Mariboru prva zmaga v Evropski ligi

Vijoličasti so za letošnjo evropsko jesen napovedali boljši izkupiček kot lani in obljubo izpolnili že na prvem boju, ko so se z zmago and Panathinaikosom (3:0) zavihteli na prvo mesto skupine J. Za vijoličaste so bili uspešni Robert Berić v 25. minuti, Agim ibraimi v 62. in Marcos Tavares z bele točke dve minuti pred koncem srečanja. Zmagovalca drugega boja v skupini ni bilo. Tottenham in Lazio sta se v Londonu razšla brez zadetkov. 

Maribor : Panathinaikos

Strelci: Berić (25'), Ibraimi (62'), Tavares (88'/11m)

Maribor: J. Handanović, Milec, Rajčević, Potokar (od 81.min Vidovič), Mejač, Mertelj, Cvijanović, Mezga (od 85.min Dodlek), Ibraimi, Berić, Tavares od 91.min Filipovič).

Trener: Darko Milanič

Panathinaikos: Karnezis, Boumsong, Vyntra, Spyropoulos, Velazquez, Sissoko, Vitolo, Christodoulopoulos (od 56.min Fornaroli), Zeca, Katsouranis, Owusu-Abeyie (od 75.min Mavrias).

Trener: Jesualdo Ferreira

Mariborčani so sanjsko vstopili v evropsko jesen. Ni bilo veliko junakov, ki bi pred tekmo upali napovedati tako suvereno zmago vijoličastih, a Panathinaikos je bil skozi celoten boj povsem v podrejenem položaju, Z izjemo dveh strelov v drugem delu srečanja niso bili nevarni. Na drugi strani so si gostitelji pripravili 15 priložnosti od tega sedemkrat merili na vrata grškega nogometnega velikana. Trikrat so premagali Orestisa Karnezisa

Že v drugi minuti dvoboja je Dejan Mezga kot prvi ciljal na nasprotnikov gol, a meril previsoko. S strelom je ogrel 11 tisoč glavo množico pod Kalvarijo, ki je večino tekme spremljala stoje. Samo tri minute kasneje so vijoličasti zrežirali novo akcijo, tokrat z Ibraimijem v glavni vlogi. Na drugi strani so tudi Grki poizkušali, a priložnosti niso realizirali. Jasmin Handanovič je ubranil prvi poizkus Grkov. Žogo je mimo gola v eni od naslednjih akcij poslal Kostas Katsouranis

Nasprotnik je bil prvič premagan po akciji Aleša Mertlja in Gorana Cvijanoviča. Žoga je našla Tavaresa, ki je podal do prostega Beriča, ta pa je z močnim strelom v desni spodnji kot načel mrežo nasprotnika. Ofenzive s tem še ni bilo konec. Do konca polčasa sta bila pred golom najbolj aktivna kapetan in Mezga, a izid je ostal nespremenjen. 

Mariborčani so se po odmoru postavili še bolj kompaktno, razpoloženi Berić je skušal podvojiti vodstvo, Handanovič je dobro branil aktiven rezultat, Ibraimi pa v 62. minuti mojstrsko izkoristil zmedo v kazenskem prostoru in po nekaj neuspelih poizkusih iz prvega dela tekme vendarle prišel do zadetka. Zgodovinsko zmago za Mariborčane je v izteku tekme potrdil kapetan, ki je moštvu priboril najstrožjo kazen in jo z odliko tudi izvedel. 

Darko Milanič, trener Maribora: "To je čudovita zmaga. Igrali smo precej bolje kot tekmec, prvič zmagali v evropski ligi in seveda sem zelo zadovoljen. To je bila ena naših najboljših predstav doslej. Niti v enem trenutku nismo pozabili na naloge, ki smo si jih zadali pred pričetkom tekme. V tem pogledu smo se veliko naučili od lani in vesel sem, da je nenehno govorjenje o napredku zadostovalo."

Tekst: AP
Foto: Sportida.com

SORODNE NOVICE

  • 13.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Domžale novega napadalca našle na Jamajki
    Rumeni družini se je pridružil novi napadalec, Domžale so ga našle na Jamajki. Devetnajstletni Ranaldo Biggs je po Parrisu in Nicholsonu že tretji Jamajčan ob Kamniški Bistrici. Ob prvi selitvi v tujino je s klubom sklenil triletno pogodbo.
  • 06.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Kramarič zrežiral preobrat za zmago nad Celjem
    Nogometaši Brava so v 4. krogu Prve lige Telemach premagali Celje z 2:1 (0:1).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Prvi derbi pripadel Olimpiji
    Nogometaši Olimpije so v 3. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor s 3:1 (1:0).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Tabor do točke v Domžalah
    Nogometaši Domžal in CB24 Tabora Sežane so se v 3. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 25.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor z drugo zmago na vrh lestvice
    Nogometaši Maribora so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Domžale s 3:1 (3:0).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Koprčani doma ugnali Muro
    Nogometaši Kopra so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 3:2 (2:1).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Bravo in Aluminij brez zadetkov
    Nogometaši Brava in Aluminija so se v 2. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 0:0.
  • 23.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Celjani slavili v Sežani
    Nogometaši CB24 Tabora Sežane so v 2. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 0:1 (0:0).
  • 19.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Oštrek in Novoselec novinca na Bonifika
    Kanarčki so si izposodili nogometaša, ki že dobro poznata slovenske zelenice. Stjepan Oštrek se na Bonifiko seli iz Nafte, Ivan Novoselec pa je bil pred leti član Zavrča, nazadnje pa je nosil dres Varaždina.
  • 16.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Gliha bo igral za Olimpijo
    Erik Gliha je oblekel dres Olimpije. Bočni branilec je za zmaje že zaigral na dveh pripravljalnih tekmah, v domovino pa se vrača po sezoni v Ukrajini. Z ljubljanskim klubom je sklenil dveletni dogovor.

DELI NA