Intervju: Miran Srebrnič
Miran Srebrnič je legenda Gorice. V svoji igralski karieri je nosil izključno modro-beli dres in v njem zbral kar 398 prvoligaških nastopov, ter  35.142 minut na igrišču, kar ga uvršča med rekorderje Prve lige Telekom Slovenije. Srebrnič, ki je šestkrat oblekel majico z državnim grbom, ostaja zvest svojemu klubu tudi v vlogi trenerja..
 
Kot nogometaš ste celotno kariero igrali za moštvo Gorice. Danes je zelo malo igralcev, ki bi bili tako zvesti svojemu klubu. Vas ni nikoli zamikalo, da bi se preizkusili v kakšni drugi sredini, mogoče v tujini?
Zamikalo me je zagotovo, ampak takrat so bili malce drugačni časi. Veliko težje se je bilo prebiti v tujino, sam pa sem imel tudi v celotni karieri določeno odškodnino. Res je tudi, da razen proti koncu kariere, niti ni bilo posebaj mikavnih ponudb. Konec koncev so bili takrat tudi v Gorici lepi časi, tako da se ni niti izplačalo tvegati.
Danes mladi odhajajo v tujino že zelo zgodaj. Je to prava pot?
V celotni Prvi ligi Telekom Slovenije igrajo večinoma mladi igralci, razen nekaj redkih izjem. To je seveda posledica politike klubov, ki težijo k racionalizaciji poslovanja, saj si ne morejo privoščiti dražjih igralcev. Klubi so, z vidika preživetja, prisiljeni prodajati nogometaše že zelo zgodaj. Če gledamo to s strani kvalitete nogometa in razvoja nogometašev, potem to zagotovo ni najbolje. Nogometaši bi morali nekoliko več časa ostati v naši ligi, saj bi na ta način bolj dozoreli, pa tudi celotno tekmovanje bi pridobilo na kakovosti. Na ta način je tudi za nogometaše precej lažji prehod v močnejše lige. Zdaj pa se dogaja, da že po letu dni odidejo nogometaši v tujino, kjer pa s tako malo izkušnjami le s težavo dohajajo zahtevan nivo. Po drugi strani pa je tudi logično, da nogometaši želijo hitro v tujino, saj se pri nas za igranje nogometa dobi zares malo denarja v primerjavi z državami, kjer je nogomet bolj cenjen.
Z Gorico ste osvojili kar štiri naslove državnih prvakov. Kateri je bil najslajši?
Najraje se brez dvoma spominjam prvega. Takrat je v Novi Gorici vladala res prava nogometna mrzlica, evforija. Mi smo kot prvi na kolena spravili Olimpijo, kar je pred tem predstavljalo misijo nemogoče. Tukaj je vse živelo za nogomet in moram reči, da tiste čase kar nekoliko pogrešam. Pri naslednjih naslovih ni bilo več čutiti tako močnega utripa, je pa vseeno bilo lepo, saj smo naslove osvojili z ekipo, v kateri so bili sami domači nogometaši. Bili smo moštvo, ki je predstavljalo strah in trepet za celotno slovensko ligo.
V prvih sezonah je bil Športni park v Novi Gorici pogosto premajhen za vse ljubitelje nogometa, ki so si želeli ogledati nogometno tekmo. Kaj se je do danes spremenilo?
Mislim, da se je premalo naredilo za ljudi, za navijače. Vse je bilo prepuščeno toku dogajanja. Menim, da bi morali takrat publiko negovati in klub neprestano dvigati na višjo raven. Žal nam ni uspelo in ljudje se niso več vračali v takem številu na nogometne tekme. Res je tudi, da je Nova Gorica majhno mesto. V tistih časih je veliko ljudi prihajalo na tekme iz okoliških krajev, podobno kot se je to dogajalo v Murski Soboti. Tega žal ni več, imamo pa še vedno nekaj zvestih pristašev, ki imajo radi Gorico. Sicer se vidi, da ljudje spremljajo nogomet, veliko prebirajo in se zanimajo, vendar žal ne prihajajo več na same tekme.
Gorico vodite s trenerske klopi že drugič. Kako zahteven je trenerski posel v primerjavi z igralsko kariero?
Trenerski poklic je zagotovo precej bolj zahteven, saj si kot trener 24 ur neprestano v temu. Zanimivo je, kako nekateri pojmujejo to službo, kot da delaš zgolj dve uri na dan. Ampak to te dejansko prevzame celega, neprestano razmišljaš o nogometu, o vsakem nogometašu. Tega si zares ne moreš predstavljati, dokler ne poskusiš. Neprestano je prisoten stres, tako da če nimaš rad nogometa, te funkcije enostavno ne moreš opravljati. Jaz uživam v tem. Sprejemam vse trenutke, od lepih, do tistih malo manj prijetnih in tudi nekaterih zares težkih. S tem je treba živeti.
Imate eno najmlajših moštev v Prvi ligi Telekom Slovenije, saj je večina nogometašev še v lanski sezoni igrala za mladinsko vrsto Gorice. Kakšen potencial se skriva v fantih?
V Gorici je bazen nogometašev zelo velik, kar potrjuje tudi dejstvo, da je veliko nogometašev iz tega okolja v drugih slovenskih klubih, kot tudi v tujini. To je zagotovo posledica dobrega dela trenerjev v vseh selekcijah, predvsem pa dela na dolgi rok. Zares mi je zelo žal, da klub ne more dohajati vsega tega potenciala. Predvsem z organizacijskega vidika, saj mislim, da smo v tem vidiku precej zaostali za drugimi slovenskimi klubi. Premalo se naredi na področju marketinga. Sem mnenja, da bi morali imeti na tem področju zaposlenih več ljudi. V resnem nogometnem klubu morajo uspešno delovati tri stvari. Prva je uprava kluba z vsemi elementi, ki spadajo zraven, druga je nogometna stroka, kot tretja pa je sam igralski kader. To troje mora dihati med seboj kot eno. Trenutno imamo s tem nekaj težav. Upam da bo nekoč boljše, kot je recimo že bilo v preteklosti. Povsod po svetu je gospodarska situacija slaba, ampak če pogledamo samo tukaj, v bližini, lahko opazimo, da so nas številni prehiteli. Manjka predvsem entuziazma, nogometnih navdušencev, ki bi delali za dobro nogometa. Nogomet bi enostavno morali premakniti na višjo raven v vseh pogledih. Tako glede financ, kot tudi glede števila gledalcev in medijske podpore.
V svoji karieri ste odigrali veliko število tekem v Prvi ligi Telekom Slovenije. Na kakšen način skušate prenašati vaše izkušnje na moštvo?
Logično je , da se v karieri nabere veliko pozitivnih kot negativnih spoznanj. Z vsem tem skušaš kot trener pomagati nogometašem, saj približno poznaš situacijo. Tako recimo lažje svetujem posameznikom, kako se je v določenih trenutkih potrebno postaviti zase, v smislu grajenja lastne kariere. Je pa to zelo specifična stvar, saj je precej odvisno od samih nogometašev, njihovih karakterjev in inteligence. Bistveno je, kako posameznik razumeva dogodke, koliko se je pripravljen žrtvovati za nogomet. Na dolgi rok ti nogomet zagotovo vrne vse, kar si vanj vložil. Tako je tudi v življenju. Dobro se vrne v dobrem, slabo pa v slabem.

Bili ste odličen centralni branilec. V povezavi s tem bi marsikdo pričakoval, da bo imelo tudi moštvo Gorice neprebojno obrambo.
Imamo moštvo, ki ga na novo sestavljamo praktično vsako leto. Vedno znova se nekako postavlja problem, kako primerno naravnati ekipo, v smislu nagnjenosti k ofenzivi in obratno. Moje mišljenje je takšno, da lahko ekipa igra napadalen nogomet, pa kljub temu ne prejema veliko zadetkov. Mi smo še vedno v fazi gradnje ekipe, tako da je normalno, da imamo nekaj težav. Te pa niso samo v obrambi, temveč tudi v drugih delih igre. Potrebno pa je povedati, da imamo tudi veliko dobrih stvari. V ekipi imam veliko število ofenzivno usmerjenih nogometašev, ampak vseeno težim k disciplini, predvsem v obrambi. Želim, da vsi, ki so na igrišču, izpolnjujejo obrambne naloge. Enkrat nam uspeva manj, drugič več. Osebno vidim določen napredek. Celotno zadevo nam je po mojem mišljenju uspelo dvigniti na višji nivo. Se pa vsekakor strinjam, da smo dobili preveliko število zadetkov. Kar nekaj od teh lahko pripišemo posledici individualnih napak, ki se dogajajo predvsem zaradi mladosti nogometašev. Na igrišču pride veliko situacij, ko mora posameznik na silo reševati stvari in pogosto odločajo metri oziroma sekunde. Tu pa pridejo na vrsto tudi izkušnje.
Začetek drugega dela sezone namiguje, da ste uspeli strniti obrambne vrste. Ste temu med premorom posvečali posebno pozornost?
Med premorom smo želeli izboljšati vse faze igre, ne samo defenzivo. Če želiš zmagovati moraš dosegati zadetke. Veliko smo delali na pas igri, saj je to tisto, kar prinaša rezultate. V dveh spomladanskih krogih smo pokazali dve zelo dobri tekmi, čeprav različni. Se je pa potrebno dokazovati sproti. V prvem delu sezone nismo uspeli zadržati kontinuitete skozi več tekem. Igrali smo toplo-hladno, so pa naši zadnji štirje rezultati pozitivni, kar nas navdaja z optimizmom.
Večino treningov ste med pripravami opravili na naravni podlagi. Je lahko tudi to eden izmed vzrokov za dober uvod v nadaljevanje sezone?
Tudi mi smo imeli kar precej težav . Sploh prvo fazo priprav smo večinoma trenirali na umetni travi, nato smo se preselili na pomožno igrišče, kjer pa je bilo veliko blata. Vseeno pa raje igramo po blatu, kot na umetni podlagi. Nenazadnje je tudi blato naravna površina. Neprestano smo se morali prilagajati, improvizirati, tako da nismo izpeljali ravno vsega po prvotnem načrtu. Vseeno pa mislim, da smo priprave kar dobro oddelali.
V boju za obstanek kaže bolje, ampak verjetno ni treba posebaj povdarjati, da bo napeto do zadnjega kroga. Kako se bo razpletlo po vašem mnenju in kako vidite razmerja v zgornji polovici prvenstvene lestvice?
Na vrhu bo po mojem mnenju tako, kot kaže trenutno stanje na lestvici. Maribor bo prvak, Olimpija pa je glavni favorit za drugo mesto, saj to kaže s konstantnostjo rezultatov. Za tretje mesto se bo še odvijal težek boj predvsem med Domžalami in Koprom, medtem ko so vsa ostala moštva precej izenačena. Zanimivo bo na sredini, mislim pa, da bodo uspešnejša moštva, ki bodo imela manjše težave s financami in kartoni. Najbolj se bojim nas samih, saj je trenutna situacija negotova. Vsekakor pa upam, da bomo uspeli obdržati mirnost in se dobro predstaviti na igrišču.
Gorica je poleg Maribora in Celja edina ekipa, ki je prisotna v najmočnejšem slovenskem klubskem tekmovanju od samega začetka. Še en razlog več, ki pravi da boste obstali med elito?
Ne glede na tradicijo mora biti razlog to, da smo kvalitetni. Jaz trdim da imamo dobro moštvo, dobre posameznike, ki so sposobni prikazati zelo kvaliteten nogomet. So pa stvari, na katere osebno ne morem vplivati.
V soboto vas čaka primorski derbi. Vaša pričakovanja pred tekmo s Koprom?
Koper je moštvo, ki veliko vlaga v ekipo. Imajo dobre posameznike, dobrega trenerja, ambicije za Evropo. Na tej tekmi so zagotovo favoriti, mi pa imamo po drugi strani tudi nekaj težav s sestavo moštva. Imamo kar precej kartonov, vendar se vseeno ne predajamo. Priložnost bodo morali izkoristiti nogometaši, ki so doslej manj igrali. Upam na dober dan, na lepo soboto in vsekakor gremo na zmago.
Kakšna dobrodošlica čaka Gorana Galešiča?
Nič posebnega. Lahko pa povem, da je Goran zelo kvaliteten nogometaš, ki je v Gorici pustil dober pečat. Je zelo dobro tehnično podkovan in takega igralca je zadovoljstvo trenirati, saj dela za uspeh praktično vsak dan. Upam, da bo naredil kariero, ki pripada njegovemu znanju. Tako bogato tehnično znanje ima le malo nogometašev in zares si želim, da bo karakterno dvolj močan. Zagotovo ima potencial za precej več, kot dosega v tem trenutku.




Tekst: NZS
Foto: Ekipa

SORODNE NOVICE

  • 11.07.2023 | Prva liga Telemach
    Matija Širok sklenil nogometno kariero
    Po Mateju Podlogarju je nogometne čevlje na "klin" obesil še Matija Širok. Dvaintridesetletni bočni branilec kariero zaključuje po 271 tekmah v Prvi ligi Telemach, v kateri je debitiral v sezoni 2009/10.
  • 28.05.2023 | Prva liga Telemach
    Kidričani potrdili povratek med najboljše
    Nogometaši Aluminija so si po letu igranja v drugi ligi priigrali vrnitev med slovensko elito. V kvalifikacijah za popolnitev Prve lige Telemach so bili boljši od Gorice, prvo tekmo v Kidričevem so dobili s 3:1, na povratni v Novi Gorici pa danes iztržili remi 1:1.
  • 27.05.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Gorica - Aluminij
    Aluminij si je na domačem igrišču priigral zajetno prednost pred povratno tekmo na Primorskem, a pri Gorici verjamejo, da lahko v nedeljo prikažejo boljšo predstavo in nadoknadijo zaostanek. Kdo bo prvoligaš v sezoni 2023/24?
  • 25.05.2023 | Prva liga Telemach
    Kidričani pred tekmo v Novi Gorici z dvema goloma prednosti
    Nogometaši Aluminija so dobili prvo tekmo dodatnih kvalifikacij za popolnitev Prve lige Telemach, Goričani bodo v nedeljo na domačem igrišču lovili dva zadetka zaostanka.
  • 24.05.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Aluminij - Gorica
    Kdo bo v prihodnji sezoni del Prve lige Telemach? Gorica se želi izogniti novemu ekspresnemu izpadu med drugoligaše, Aluminij pa po sezoni v 2. SNL išče hiter povratek med najboljše v državi.
  • 19.05.2023 | Prva liga Telemach
    Gorica do zmage in dodatnih kvalifikacij
    Nogometaši Gorice so v zadnjem, 36. krogu Prve lige Telemach doma premagali Tabor iz Sežane z 1:0 (1:0).
  • 17.05.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Gorica - Tabor
    Zadnji krog letošnje sezone Prve lige Telemach bo najprej odločil bitko za deveto mesto. Za nastop v dodatnih kvalifikacijah bosta obračunali ekipi Gorice in Tabora. Sežanci za obstanek potrebujejo zmago.
  • 13.05.2023 | Prva liga Telemach
    Mura do zmage proti Gorici
    Nogometaši Mure so v 35. krogu Prve lige Telemach premagali Gorico s 4:2 (1:2).
  • 08.05.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Mura - Gorica
    Mura kljub nizu slabih rezultatov še sanja o Evropi, Gorica pa se krčevito bori za obstanek.
  • 03.05.2023 | Prva liga Telemach
    Celjani uspešni tudi proti Gorici
    Nogometaši Gorice so v 34. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 1:2 (1:0).

DELI NA