Maribor in Gorica v soboto odpirata 22. sezono 1. SNL
S sobotno tekmo med Hit Gorico in Mariborom se bo začela 22. sezona slovenskega nogometnega prvenstva. Mariborčani bodo skušali ubraniti lansko dvojno krono in osvojiti še 11. naslov v samostojni Sloveniji, preostali tekmeci na čelu z ljubljansko Olimpijo pa se bodo skušali vmešati v boj za vrh prvenstvene lestvice.

Pred novo sezono je prišlo v Prvi ligi NZS do nekaj sprememb. Nogometna zveza Slovenije (NZS) bo spet bdela nad tekmovalnim in marketinškim delom prvoligaškega dogajanja, v primerjavi s prejšnjimi leti, ko je tekmovanje vodilo Združenje klubov 1. SNL, pa obljubljajo za sezono 2012/13 več denarja. Ob tem se bo 1. SNL predstavljala tudi z novim logotipom, ki je v modri in beli kombinaciji, sestavljen iz treh črk "L" oziroma treh enic.

Mariborčani, ki se bodo v torek na prvi tekmi drugega predkroga za ligo prvakov pomerili s sarajevskim Željezničarjem, v novo sezono vstopajo brez večjih sprememb. Strateg vijoličastih Darko Milanič v novi sezoni ne bo mogel računati na dva napadalca, Daliborja Volaša in Etiena Velikonjo. Slednji bo gole zabijal v dresu angleškega drugoligaša Cardiff City, Volaš pa se je preselil v Rusijo k novemu prvoligašu Mordoviji iz Saranska. V Ljudskem vrtu je novinec napadalec Nikola Komazec, ki je nazadnje igral za Hajduk iz Kule, iz posoje pa sta se vrnila Rajko Rep in Timotej Dodlek.

Bolj dejavni so bili v taboru Olimpije, ki so svojo ekipo okrepili z Damjanom Trifkovićem, Franklinom Williamom Vicentejem in Arisom Zarifovićem, ob tem pa so ostali brez najboljšega posameznika lanske sezone Dareta Vršiča, ki se je preselil k dunajski Austrii. Prvi večni derbi med Olimpijo in Mariborom bo v 5. krogu, 11. avgusta v Ljubljani, drugi bo v 14. krogu 20. oktobra v Mariboru, tretji v 23. krogu 9. marca v Stožicah, zadnji pa 4. aprila v Ljudskem vrtu.

Mura 05, tretjeuvrščena ekipa minule sezone, se v zadnjem času sooča s številnimi težavami. Trener Ante Šimundža je zapustil Fazanerijo in se podal v graški GAK, ob tem pa so izgubili še Repa in Dodleka, mladi Žiga Kous pa se je prav tako moral vrniti v Domžale. Finalisti pokalnega tekmovanja Celjani so na Areno Petrol znova pripeljali trenerja Marijana Pušnika, ki mu bo pomagal lanskoletni strateg Damjan Romih, celjsko zasedbo pa so okrepili trije novi nogometaši Marko Tuomas Kolsi, Gregor Bajde in Blaž Vrhovec. V igralskem kadru večjih sprememb niso opravili, že kmalu po finalnem porazu v pokalu so namreč podaljšali pogodbe s številnimi izkušenimi in talentiranimi nogometaši.

Domžale so se po koncu sezone razšle s kar desetimi nogometaši, ob tem pa pripeljale tri nove igralce. Domžalske vrste je okrepil napadalec Slobodan Dinčić, vrnil se je Mato Šimunović, domžalski dres pa bo v prihodnje nosil tudi najboljši strelec 2. SNL Goran Vuk, ki je nazadnje igral za Roltek Dob. Več igralskih sprememb so opravili v Kopru, kamor so se preselili reprezentančni branilec Matej Mavrič Rožič, napadalec mladinske reprezentance Mitja Lotrič, iz velenjskega Rudarja je prišel Luka Majcen, novinca pa sta še srbska nogometaša Milan Bubalo ter Miroslav Čuvilo. Na klopi ostaja Milivoj Bračun, ki pa se bo v novi sezoni moral znajti brez Aljaža Strune, ki je odšel v Palermo ter izkušenega Enesa Handanagića.

Tudi v drugem primorskem prvoligašu Hit Gorici so opravili nekaj sprememb pred novo sezono, v kateri se bodo mogli znajti z občutno manjšim proračunom. Poleg Zarifovića in Vicenteja je moštvo zapustil še Goran Galešić, Andrej Komac, Nebojša Kovačević in še nekateri drugi, člansko ekipo pa so okrepili s številnimi mladinci, ki so v minuli sezoni osvojili naslov državnih prvakov. Rudar Velenje je ob izgubi Majcna svoje vrste okrepil z nekaj tujci in podaljšal pogodbe z nekaterimi ključnimi nogometaši, na stadion Ob jezeru pa se je preselil nekdanji mladi reprezentančni vratar Matjaž Rozman.

Za zadnje mesto na prvoligaški sceni sta se v dodatnih kvalifikacijah pomerila Triglav in Roltek Dob, kljub prepričljivem napredovanju slednjega pa Roltek zaradi številnih pomanjkljivosti ostaja v drugi ligi. NZS je za 12. člana 1. SNL potrdilo Triglav, ki je v primerjavi z lansko sezono ostal brez kapetana Alena Krciča. Ta se seli v italijansko serie B k Crotoneju, v Kranj pa se je vrnil Petar Stojnič.

Novi član 1. SNL je tako le Aluminij, ki je v zadnjih dveh sezonah kraljeval v drugi ligi, a sprva ni želel nastopiti med prvoligaši, po lanskem naslov pa se je vodstvo kluba vendarle odločilo za nastop med slovensko nogometno elito.

Pari 1. kroga Prve lige NZS (14. julij):
- sobota, 14. julija:
18.00 Hit Gorica - Maribor
- nedelja, 15. julija:
18.00 Mura 05 - Rudar Velenje
20.00 Olimpija Ljubljana - Domžale
20.00 Celje - Triglav
- sreda, 1. avgust:
18.00 Aluminij - Luka Koper

Tekst: STA

SORODNE NOVICE

  • 13.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Domžale novega napadalca našle na Jamajki
    Rumeni družini se je pridružil novi napadalec, Domžale so ga našle na Jamajki. Devetnajstletni Ranaldo Biggs je po Parrisu in Nicholsonu že tretji Jamajčan ob Kamniški Bistrici. Ob prvi selitvi v tujino je s klubom sklenil triletno pogodbo.
  • 06.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Kramarič zrežiral preobrat za zmago nad Celjem
    Nogometaši Brava so v 4. krogu Prve lige Telemach premagali Celje z 2:1 (0:1).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Prvi derbi pripadel Olimpiji
    Nogometaši Olimpije so v 3. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor s 3:1 (1:0).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Tabor do točke v Domžalah
    Nogometaši Domžal in CB24 Tabora Sežane so se v 3. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 25.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor z drugo zmago na vrh lestvice
    Nogometaši Maribora so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Domžale s 3:1 (3:0).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Koprčani doma ugnali Muro
    Nogometaši Kopra so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 3:2 (2:1).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Bravo in Aluminij brez zadetkov
    Nogometaši Brava in Aluminija so se v 2. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 0:0.
  • 23.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Celjani slavili v Sežani
    Nogometaši CB24 Tabora Sežane so v 2. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 0:1 (0:0).
  • 19.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Oštrek in Novoselec novinca na Bonifika
    Kanarčki so si izposodili nogometaša, ki že dobro poznata slovenske zelenice. Stjepan Oštrek se na Bonifiko seli iz Nafte, Ivan Novoselec pa je bil pred leti član Zavrča, nazadnje pa je nosil dres Varaždina.
  • 16.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Gliha bo igral za Olimpijo
    Erik Gliha je oblekel dres Olimpije. Bočni branilec je za zmaje že zaigral na dveh pripravljalnih tekmah, v domovino pa se vrača po sezoni v Ukrajini. Z ljubljanskim klubom je sklenil dveletni dogovor.

DELI NA