Maribor dobil kazen
Disciplinski sodnik NZS je izrekel kazni za dogodke v 33 krogu PLTS.

Po pričakovanju je večino zapisnika posvečena znanim dogodkom na tekmi med Mariborom in MIK CM Celjem v Ljudskem vrtu, kjer so po ugotovitvi sodnika navijači Maribora skozi večji del tekme, najmanj pa v devetih primerih, uporabljali različna pirotehnična sredstva.

Proti koncu tekme, predvsem pa po 85. minuti, so prvi posamezniki pričeli plezati prek zaščitne ograje in prihajati pred ogrado, ki loči igrišče in tribuno, množični prehodi pa so se nadaljevali od 88. minute, predvsem z južne, pa tudi vzhodne in zahodne tribune.

Varnostna služba prehodov prek ograje ni preprečevala, niti ni napotila navijačev nazaj na tribune. Nekaj časa so navijači spremljali tekmo v neposredni bližini igrišča. V štiriminutnem sodnikovem dodatku, v 92. minuti, ko je igra še potekala, je množica vdrla na igralno površino. Tekma je bila zaradi tega dve minuti prekinjena.

Ob vdiranju navijačev je bil fizično ogrožen tudi sodnik tekme, saj je eden izmed navijačev zapretil tudi glavnemu sodniku in ga odrinil. Ponovno je množica vdrla na igrišče po zaključnem sodnikovem žvižgu, ko so bili na igrišču še vsi akterji tekme, tako sodniki kot igralci obeh ekip in druge uradne osebe. Pri tem je eden od navijačev udaril tudi igralca MIK CM Celja Martina Šariča, da je padel po tleh in obležal.

Disciplinski sodnik je na podlagi pridobljenih izjav, televizijskih in amaterskih posnetkov nogometne tekme ugotovil, da je NK Maribor odgovoren za nešportno vedenje navijačev in za pasivno ter neučinkovito ukrepanje redarske službe, predvsem ob zakljucku tekme. Za vdor gledalcev na igrišče po končani tekmi je obstajal celo dogovor med varnostno službo in predstavniki NK Maribor.

Zaradi vseh omenjenih dogodkov bo moral NK Maribor plačati denarno kazen v višini 8.300 evrov.

Prav tako lahko NK Maribor naslednje prve štiri prvenstvene ali pokalne domače tekme v novem tekmovalnem letu 2009/2010 igra le brez prisotnosti gledalcev, pred praznimi tribunami. Tekma zadnjega, 36. kroga, proti Interblocku v Mariboru se lahko igra v prisotnosti gledalcev.

Kazen igranja pred praznimi tribunami se v celoti ne bo izvršila, oziroma se bo izvršila le :

- v višini dveh tekem, če domaci navijači na tekmi zadnjega kroga ne bodo ponovili nešportnega vedenja in drugih nešportnih izpadov, organizator tekme pa bo z varnostno službo poskrbel za normalen - športen potek srečanja.

- v višini treh tekem, če se bodo domači navijači v večjem obsegu vedli nešportno in to ne bo vplivalo na normalen potek tekme.

Kazen se bo izvršila v celoti, oziroma na štirih prvenstvenih ali pokalnih tekmah, če bo na tekmi zadnjega kroga prišlo do ponovitve nešportnega vedenja in drugih nešportnih izpadov in organizator tekme z varnostno službo ne bo poskrbel in zagotovil normalnega - športnega poteka tekme.

NK Maribor bo moral dodatno plačati še kazen 300 evrov, ker je na tej tekmi pet njegovih igralcev prejelo rumeni karton. Enak znesek je doletel še Luko Koper zaradi podobnega razloga s tekme z Labodom Dravo.

SORODNE NOVICE

  • 11.05.2009 | Prva liga Telekom Slovenije
    Slavje grenkega priokusa
    Sporočilo za javnost NK Maribor po tekmi Maribor - MIK CM Celje.

  • 10.05.2009 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor je prvak!
    Maribor je v 33. krogu premagal MIK CM Celje.

DELI NA