Intervju: Stevan Mojsilović
Stevan Mojsilović je uspešen strateg Domžal, ki je bil v preteklosti že dvakrat izbran za najboljšega trenerja v Črni gori. Tudi v Sloveniji se je več kot odlično znašel, saj se je z Domžalami po uvodnem delu sezone zavihtel na visoko tretje mesto Prve lige NZS. Spoznajte najboljšega gostujočega trenerja, ki obžaluje izgubljene točke na domačem igrišču..
 
Stevan, kot nogometaš ste igrali za Radnički Kovin, kjer ste kasneje tudi začeli svojo trenersko pot. Kako se spominjate svoje vloge v tem klubu?
V Kovinu sem zaključil igralsko kariero, ko sem se huje poškodoval. Prav tam sem tudi začel z delom trenerja, poleg tega pa sem bil tudi športni direktor Radničkega. To je zagotovo moj klub.
Kasneje ste trenersko uveljavitev tlakovali v številnih srbskih in črnogorskih klubih. Kako bi strnili vaše trenerske vtise pred prihodom v Domžale?
V Črni gori sem vodil samo Mogren, a tega kar dvakrat zelo uspešno, saj smo se uvrstili tudi v evropske pokale.Tukaj sem opravljal tudi številne druge funkcije tako v mladniskih kot članskih kategorijah. V Srbiji sem deloval pri Obiliću, Dinamu iz Pančeva, bil sem pa tudi pomočnik prvega trenerja pri Crveni Zvezdi. Nekaj časa sem deloval tudi v Kanadi, vendar če potegnem črto lahko rečem da sem iz izkušnje v izkušnjo napredoval. Vseskozi sem prevzemal klube v katerih je bilo potrebno postaviti red, tako da tudi v Domžalah nisem imel nobenih težav s prilagoditvijo.
Kar dvakrat ste osvojili naziv najboljšega trenerja Črne Gore. Ste ponosni na to?
Seveda. Z Mogrenem smo imeli dve odlični sezoni, v katerih smo se z mladimi nogometaši uvrstili v evropske pokale. Ti mladeniči sedaj igrajo na različnih koncih evrope in ponosen sem na njih. Bolj kot rezultati se mi zdi pomembno dobro delo v klubu in usmerjenost k napredku. Žal se pri Mogrenu kasneje ni izšlo vse po načrtih, saj so politični razlogi opravili svoje..
Trenirali ste tudi nekaj slovitih nogometašev kot so Nemanja Vidić, Dušan Basta in drugi. Se v Domžalah skriva kakšen bodoči zvezdnik tega lepega športa?
Iskreno mislim, da so v Domžalah z mojim prihodom pridobili največ ravno na tem področju, saj imam bogate izkušnje s treniranjem mladih, neznanih nogometašev, ki so v nadaljevalnju svoje kariere naredili ogromno na evropskem prizorišču. Menim, da se v Domžalah skriva nekaj takšnih nogometašev, ki bi lahko končali v največjih klubih. Tukaj predvsem mislim na mladeniče od letnika 1992 do 1994, na čelu z Rudijem Požeg Vancašem, ki je trenutno najboljši strelec našega kluba. Ti nogometaši morajo sicer še ogromno delati, živeti za nogomet in predvsem izkoristiti priložnost, ki jo slovenski prvoligaški nogomet ponuja. Ob vsem tem je potrebno imeti tudi kanček sreče, vendar verjamem, da bo s poštenim delom marsikomu povrnjeno.
Kaj je botrovalo vaši odločitvi, da sprejmete izziv v Sloveniji?
Bil sem brez dela, nato pa je naekrat prišla ponuba iz Domžal, kjer so zahtevali, da se moram odločiti v roku treh, štiri dni. Sprejel sem riziko, saj tako to gre v nogometu. Vedel sem, da prihajam v Slovenijo, članico EU in bivšo članico nekdanje skupne države. Kot trener sem se zavedal, da bom moral nositi posledice tvegane odločitve, ampak kot se je sedaj izkazalo, sem se odlično odločil.
Klub ste prevzeli v težkem položaju s številnimi poškodovanimi nogometaši. Kako ste se spopadli s težkim izzivom in številnim mladeniči v moštvu?
To je bilo zame veliko presenečenje, saj nikoli v karieri nisem naletel na sredino, kjer bi bilo 22,23 nogometašev poškodovanih. Takrat so mi v Domžalah dejali, da je to za njih normalno, češ da je neprestano poškodovanih okoli petnajst nogometašev. Danes je to drugače, saj smo polsezono zaključili le s tremi poškodovanimi igralci, od katerih je recimo le Topić prvokategornik. Nekaj nogometašev smo tudi izgubili, vendar menim, da je bistveno to, da smo se pripravljali po mojem sistemu dela in vidite lahko, da sedaj nimamo več toliko problemov. Imeli smo nekaj prehladov in podobnih, manjših nevščečnosti, vendar mislim da tudi tega ne bi bilo, če ne bi kar peterica fantov igrala za reprezentanco Slovenije U-19. Resnično smo imeli nekaj težav zaradi tega dejstva, vendar je po drugi strani pomebno, da so ponosno zastopali svojo državo.
Po relativno neuspešni lanski sezoni ste v poletnem odmoru odlično delali in letošnjo Prvo ligo NZS začeli z odmevno zmago v Stožicah. Kaj je bilo tako posebnega v pripravljalnem obdobju?
Pomembno je, da so igralci sprejeli moj specifičen način dela, saj vse treninge oddelamo z žogo. To se mi je vedno obrestovalo, zato ne maram nobenega ekspirimentiranja. Na preizkušnji smo imeli kar nekaj nogometašev, vendar niso vsi sprejeli zahtevane discipline. Poleg tega smo imeli tudi lepo število pripravljalnih tekem, v katerih smo se merili z močnejšimi nasprotniki od sebe. Celotne priprave vodim sam, tako fizični kot taktični del, vsak dan pa skušam nogometaše naučiti nekaj novega.
Olimpijo ste v gosteh premagali kar dvakrat, proti Mariboru pa ste doma ob odlični predstavi osvojili točko. Katera tekma vam je najbolj uspela?
Rad se spominjam vseh, od prve do zadnje. Če bi že moral izpostavljati, bi verjetno izbral prvo tekmo v Stožicah, ko bi lahko Olimpijo premagati s še večjo razliko. To je bila odlična demostracija napadalnega sistema 4-3-3 in izjemno hitrih protinapadov. Zelo mi je žal, da nismo zabili petkrat, šestkrat. Podobno dobro smo odigrali tudi zadnjo tekmo z Mariborom, ko smo iz navidezne pasivne igre izvedli nekaj hitrih protinapadov. Vseh devetdeset minut smo pritiskali na nasprotnika po celem igrišču in priznati moram, da v svoji karieri še nisem imel tako disciplinirane ekipe kot tu, v Domžalah. Ta disciplina je osnova, na kateri lahko gradimo lepo prihodnost. Imamo najmlajše moštvo med prvoligaši, zmanjšali smo proračun in še vedno se držimo na mestu, ki vodi v Evropo. Bi sploh lahko bilo še bolje?!

Domžale so v letošnji sezoni pokazala dva različna obraza. Kje menite, da se skrivajo razlogi za najslabši domači izkupiček med vsemi prvoligaši?
Izključno v realizaciji. Trenutno analiziramo končno število, vendar lahko povem, da smo v dosedanjem delu prvenstva zapravili med 85 in 105 stoodstotnih priložnosti za zadetek. Proti Kopru, Muri, Celju in Gorici smo zapravili zares neverjetno število odličnih protinapadov. Če pogledate statistiko lahko vidite, da je naših 26 doseženih zadetkov prispevalo kar 18 različnih nogometašev. Po eni strani sijajen podatek, po drugi strani pa bi recimo Šporar, ki bi skorajda prišel poleti k nam, pri nas dosegel med 15 in 20 zadetkov v tem času. To predvidevam glede na naše ustvarjene priložnosti in njegovo sposobnost realizacije.
Po drugi strani ste najmočnejši med vsemi v gosteh. Kako uspevate motivirati svoje fante za te tekme?
Vsaj trikrat dnevno motiviram nogometaše, kar lahko vsi potrdijo. Ob številnih analizah nasprotnikov in drugih taktičnih zadevah skušam čim bolj zavzeto motivirati svoje fante na različne načine. Govorim jim da zmorejo več, da morajo nekaj narediti iz sebe, ko igrajo slabo jih pohvalim, ko igrajo dobro jih kritiziram in na ta način spomnim, da v nogometu pridejo tudi slabi dnevi. Zelo sem ponosen na svoj psihološki učinek, saj menim da se prav tu skrivajo nekateri razlogi za našo uspešnost. Včasih sem zelo strog, drugič prijazen, kdaj spet vulgaren.. a nogometaši dobro vedo, da to delam v njihovo dobro. Tako za keriero, kot tudi za življenje. Delo trenerja zahteva ob vsem drugem tudi odlično poznavanje psihologije.
Če nekoliko kalkuliramo.. V primeru da bi doma imeli zgolj povprečno prvoligaško uspešnost, bi se na zimski odmor odpravili na drugem mestu, kot najbližji zasledovalec Maribora. Obžalujete izgubljene točke na domačem igrišču?
Seveda obžalujem. Če bi dosegli še pet zadetkov, bi imeli na svojem računu od 8 do 10 točk več. Na ta način bi bili prepričljivo drugi in resno bi konkurirali tudi Mariboru. Če se ozrem nazaj, lahko rečem, da nas ni nihče uspel nadigrati.Izgubljene točke bolijo, vendar moramo na tem delati v bodoče. Od nas ni nihče zahteval uvrstitve v evropske pokale, temveč le razvoj in tržno atraktivnost mladih nogometašev. Seveda pa bi bilo toliko lepše, če bi nam uspelo oboje. Videli bomo kako bo v drugem delu sezone, a menim, da bomo po dobrih zimskih pripravih le še napredovali po lestvici navzgor. Pomembna bo že prva tekma s Koprom.
Kakšni so vaši cilji za nadaljevanje sezone in ali lahko resneje ogrozite Olimpijo in Maribor v prihodnje?
Maribora ne more ogroziti nihče. Njih lahko ogrozimo le v neposrednem obračunu na igrišču, kjer sam želim tudi preveriti, kako moji fantje napredujejo. Olimpija nas ne bo več premagala na način, kot je to storila na našem igrišču, tako da verjamem, da jih lahko še enkrat več nadigramo. Kot smo že govorili, obžalujem za petimi zadetki na domačem terenu, ki bi za nadaljevanje sezone pomenili pravo senzacijo in naš tesen boj za prvaka z Mariborom, čeprav smo vsaj desetkrat slabši od njih. Šli bomo od tekme do tekme in na koncu bomo videli, kam nas to lahko pripelje. Naš cilj ostaja razvoj mladih nogometašev in njihova pravilna usmeritev za nadaljno športno pot. Nogometaši, kot je npr. Vancaš Požeg, so že sedaj prisotni v številnih mlajših reprezentančnih selekcijah in verjamem da bodo nekega dne nosili tudi članski dres z državnim grbom. To je dobro za njih, za nas, za klub kot tudi za Slovenijo.
Kako se boste pripravljali v zimskem odmoru?
Tudi tu se moj način dela razlikuje od ostalih. Mi smo pravkar opravili testiranja na fakulteti za Šport v Ljubljani in sedaj z zanimanjem pričakujemo rezultate. Z delom bomo nadaljevali do 21. decembra, z intenzivnimi treningi nekajkrat dnevno. Veliko časa bomo posvetili individualnemu pristopu, nekoliko manj odpravljanju napak, precej več pa nadgrajevanju stvari v katerih smo dobri. Po božičnih praznikih se bomo zbrali ponovno 11. januarja in začeli priprave na nadaljevanje prvenstva. Veliko bomo delali in verjamem, da bomo na ta način še več dosegli. Odkril sem vam še eno skrivnost. (smeh) Ko imajo drugi odmor mi delamo s polno paro. Tako je to pri meni. Sedaj imamo največ časa, zato moramo to enostavno izkoristiti. Sem trener, ki veliko vlaga v nogometaše, tako kot tudi ves strokovni štab. Naredil bi veliko krivico, če ne bi omenil mojih sodelavcev, ki so izjemno prizadevni ljudje.
Lahko pričakujemo kakšne spremebe v vašem kadru?
Zimski odmor običajno ni najboljši čas za kadrovske spremembe. Če bo kakšen odhod, bo predvsem odvisno od višine ponudb, a to ni moje področje. Sam verjamem v kakovost ekipe s katero razpolagam. Bistvenih okrepitev ne potrebujem, bi pa bil vesel, če bi mi klub omogočil sodelovanje s kakšnim kakovostnim napadalcev Šporarjevega razreda. Sicer pa ne bo nobenih težav tudi če se to ne bo zgodilo, saj imam zares kvalitetno moštvo. Prav zaradi tega veliko vlagam v te fante in vem, da bodo nekega dne vloženi trud znali ceniti. Imamo najmlajšo, veliko cenejšo ekipo, ki dosega odlične rezultate. Stvari sedaj stojijo veliko bolje, kot so v času mojega prihoda. In če me za konec sprašujete še po eni skrivnosti...da, zelo sem ponosen na vse, kar mi je tukaj uspelo postoriti.
 
Srbski strokovnjak, ki prav danes praznuje 46. rojstni dan, nam je med pogovorom tudi razkril, da je v ta namen pripravil manjšo pogostitev za svoje nogometaše, ki so mu na najlepši možen način čestitali z dobrimi igrami v uvodnem delu sezone. Tudi mi mu ob tej priložnosti iskreno čestitamo.




Tekst: NZS
Foto: sportida.com

SORODNE NOVICE

  • 11.05.2024 | Prva liga Telemach
    Remi med Domžalami in Radomljami
    Nogometaši Domžal in Kalcerja Radomelj so se v 35. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 09.05.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Radomlje
    Domžale po porazu na Obali nimajo več prave motivacije, na drugi strani pa Radomlje krvavo potrebujejo točke. Kako se bo razpletel občinski derbi?
  • 04.05.2024 | Prva liga Telemach
    Koprčani do točk proti Domžalam
    Nogometaši Kopra so v 34. krogu Prve lige Telemach premagali Domžale s 3:1 (2:0).
  • 03.05.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Koper - Domžale
    Domžalčani so po Celju načrte prekrižali še Mariboru. Bodo uspeh nadgradili na Obali?
  • 27.04.2024 | Prva liga Telemach
    Točka Domžal proti Mariboru
    Nogometaši Domžal in Maribora so se v 33. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (0:1).
  • 25.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Maribor
    Domžale so prejšnji konec tedna zaustavile celjski nalet. Lahko presenetijo še Maribor?
  • 21.04.2024 | Prva liga Telemach
    Domžalčani presenetili v Celju
    Nogometaši Domžal so v 32. krogu Prve lige Telemach v gosteh premagale Celje s 3:2 (0:1).
  • 19.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Domžale
    Celjsko odštevanje se je začelo, grofje so na pragu drugega naslova državnih prvakov. Nedeljski tekmeci Celjanov bodo nogometaši Domžal, ki so med tednom prišli do pomembnih točk.
  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pomembne točke Domžal proti Kopru
    Nogometaši Domžal so v zaostali tekmi 25. kroga Prve lige Telemach premagali Koper z 1:0 (0:0).
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Koper
    Marca je dvoboj Domžal in Kopra odneslo močno deževje, ki je razmočilo zelenico ob Kamniški Bistrici. Kdo bo dobil zaostali obračun?

DELI NA