Obe ligi z desetimi člani

Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je sprejel predlog, da bosta prva in druga liga v prihodnji sezoni šteli deset klubov. Zaradi odločitve Aluminija in IB Interblocka, da ne nastopita v prvoligaškem tekmovanju, je izvršni odbor odločil, da se v 1. SNL uvrstita Mura 05 in Triglav.

Izvršni odbor NZS je v torek, 21. junija na svoji 4. redni seji obravnaval devet točk dnevnega reda, med drugim poročilo o delu Mladinske komisije NZS, imenovanje novih komisij NZS, potrditev statutov članov NZS in ZNPL, poročilo o licenciranju nogometnih klubov ter odločal o sestavi lig NZS za prihodnje tekmovalno leto 2011/12.

Predpisi NZS določajo, da v 1. Slovenski nogometni ligi (v nadaljevanju: 1. SNL) nastopa 10 ekip, ki igrajo po štirikrožnem tekmovalnem sistemu (36 krogov), in v 2. Slovenski nogometni ligi (v nadaljevanju: 2. SNL) 10 ekip, ki igrajo trikrožno (27 krogov). Sklepi IO NZS določajo tudi način izpadanja in popolnjevanja posameznih lig, v posebnih primerih, ki niso opredeljeni v pravilnikih NZS in sklepih organov NZS, ko število ekip v posamezni ligi ni popolno, pa o načinu popolnitve posamezne lige odloča IO NZS.

Vsi postopki in odločanje v okviru licenciranja nogometnih klubov za TL 2011/12 so potekali dosledno po licenčnih predpisih, in sicer v skladu s Pravilnikom NZS za licenciranje, v skladu z UEFA licenčnim standardom in na podlagi ustreznih sklepov organov UEFA in NZS. Vsi klubi, prosilci za licenco, so bili obravnavani enakopravno, dosledno in pregledno.

Kot je bila javnost že obveščena, so licenčni organi NZS na 1. stopnji UEFA licenco in licenco za 1. SNL podelili 7 nogometnim klubom (Celje, Domžale, Gorica, Koper, Maribor, Olimpija in Rudar), medtem ko je ND Lendava, ob odpravi ugotovljenih pomanjkljivosti, licenco za 1. SNL uspelo pridobiti na 2. stopnji. ND Triglav je na podlagi določil Pravilnika NZS za licenciranje klubov pridobilo licenco za 2. SNL, NK Primorje je bila vloga za licenco zavrnjena na 1. stopnji, klub pa ni izkoristil možnosti pritožbe in tako dokončno ni pridobil dovoljenja za igranje v ligah NZS v TL 2011/12.

V drugoligaški konkurenci so licenco za 2. SNL pridobili vsi klubi, razen NK Ptuj, ki na podlagi zavrnitve na 1. stopnji ni izkoristil možnosti pritožbe ter tako dokončno, tako kot NK Primorje, nima licence za nastopanje v ligah NZS v naslednjem tekmovalnem letu.

Na podlagi doseženih športnih rezultatov v TL 2010/11 in uradnih licenčnih postopkov za TL 2011/12 so stekli tudi t.i. izredni licenčni postopki v zvezi s popolnjevanjem lig na podlagi predpisov NZS. Po tem, ko sta NK Aluminij in NK Interblock, prvo in drugouvrščena kluba v 2. SNL v sezoni 2010/11, sprejela odločitev, da v sezoni 2011/12 ne bosta nastopala v 1. SNL, je NZS poziv za pričetek izrednega licenciranja in nastopanje v 1. SNL poslala ND Dravinja in ND Mura 05, tretje in četrtouvrščenima kluboma 2. SNL. ND Dravinja je povabilo zavrnilo, ND Mura 05 pa se je z uradno odločitvijo organov kluba odločilo, da pristopi k izrednemu licenciranju ter pridobitvi licence za 1. SNL. V izredni licenčni postopek za 2. SNL sta vstopila tudi NK Radomlje (prvak 3. SNL-Z) in NK Simer Šampion (drugouvrščena ekipa 3.SNL-V), saj se je napredovanju v 2. SNL odpovedal NK Odranci (prvak 3. SNL-V).

Na podlagi navedenega, upoštevajoč posebna določila sklepov o popolnjevanju lig, je IO NZS na seji dne 21. junija obravnaval predlog,
- da 1. SNL in 2. SNL tudi v TL 2011/12 štejeta po 10 klubov,
- da se v 1. SNL uvrstita tudi ND Mura 05 in ND Triglav,
- da se v 2. SNL uvrstijo tudi NK Radomlje, NK Simer Šampion in NK Šenčur ter ŠD Šmartno ob Paki.

Pri predlogu za uvrstitev ND Triglav v 1. SNL, ki je sicer pridobil licenco za 2. SNL, so bili upoštevani doseženi športni rezultati, vsebinsko izpolnjevanje kriterijev za 1. SNL in izjemoma predvsem dejstvo, da gre za popolnjevanje lige na podlagi posebnih določil sklepov IO NZS zaradi nenapredovanja dveh klubov iz 2. SNL.

IO NZS je predlagan predlog sprejel, kar pomeni, da bo sestava 1. SNL in 2. SNL v tekmovalni sezoni naslednja:

 1. SNL (po abecednem vrstnem redu)

1. NK Celje
2. NK Domžale
3. ND Gorica
4. FC Koper
5. ND Lendava
6. NK Maribor
7. ND Mura 05
8. NK Olimpija Ljubljana
9. NK Rudar Velenje
10. ND Triglav 2000

 2. SNL (po abecednem vrstnem redu)

1. NK Aluminij
2. NK Bela Krajina
3. ND Dravinja
4. NK Dob
5. NK Interblock
6. NK Krško
7. NK Radomlje
8. NK Simer Šampion
9. ŠD Šenčur
10. ŠD Šmartno ob Paki

Tekst: NZS
Foto in video: NZS/MaK
Montaža: Andreja Potočnik

SORODNE NOVICE

  • 13.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Domžale novega napadalca našle na Jamajki
    Rumeni družini se je pridružil novi napadalec, Domžale so ga našle na Jamajki. Devetnajstletni Ranaldo Biggs je po Parrisu in Nicholsonu že tretji Jamajčan ob Kamniški Bistrici. Ob prvi selitvi v tujino je s klubom sklenil triletno pogodbo.
  • 06.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Kramarič zrežiral preobrat za zmago nad Celjem
    Nogometaši Brava so v 4. krogu Prve lige Telemach premagali Celje z 2:1 (0:1).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Prvi derbi pripadel Olimpiji
    Nogometaši Olimpije so v 3. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor s 3:1 (1:0).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Tabor do točke v Domžalah
    Nogometaši Domžal in CB24 Tabora Sežane so se v 3. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 25.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor z drugo zmago na vrh lestvice
    Nogometaši Maribora so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Domžale s 3:1 (3:0).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Koprčani doma ugnali Muro
    Nogometaši Kopra so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 3:2 (2:1).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Bravo in Aluminij brez zadetkov
    Nogometaši Brava in Aluminija so se v 2. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 0:0.
  • 23.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Celjani slavili v Sežani
    Nogometaši CB24 Tabora Sežane so v 2. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 0:1 (0:0).
  • 19.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Oštrek in Novoselec novinca na Bonifika
    Kanarčki so si izposodili nogometaša, ki že dobro poznata slovenske zelenice. Stjepan Oštrek se na Bonifiko seli iz Nafte, Ivan Novoselec pa je bil pred leti član Zavrča, nazadnje pa je nosil dres Varaždina.
  • 16.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Gliha bo igral za Olimpijo
    Erik Gliha je oblekel dres Olimpije. Bočni branilec je za zmaje že zaigral na dveh pripravljalnih tekmah, v domovino pa se vrača po sezoni v Ukrajini. Z ljubljanskim klubom je sklenil dveletni dogovor.

DELI NA