Konec sanj za Mariborčane


Maribor kljub ugodnemu izidu s prvega obračuna (2:3), v drugo ni zdržal. Željo po napredovanju so pokopali trije natančni streli Züricha, ki je slavil s skupnim izidom 5:3 in se uvrstil v 4. predkrog Lige prvakov.

Po prednosti, ki so si jo Milaničevi varovanci priigrali v gosteh, so na domači zelenici dominirali gostujoči nogometaši. Zürich je na povratnem srečanju dokazal, da gre za močnejšega nasprotnika, kot je to pokazal na svojem stadionu. Njegov poraz lahko pripišemo predvsem slabi obrambi vratarja Andreeja Guatellija, ki ga je v ta namen tokrat zamenjal Johnny Leoni. Ta se je pokazal za veliko bolj učinkovitega, saj je kljub pritisku vijoličnih, svoja vrata ohranil nedotaknjena.  Medtem, ko so gostje znali izkoristiti luknje v mariborski obrambi, pa štajerskim napadalcem, kljub petim priložnostim za zadetek, rezultata ni uspelo prevesiti v svojo korist.

Ekipi sta v tekmo stopili nekoliko previdno in igra v prvih 20. minutah ni posebno navduševala. Štajerci so delovali nekoliko zadržano, medtem, ko se je pri gostih čutila odločnost. Švicarji so lačni zadetkov prvega dosegli v 21. minuti, ko je po natančni globinski podaji Dušan Djurić z diagonalnim strelom ugnal Marka Raniloviča. Le nekaj minut zatem so imeli po Tavaresovem strelu z glavo priložnost tudi vijolični, a je žoga le za las zgrešila gol.  Moči na zelenici so se hitro ustalile, moštvi pa sta poizkušali predvsem s streli od daleč, ki pa niso pomenili pretirane nevarnosti. Pred odmorom je Tavares še drugič zapretil proti Leoniju, vendar se je vratar izkazal za veliko volj konstantnega, kot njegov predhodnik na gostovanju. Reklo 'kdor ga ne da, ga dobi' se je potrdilo tudi v sinočnjem obračunu, ko so gostje v bliskovitem protinapadu prednost še povišali.

Ne preveč obetaven 1. polčas, kjer se je jasno pokazalo, da Maribor potrebuje zadetek, je ob menjavi dal upanje na drugačno sliko v drugem delu igre. Po tem, ko sta se v prvi enajsterici znašla Jurkič, namesto poškodovanega Mejača in Samardžič namesto Lundra, so sledile spremembe v napadu, kjer je Daliborja Volaša zamenjal 23- letni Dragan Jelič. Gostje so se v drugem delu pomaknili nekoliko nazaj in branili skupni izid, Maribor pa si je v lovu na skupni zaostanek uspel  priigrati nekaj polpriložnosti in zametke obetavnih akcij, poizkusili so Pavlovič iz kota, Tavares iz neposredne bližine gola, Popović in kapetan sta poizkušala tudi s streli od daleč, a gostujočega vratarja niso premagali. V 69. minuti je novopečeni reprezentant, sicer centralni branilec Džinič preizkusil Leonija, a je pri tem tudi ostalo. Švicarji so potrpežljivo čakali na svojo priložnost in po prostem strelu v mariborskem kazenskem prostoru je rezervist Adrian Nikci razblinil mariborske sanje o Ligi prvakov. Milanič je na igrišče ekspresno poslal Davida Bunderlo, a tudi okrepljena napadalna linija ni preprečila neizogibnega. Kljub temu, da so v začetnih minutah drugega dela vijolični narekovali tempo igre, so bili Švicarji nevarnejši iz protinapadov in prekinitev. Prednost 3:2 iz prvega srečanja tako ni zadostovala za napredovanje.

Kljub izvrstnemu izhodišču je pametna in učinkovita igra Züricha razblinila vse mariborske upe po nadaljnjih bojih na evropskih prizoriščih. Nasprotniki so ubrali pravi pristop in kljub zaostanku rešili potapljajočo se barko. To je vsekakor lekcija, ki si jo velja zapomniti. Čeprav se glave še niso popolnoma ohladile, v mislih odzvanjajo priložnosti, ki bi jih vijolični lahko realizirali, pa do tega ni prišlo.

Poraz pa še ne pomeni slovesa z mednarodnih prizorišč – državne prvake čakajo kvalifikacije za evropsko ligo. Prvega nasprotnika jim bo dodelil petkov žreb, kjer bo imelo štajersko moštvo popravni izpit za tokratno zapravljeno priložnost.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Vid Ponikvar

 

SORODNE NOVICE

  • 13.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Domžale novega napadalca našle na Jamajki
    Rumeni družini se je pridružil novi napadalec, Domžale so ga našle na Jamajki. Devetnajstletni Ranaldo Biggs je po Parrisu in Nicholsonu že tretji Jamajčan ob Kamniški Bistrici. Ob prvi selitvi v tujino je s klubom sklenil triletno pogodbo.
  • 06.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Kramarič zrežiral preobrat za zmago nad Celjem
    Nogometaši Brava so v 4. krogu Prve lige Telemach premagali Celje z 2:1 (0:1).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Prvi derbi pripadel Olimpiji
    Nogometaši Olimpije so v 3. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor s 3:1 (1:0).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Tabor do točke v Domžalah
    Nogometaši Domžal in CB24 Tabora Sežane so se v 3. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 25.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor z drugo zmago na vrh lestvice
    Nogometaši Maribora so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Domžale s 3:1 (3:0).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Koprčani doma ugnali Muro
    Nogometaši Kopra so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 3:2 (2:1).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Bravo in Aluminij brez zadetkov
    Nogometaši Brava in Aluminija so se v 2. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 0:0.
  • 23.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Celjani slavili v Sežani
    Nogometaši CB24 Tabora Sežane so v 2. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 0:1 (0:0).
  • 19.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Oštrek in Novoselec novinca na Bonifika
    Kanarčki so si izposodili nogometaša, ki že dobro poznata slovenske zelenice. Stjepan Oštrek se na Bonifiko seli iz Nafte, Ivan Novoselec pa je bil pred leti član Zavrča, nazadnje pa je nosil dres Varaždina.
  • 16.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Gliha bo igral za Olimpijo
    Erik Gliha je oblekel dres Olimpije. Bočni branilec je za zmaje že zaigral na dveh pripravljalnih tekmah, v domovino pa se vrača po sezoni v Ukrajini. Z ljubljanskim klubom je sklenil dveletni dogovor.

DELI NA