Intervju: Rodolfo Vanoli

Rodolfo Vanoli
je po Albertu Bigonu drugi italijanski trener, ki je sprejel izziv vodenja slovenskega prvoligaša. Ambiciozni strokovnjak se je odlično znašel v Kopru, s katerim v prihodnosti načrtuje pohod na sam vrh slovenskega nogometa. Pred tem pa se je po italijanskih prvoligaških zelenicah podil z največjimi zvezdniki tega športa..
 
Gospod Vanoli, kar nekaj let je minilo, od kar ste igrali v Serie A kot nogometaš. Kako se spominjate tistih časov, ko ste igrali recimo s Contejem pri Lecceju oziroma s Sensinijem in Balbom pri Udineseju?
Na te trenutke se spominjam z velikim zadovoljstvom, saj sem imel čast igrati z velikimi igralci, od katerih sem se lahko marsikaj naučil. Ne le kot nogometaš, temveč tudi kot človek. To so bili časi, ko je bilo v italijanskem nogometu zelo malo tujcev, mogoče dva na posamezen klub. Danes je to popolnoma drugače, številni tujci pa prinašajo s seboj različne kulture, načine dela in življenja.
Takrat so bili zlati časi italijanskega nogometa, kajne?
Osemdeseta, devedeseta so bila zares lepa nogometna leta po celem svetu. Pa tudi sicer je bila takrat slika v Italiji precej drugačna, saj so se ponujale številne možnosti za delo. V današnjih dneh se tudi v nogometu odraža splošno politično in gospodarsko stanje v državi, pri čemer ni zaznati nobene želje po izboljšanju sistema. Številni znani problemi v nogometu ostajajo, strukturnih sprememb pa ni od nikoder.. Že med Udinami in Koprom lahko prepoznamo velike razlike. Po prihodu v Koper sem naletel na popolnoma drugačno, bogato in ambiciozno okolje, polno mladih nogometašev. Menim da celotna uprava kluba, kot tudi mestna uprava na čelu z županom Popovičem opravlja odlično delo.
Kaj vam je ostalo v najlepšem spominu kariere poklicnega nogometaša?
Zagotovo se bom večno spominjal debija v Serie A, sicer pa me lepi spomini vežejo tudi na prvo zmago v najmočnejši italijanski ligi z Leccejem. Imeli smo namreč zelo mlado ekipo, polno entuziazma in želje po dokazovanju, ki je igrala dober nogomet.
Po končani karieri ste se odločili ostati v nogometu. Kaj je botrovalo vaši odločitvi?
Po koncu kariere sem si vzel leto, dve odmora za razmislek kako in kje naprej. Bil sem rahlo v dvomih glede prihodnosti italijanskega nogometa, na koncu pa sem vendarle spoznal, da si želim postati trener. V Italijo me ni vleklo, sem pa imel nekaj dobrih prijateljev v Švici. Eden izmed njih je bil predsednik manjšega nižjeligaša in me je prosil za pomoč. Na začetku sem bil zadolžen za različne stvari, kasneje pa sem kot trener s tem klubom nanizal nekaj odličnih rezultatov in celo zmagal prvenstvo. Takoj za tem so me klicali iz Lugana in ponujeno priložnost tudi sprejel. Spoznal sem, da uživam v vlogi trenerja, še posebno če delam v urejenem, ambicioznem okolju, ki zaupa v tvoje delo. Po enem letu v Luganu sem se naposled vrnil v Udinese, moj drugi dom. Tam sem treniral nogometaše kot so Alexis Sanchez, Asamoah, Isla, Candreva itd., ki so sedaj stopili na veliko nogometno sceno.
Odpravili ste se po svetu. Kakšne izkušnje ste pridobili v teh različnih okoljih in kako bi ocenili slovensko klubsko nogometno sceno?
Menim da je slovenski nogomet v precejšnjem vzponu. Imate namreč veliko odličnih klubov, kjer so prisotni številni kompetentni strokovnjaki. Moj klub je zelo ambiciozen, ki si želi nenehnega napredka. V nedeljo sem imel priložnost spoznati zjemno uspešno okolje tudi v Mariboru, kjer delajo resnično zelo dobro. Moram jim čestitati za izjemno profesionalen pristop v nogometu. V lanski sezoni sem kot športni direktor CSKA Sofije imel priložnost spoznati tudi bolgarsko prvenstvo in lahko povem, da ste na zelo dobri poti. Tukaj imate veliko možnosti za napredek z odličnimi pogoji za delo. Tukaj mislim predvsem na zelo dobro organiziranost znotraj klubov in vso ostalo pomožno infrastrukturo, ki jo nogometaš potrebuje za svoj razvoj.
Pri Udineseju ste v mlajših kategorijah trenirali bisere svetovnega nogometa, kot je recimo Alexis Sanchez. Ste že takrat vedeli, da se bo razvil v tako izjemnega nogometaša?
V Udinah smo v preteklosti delali odlično v mlajših selekcijah. Sam sem sodeloval z Andreo Carnevalejem, ki je še vedno vodja skavtinga Udineseja. V klub smo pripeljali največje talente po celem svetu, ki so takrat pri nas še dodatno napredovali. Delo je seveda zelo odgovorno, saj na razvoj posameznega nogometaša vpliva veliko številnih dejavnikov. Ne znajo se namreč vsi prilagoditi na evropsko kulturo in način življenja. Čeprav smo vedeli, da imamo opravka z izjemno perspektivnimi nogometaši, je situacija v resnici precej bolj delikatna. Tudi v Kopru imamo skupino odličnih mladeničev, ki že nabirajo prepotrebne izkušnje z igranjem na najvišjem nivoju in jih ne veliko loči od poti svetovno uveljavljenih nogometašev. Je pa dejstvo, da vsi ne sprejemajo tako intenzivnega dela, kot jo nogometna uveljavitev zahteva. V klubu stremimo k nenehnemu izboljšanju, saj je igralčev napredek tesno povezan s klubskim.
Kako velika je sicer kakovostna razlika med tipom svetovnega zvezdnika in ostalimi nogometaši?
Osebno sem mnenja, da najboljši nogometaši trenirajo precej več kot ostali. Tisti, ki želijo nekaj narediti iz sebe neprestano težijo k izboljšanju elementov v katerih so šibki. Največja razlika pa je po mojem menju v hitrosti, tako v hitri igri z žogo, kot tudi v hitrosti pravega razmišljanja, kaj storiti v danem trenutku na igrišču. Ne glede na vse, pa je bistven dober trening. Tudi v Kopru veliko pozornosti posvečamo temu, ne samo izboljšanju fizične pripravljenosti temveč tudi mentalnih elementov nogometne igre. Sam izbiram enajsterico na osnovi truda na treningu in ne zgolj po predstavah na tekmi. Kdor dobro trenira, dobi priložnost.
Se v Kopru skriva kakšen podoben talent?
V Kopru imamo veliko dobrih mladih nogometašev kot so Črnigoj, Štulac, Pučko, Palčič, Blažič.. To so nogometaši, ki bi v Italiji glede na njihovo mladost le stežka dočakali priložnost na velikem odru. V Kopru imamo popolnoma drugačno filozofijo, nenazadnje imamo najmlajše moštvo v Prvi ligi NZS. Vsi trenirajo z veliko resnostjo in če bodo nadaljevali v tem ritmu lahko pomojem mnenju odigrajo pomembno vlogo v evropskem nogometu. Niso pa mladeniči edina vrlina našega moštva. Imamo vrhunskega kapetana Guberaca, ki uresničuje vse moje zamisli na igrišču. V vsakem trenutku ve, kaj od ekipe zahtevam.. Vsi skupaj želimo biti še boljši, kar je nenazadnje dokazala tudi dobra serija rezultatov. Zares delamo dobro.

V Kopru slovite po izjemnem delu z mladimi nogometaši, ki jih pogumno vključujete v člansko moštvo. So mladeniči že pripravljeni na tako veliko odgovornost?
Menim, da je zelo pomebno pridobivanje izkušenj že pri teh letih. Na primer v Mariboru je igral osemnajstletni Štulac, ki je dobro izkoristil svojo priložnost. Je pa pomembno, da jim izkušenejši igralci (Mavrič, Hadžić, Čadikovski) nudijo podporo. V primerjavi z Mariborom smo imeli na igrišču precej mlajšo zasedbo in prepričan sem, da lahko v prihodnje igramo pomembno vlogo na slovenski nogometni sceni.
Vaša ekipa je po imenih zelo kakovostna v primerjavi z ostalimi prvoligaši. Kakšne cilje imate za to sezono in česa se lahko od ekipe Kopra nadejamo v bodoče?
Moji cilji so izboljšanje lanskega četrtega mesta v prvenstvu. Skupaj s klubom želimo utrditi svoj položaj na mestih, ki vodijo v evropske pokale. Naši pogledi so bolj dolgoročno usmerjeni, saj želimo stabilno uspešnost v prihodnje. Ne bi radi namreč delili usode Mure, ki je v lanskem letu bila tretja in celo moj bivši CSKA izločila iz Lige Europa, sedaj pa se nahaja v nezavidljivem položaju. Želimo nekaj podobnega kot je storil Maribor. Slednji je nekaj časa nazaj veliko investiral v prihodnost in sedaj žanje rezultate. Tudi sam sem precej bolj dolgoročno orientiran, saj bi v nasprotnem primeru lahko sprejel precej bolj tvegan, a bogatejši izziv. Sam verjamem v sistem dela, zato sem se tudi odločil za Koper. Moj cilj je biti vsako leto boljši in popeljati ta čudovit klub in izjemno mesto v Evropo.
V moštvo ste pripeljali rojaka Bradaschio, ki je že uspel opozoriti nase. Je on extra kvaliteten igralec za slovensko ligo in zakaj menite, da mu ni uspel preboj na italijansko sceno?
Bradaschia je v Udinah spadal med obetavne nogometaše, vendar je nato odšel na posojo v nižje lige, k majhnim klubom. V Italiji pri teh manjših sredinah ni nobene organizacije in načrtnega dela, kot recimo tukaj v Sloveniji ali v Švici. Tako je to na žalost v moji domovini, ko se številni dobri nogometaši brezglavo pošiljajo naokrog, brez zaupanja vodilnih v klubih. Kakorkoli, ko sem prišel v Koper in sem videl da imamo izjemno mlado moštvo, sem takoj vedel, da lahko računam na njegovo pomoč. Poznam njegove kvalitete, tako da je bila odločitev izjemno lahka.
Po uvodnem porazu in izpadu iz pokalnega tekmovanja ste strnili vrste in naredili izjemno serijo rezultatov. Čemu pripisujete tako dober niz rezultatov?
Proti Triglavu smo dobro tekmo odigrali v gosteh, medtem ko smo doma zapravili preveč priložnosti in v izdihljajih tekme prejeli zadetek. Če igra ekipa dobro in si želi zmage, potem ni nič narobe tudi s kakšnim porazom. Nenazadnje smo se po tej tekmi odlično odzvali s serijo zelo dobrih rezultatov. Nogometaši zares delajo dobro na treningih in rezultat pride sam po sebi. Je pa za uspeh potreben tudi čas. Po treh mesecih dela od jutra do večera se že pozna določen napredek. Prihajam namreč iz Udin, kjer smo bili vajeni trega dela. Neprestano smo težili k izboljšavi vseh elementov in tako sedaj počnemo tudi v Kopru.
Sledilo je gostovanje v Mariboru, pri državnem prvaku. Ste se ustrašili renomiranega nasprotnika?
Ne, v Mariboru smo videli čudovito predstavo, kjer so nas domačini nadigrali v prvi in zadnji četrtini tekme. Mi smo bili boljši v vmesnem obdobju, ampak kaj, ko je Maribor v tako kratkem času dosegel kar tri zadetke. Pučko je imel priložnost, da se vrnemo v igro, vendar se na žalost ni izšlo. Maribor ima zelo izkušeno ekipo, mi pa smo mladi in se moramo na takih tekmah še veliko naučiti. Verjamem, da se bomo čez nekaj časa lahko Mariboru zoperstavili popolnoma v drugačni luči. Še enkrat čestitke Mariboru, ki je odlična ekipa.
Za konec jesenskega dela vas čaka še domača tekma s tradicionalno neugodnim Triglavom. Se jim boste oddolžili za pokalni izpad?
Čeprav si Triglav za zmago zasluži vse čestitke, smo mi imeli takrat praktično vse pod nadzorom. Mi bomo nadaljevali po našem programu, jasno pa je, da želimo zmagati proti vsakemu nasprotniku. Prepričan sem, da nas čaka težka tekma, konec koncev je slovensko prvenstvo izjemno izenačeno. Vsak lahko premaga vsakogar, razen Maribora, ki je razred nad vsemi in zmaguje z lahkoto.
Se bo vaša ekipa v zimskem prestopnem roku dodatno okrepila oz. se mogoče pripravlja odhod katerega izmed nogometašev?
Najprej bo potrebno odigrati tekmo s Triglavom, potem pa vse skupaj analizirati. Sam sem mnenja da ne potrebujemo drastičnih sprememb, mogoče enega, dva nogometaša. Bistveno se ne želimo spreminjati, saj imamo izjemno perspektivno moštvo, ki lahko z dobrim treningom stori marsikaj odmevnega. Želim si, da ne bi izgubili nobenega nogometaša.

 

Tekst: NZS
Foto: Sportida

SORODNE NOVICE

  • 28.04.2024 | Prva liga Telemach
    Koper dvakrat izničil prednost Rogaške
    Nogometaši Rogaške in Kopra so se v 33. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 2:2 (1:1).
  • 27.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Rogaška - Koper
    Nogometaši Rogaške bodo po zgodovinskem preboju v finale Pokala Pivovarna Union lovili nove točke za potrditev prvoligaškega obstanka, nedeljski nasprotnik bo Koper.
  • 21.04.2024 | Prva liga Telemach
    Brez golov med Koprom in Bravom
    Nogometaši Kopra in Brava Kostela so se v 32. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 0:0.
  • 20.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Koper - Bravo Kostel
    Koper se po porazu na zaostali tekmi v Domžalah ni uspel zavihteti pred Bravo. Lahko Primorci pred Ljubljančane skočijo v nedeljo, ko se bosta tekmeca za četrto mesto pomerila na Bonifiki?
  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pomembne točke Domžal proti Kopru
    Nogometaši Domžal so v zaostali tekmi 25. kroga Prve lige Telemach premagali Koper z 1:0 (0:0).
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Koper
    Marca je dvoboj Domžal in Kopra odneslo močno deževje, ki je razmočilo zelenico ob Kamniški Bistrici. Kdo bo dobil zaostali obračun?
  • 14.04.2024 | Prva liga Telemach
    Remi med Muro in Koprom
    Nogometaši Mure in Kopra so se v 31. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:0).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Mura - Koper
    Mura bo po visokem porazu z Mariborom v Fazaneriji gostila Koper, ki ga je pred dnevi izločila iz pokalnega tekmovanja. Kdo bo dobil ligaško "revanšo"?
  • 11.04.2024 | Prva liga Telemach
    Preobrat Kopra za zmago proti Aluminiju
    Nogometaši Kopra so v 30. krogu Prve lige Telemach doma premagali Aluminij z 2:1 (0:1).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Koper - Aluminij
    Sklepno dejanje 30. kroga Prve lige Telemach se bo odvilo na Obali, kjer Koper gosti Aluminij. Kaj bo prinesel četrtkov popoldan?

DELI NA