. Zanesljiva zmaga proti konkurentu v boju za obstanek in kar dva zadetka. Bi si lahko zaželeli še več?
Težko bi si zaželel še kaj več, saj lahko večina nogometašev zgolj sanja o dveh zadetkih ob svojem debiju. Sicer je pa bistveno da smo zmagali in osvojili tri točke, ter na ta način odlično otvorili spomladanski del sezone. Tako moramo seveda tudi nadaljevati.
Ne moremo mimo zadetka v 26.sekundi tekme. Ste kdaj v svoji karieri že zabili podobno hitro in kako pogosto se vam dogaja, da se že v uvodnih minutah znajdete v priložnosti za zadetek?
Resnično se ne ravno pogosto dogaja, da bi že v uvodni minuti prihajal v priložnosti za zadetek, kaj šele , da bi zadel. Prvič v karieri se mi je zgodilo nekaj takšnega. Po pravici povedano, se sploh nisem zavedal, da sem tako hitro dosegel zadetek proti Aluminiju. To sem spoznal šele po zadnjem sodnikovem žvižgu.
Očitno ste nagnjeni k postavljanju zgodovinskih dosežkov, saj ste v svoji karieri že uspeli zabiti kar šest zadetkov na eni tekmi. Se spominjate tega dosežka?
Tega se zelo dobro spominjam. To se je zgodilo, ko sem igral na Braču, v času, ko mi je resnično vse šlo od nog tako, kot sem si želel. Imel sem odlično serijo in lepo je obuditi spomin na to obdobje.
V letošnji sezoni ste premierno zadelii tudi v evropskih pokalih. Z Muro 05 ste presenetljivo prišlji pred vrata skupinskega dela Lige Europa, kjer pa je bil Lazio vendarle previsoka ovira. Kako je bilo igrati proti temu velikanu?
Moram povdariti, da je bila celotna evropska pot Mure 05 skorajda neverjetna. Priznati je sicer potrebno, da smo imeli nekaj sreče, ampak zagotovo smo si to tudi zaslužili. Srečo smo neprestano izzivali. Tako se nam je ponudila priložnost, da se na čudovitem stadionu pomerimo z Laziem, ki je fenomenalna ekipa. To je zagotovo bila nagrada za vse, kar smo storili v pretekli sezoni.
V dresu Mure 05 ste v letošnji sezoni kar trikrat zatresli mrežo sedanjega kluba. Menite, da so prav ti zadetki vplivali na sklenitev sodelovanja z Rudarjem in ali mogoče obžalujete, da ste takrat zadeli, saj bi v nasprotnem primeru imeli sedaj z novo ekipo boljši točkovni izkupiček?
(Smeh) Zagotovo ne obžalujem. Sem profesionalni nogometaš in takrat sem igral za Muro 05. Mogoče pa je res kaj na tem, da so tisti zadetki vplivali na moj prihod v Velenje. Rudar je bil konkreten in zadovoljen sem, ker sem se tako odločil.
Ste imeli ob tem še katero drugo ponudbo?
Imel sem kar nekaj ponudb za odhod v tujino, predvsem v sosednje države. Ampak pogosto je potrebno čakati do zadnjega dne prestopnega roka, da se stvar realizira. Tako se lahko tudi zgodi, da ostaneš brez kluba, kar pa si nikakor ne morem privoščiti, saj imam družino. Situacija v Murski Soboti je bila negotova, Rudar pa je bil najkonkretnejši. Zadovoljen sem, ker sem se tako odločil, sedaj pa je na meni, da nadaljujem z dobrimi predstavami v dresu Rudarja.
Kako ste se sicer znašli v novem okolju?
Soigralci so me odlično sprejeli in počutim se, kot da bi bil že dlje časa v Velenju. Pogoji za delo so izjemni, nogometaš se lahko osredotoči izključno na igrišče. Imamo odličnega trenerja in upravo, ki stoji za nami. Prvi vtisi so zares izjemni.
V Velenju je novi trener postal Jernej Javornik, ki je kot kaže zelo ambiciozen. Kakšen sistem dela zagovarja?
Veliko povdarka posveča pogovoru z nogometaši, pa tudi taktičnim zadevam. Igralca skuša pred tekmo sprostiti, tako da lahko pokaže največ takrat, ko je najbolj potrebno. Ima jasno filozofijo, je ambiciozen, skratka, ima vse, kar potrebuje vrhunski trener.
Z devetimi zadetki ste kar naenkrat postali eden glavnih kanditatov za naziv strelca sezone. Vam to pomeni dodaten motiv?
Zagotovo je to dodaten motiv, sicer se pa s tem ne preveč obremenjujem. Če zmaga moja ekipa, mi to pomeni enako, kot da se vpišem med strelce.  Skušal bom še naprej delati tisto, kar se od mene pričakuje. Najbolj pomembno je to, da Rudar osvaja točke, če pa ob tem tudi jaz zadanem, je vse skupaj zagotovo še slajše. Za strelsko krono potrebuješ tudi veliko sreče, tako da bomo videli. Zagotovo pa se ne bi branil tega naziva.
V Prvi ligi Telekom Slovenije ste zabili že 34 golov.Kateremu vratarju sicer najtežje zabijete zadetek?
Z vratarjem Maribora, Markom Pridigarjem imam še veliko neporavnanih računov, saj se znajde vedno tam, kamor namerim žogo.
Boj za obstanek bo očitno napet do zadnjega kroga v sezoni. Vašemu bivšemu klubu trenutno kaže najslabše, Velenju pa strokovnjaki pripisujejo precej lažje delo. Kdo bo po vašem mnenju končal na repu razpredelnice?
To je nehvaležno vprašanje, saj je veliko ekip vključenih v boj za obstanek. Tudi nam se bo težko prebiti v varno območje. Trenutno kaže zelo težko za Muro 05, ampak tudi oni so uspeli sestaviti solidno ekipo. Zagotovo bo zanimivo do zadnjega kroga.
V nedeljo vas čaka težko gostovanje v Kopru. Lahko presenetite?
Upam da bomo. Zmaga nad Aluminijem nam je dala potrditev in samozavest, tako da lahko potujemo v Koper sproščeno. Trener nas bo zagotovo zelo dobro pripravil na tekmo, povedal kje so naše priložnosti in opozoril na nevarnosti. Mislim, da nam lahko uspe.



Tekst: NZS
Foto: Ekipa

SORODNE NOVICE

  • 13.08.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Iz Velenja v Koper
    Tudi v Kopru nadaljujejo z oblikovanjem moštva, ki bo v sezoni 2020/21 zaigralo v Prvi ligi Telekom Slovenije. Na Bonifiko se je kot naslednji preselil Adam Vošnjak, ki smo ga v minulih mesecih spoznali v dresu Rudarja.
  • 28.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Iz Velenja v Celje
    Mićo Kuzmanović, ki v minuli sezoni z Rudarjem ni obstal v Prvi ligi Telekom Slovenije, bo tudi v prihodnje igral na prvoligaških zelenicah. Bosansko-hercegovski napadalec se je iz Velenja preselil v Celje.
  • 22.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Rudar ob zmago v zadnji minuti
    Nogometaši Brava so v zadnjem krogu Prve lige Telekom Slovenije v Ljubljani remizirali z 1:1 (0:1) z Rudarjem iz Velenja. Ta je na zadnjem mestu lige izpadel v drugoligaško konkurenco brez zmage v sezoni. Bravo je zasedel šesto mesto.
  • 21.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Pred tekmo: Bravo - Rudar
    Bravo kljub zmagi v Kranju še ni potrdil šestega mesta, Ljubljančani pa bodo krstno sezono v PLTS sklenili s tekmo proti Rudarju. Knapi se v prestolnici poslavljajo od prvoligaške konkurence.
  • 19.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Celjani z novo zmago na vrh lestvice
    Nogometaši Celja so so v 35. krogu Prve lige Telekom Slovenije v Velenju premagali domači Rudar z 2:0 (2:0).
  • 17.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Pred tekmo: Rudar - Celje
    Celje je v dvoboju s Triglavom ostalo brez zmage, a imajo grofje usodo še vedno v svojih rokah. Zadnji tekmec čete Dušana Kosiča pred spopadom z Olimpijo bo Rudar, ki bo odigral še zadnjo domačo tekmo pred selitvijo med drugoligaše.
  • 16.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Tabor z zgodnjim golom ugnal Rudar
    Nogometaši CB24 Tabora Sežane so v 34. krogu Prve lige Telekom Slovenije premagali Rudar Velenje z 1:0 (1:0).
  • 14.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Pred tekmo: Tabor - Rudar
    Tabor si je z zmago v Kranju zagotovil brezskrben zaključen sezone. Sežanci bodo v PLTS igrali tudi v prihodnji sezoni, od prvoligaške druščine pa se poslavlja Rudar, ki bo na Krasu gostoval v četrtek.
  • 13.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Rudar brez zmage tudi po tekmi z Muro
    Nogometaši velenjskega Rudarja in Mure so se v 33. krogu Prve lige Telekom Slovenije razšli brez zmagovalca z 0:0.
  • 10.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Pred tekmo: Rudar - Mura
    Velenjsko čakanje na prvo zmago sezone se nadaljuje. Rudar bo skušal v ponedeljek premagati Muro, ki želi po pokalnem naslovu splezati na četrto mesto Prve lige Telekom Slovenije. Kdo bo uspešnejši v Šaleški dolini?

DELI NA