Oči Slovencev uprte v evropsko sezono 2009/10

Naslednja sezona v UEFA klubskih tekmovanjih utegne biti prelomna tudi za slovenske klube. Slovenski prvak se v kvalifikacijah za UCL ne bo mogel srečati z najboljšimi klubi, v kvalifikacije za UEFA Europa League pa se podajajo kar trije naši klubi.

Potem ko smo po porazu Handanovičevega Udineseja že pisali o klavrnem izkupičku slovenskih igralcev in klubov v evropski sezoni 2008/09, se nam v naslednji obetajo pomembne novosti, ki bi utegnile doprinesti k boljšim dosežkom slovenskih klubov v Evropi.

Ideje predsednika UEFA Platinija o večjih možnostih nižje rangiranih držav v evropskih klubskih tekmovanjih bodo v sezoni 2009/10 postale realnost. Slovenski prvak se tako v kvalifikacijah za elitno UEFA Ligo prvakov (UCL) niti v morebitnem zadnjem predkrogu ne bo mogel srečati z moštvi iz 12-ih najvišje rangiranih držav, saj se bodo ta pomerila med seboj. V kvalifikacijskem delu za UCL, kjer bo tekmoval slovenski prvak, bodo tekmovali samo prvaki iz držav, ki so na UEFA klubski lestvici uvrščene na mesta od 13 do 53. Najvišje rangirane države v tej skupini so Belgija, Grčija in Češka, katerih prvaki se priključijo v tretjem predkrogu, seveda pa kot možne ovire našemu prvaku ne smemo pozabiti na hrvaškega, švicarskega, srbskega in še katerega prvaka, ki začnejo, enako kot naš predstavnik, s tekmovanjem v drugem predkrogu, 14. ali 15. julija 2009.

Naj za konec zapisa o UCL dodamo še, da so poimenovanja predkrogov lahko zavajajoča, saj je zadnja stopnica pred 'rajem' še t.i. play-off, kar skupaj z dvema predkrogoma, ki v najboljšem primeru čakata našega predstavnika, pomeni skupno tri ovire pred uvrstitvijo v UEFA Ligo prvakov 2009/10.

Trenutno za slovensko klubsko realnost še bolj pomembne spremembe pa se obetajo v prenovljeni UEFA Europa League, prej poimenovanem kot pokal evropske nogometne zveze oziroma Pokal UEFA. Po ukinitvi Pokala Intertoto, bomo Slovenci imeli enega predstavnika več v najbolj množičnem klubskem tekmovanju. Tretjeuvrščeni klub iz Prve lige Telekom Slovenije se bo kot nosilec udeležil prvega predkroga kvalifikacij, ki bo na sporedu že 2. julija letos. Zmagovalec Pokala Hervis in drugouvrščeni klub PLTS pa se tekmovanju priključita v drugem predkrogu, 16. julija 2009. V nadaljevanju slovenske predstavnike pred skupinskim delom, ki se bo v celoti odvil jeseni 2009, čakata še morebitni tretji predkrog in play-off.

Dlje od tu pa ne gremo, saj se, kot vemo, zadnjih 10 let nobenemu slovenskemu klubu ni uspelo uvrstiti v skupinski del katerega od klubskih tekmovanj. Mogoče pa bo novi format evropskih pokalov, ki je brez dvoma bolj prijazen do držav našega ranga, le vliv novih upov slovenskim predstavnikom, da po dolgoletnem postu dosežejo odmeven rezultat v Evropi. Kako težek bo začetek evropske poti naših predstavnikov, bomo zvedeli 22.06. 2009, ko bo na sedežu UEFE opravljen žreb za novo evropsko klubsko sezono.

Tekst: NZS/US
Foto: nkmaribor.com

SORODNE NOVICE

  • 13.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Domžale novega napadalca našle na Jamajki
    Rumeni družini se je pridružil novi napadalec, Domžale so ga našle na Jamajki. Devetnajstletni Ranaldo Biggs je po Parrisu in Nicholsonu že tretji Jamajčan ob Kamniški Bistrici. Ob prvi selitvi v tujino je s klubom sklenil triletno pogodbo.
  • 06.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Kramarič zrežiral preobrat za zmago nad Celjem
    Nogometaši Brava so v 4. krogu Prve lige Telemach premagali Celje z 2:1 (0:1).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Prvi derbi pripadel Olimpiji
    Nogometaši Olimpije so v 3. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor s 3:1 (1:0).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Tabor do točke v Domžalah
    Nogometaši Domžal in CB24 Tabora Sežane so se v 3. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 25.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor z drugo zmago na vrh lestvice
    Nogometaši Maribora so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Domžale s 3:1 (3:0).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Koprčani doma ugnali Muro
    Nogometaši Kopra so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 3:2 (2:1).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Bravo in Aluminij brez zadetkov
    Nogometaši Brava in Aluminija so se v 2. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 0:0.
  • 23.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Celjani slavili v Sežani
    Nogometaši CB24 Tabora Sežane so v 2. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 0:1 (0:0).
  • 19.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Oštrek in Novoselec novinca na Bonifika
    Kanarčki so si izposodili nogometaša, ki že dobro poznata slovenske zelenice. Stjepan Oštrek se na Bonifiko seli iz Nafte, Ivan Novoselec pa je bil pred leti član Zavrča, nazadnje pa je nosil dres Varaždina.
  • 16.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Gliha bo igral za Olimpijo
    Erik Gliha je oblekel dres Olimpije. Bočni branilec je za zmaje že zaigral na dveh pripravljalnih tekmah, v domovino pa se vrača po sezoni v Ukrajini. Z ljubljanskim klubom je sklenil dveletni dogovor.

DELI NA