Olimpija in Domžale po domačo zmago

Nogometaše Olimpije in Domžal nocoj čakata srečanji drugega kroga kvalifikacij za Evropsko ligo. Ljubljančani so v prvem krogu izločili Široki Brijeg, medtem ko Domžalčani, slovenski pokalni prvaki, v kvalifikacije vstopajo v tem krogu. Nasprotnika Bohemians in Split.

Olimpija je pred tednom dni v Stožicah uprizorila pravi nogometni šov, ko je ob lepo zasedenih tribunah ugnala bosansko-hercegovskega predstavnika, ki je v prejšnji sezoni zanje pomenil previsoko oviro. Tokrat so bili zmaji suvereni, zmaga s 3:0 pa na domači tekmi ni bila pod vprašajem niti za trenutek. Dva zadetka je še v fazi, ko sta se ekipi previdno 'otipavali', zabil Dalibor Radujko, v drugem polčasu je zadnjega dodal še Dare Vršič, Ljubljančani pa bi lahko do konca dodali še kakšnega. Predvsem Saša Ranič se je pred koncem znašel v izjemnem položaju, ob slabi reakciji nogometaša Olimpije pa je ostalo pri 3:0.

Če je bila igra balkanskega nasprotnika še do neke mere pričakovana, mentaliteta ekip podobna, pa je kaj takega skoraj nemogoče trditi pred tekmo z irskim Bohemiansom. Irci so tipičen predstavnik prvinskega otoškega nogometa. Če angleška Premier liga zaradi prihoda najboljših evropskih nogometašev in posledičnega razvoja 'angleškega sloga' že davno ni več predstavnik tipičnega britanskega sloga, pa Irci temu razvoju niso sledili. V deželi, v kateri je gaslki nogomet daleč pred popularnostjo nogometa, štadioni lokalnih klubov, podobno kot v Sloveniji, ne pokajo od gneče, irski klubi pa prav tako ne dosegajo odmevnih rezultatov v evropskem merilu. Kljub temu je Bohemians vse prej kot slab nasprotnik. Enajstkratni irski prvak se po dvaindvajsetih krogih letošnjega prvenstva nahaja na nekoliko nižjem, petem mestu, zadnjo tekmo pa so 8. julija odigrali doma, ko so z 2:0 premagali zadnji Gallaway United. Najboljša strelca v tekoči sezoni sta Chris Fagan, 22, in Anthony Flood, 26, ki sta vsak dosegla 7 zadetkov. Največjo minutažo v letošnji sezoni je zbral 27-letni vezist Killian Brennan, največ kartonov (5 rumenih) pa je doslej zbral branilec Ger O'Brien.

Velja omeniti še, da bo za Olimpijo debitiral napadalec Dragan Čadikovski, ki je pridobil pravico nastopa za zelene. Izkušnje Čadikovskega, ki je v Sloveniji nastopal v Celju, Mariboru in Rudarju, bodo mladi ekipi Olimpije vsekakor koristile, ob močni vezni liniji pa bo napadalec, ki je lani dosegel devet zadetkov v dresu Rudarja, lahko še izboljšal svoj najboljši dosežek v slovenskem nogometnem prostoru.

Domžalčani se za razliko od Olimpije nahajajo v nekoliko drugačni situaciji. Pred vstopom v evropska tekmovanja so osvojili slovenski superpokal, ki jim je vlil samozavesti pred prvim obračunom z najlepšim presenečenjem lanske sezone na Hrvaškem. Klub, ki nastopa v senci splitskega velikana Hajduka (ali pa nekdanjega velikana), si je lani priboril tretje mesto in le za dve točki zaostal za Hajdukom. Splitčani, njihov največji zvezdnik je pravzaprav trener Ivan Katalinič, na seznamu igralcev pa lahko najdemo tudi starega znanca slovenskih zelenic, Romana Obilinoviča, ki je bil v lanski sezoni eden bolj standardnih igralcev. Dosegel je sicer le tri zadetke, nevarnejši pa je bil bosansko-hercegovski napadalec Bojan Golubovič, ki je mrežo zatresel šestkrat. Pred golom so se splitčani sicer okrepili, v klub je prišel napadalec Hajduka, Duje Čop, ki je za moštvo s Poljuda lani dosegel pet zadetkov.

Domžalčani pred srečanjem s Hrvati veljajo za favorita, čeprav skozi leta niso imeli ravno pozitivnih izkušenj s hrvaškimi klubi. Predvsem to velja za tekme s prvakom Dinamom, ki je Domžalčane dvakrat izločil v kvalifikacijah za Ligo prvakov. Tokrat trener Birjukov in njegovi varovanci verjamejo, da lahko prekinejo neugodno tradicijo: „Dobro se zavedamo, kaj nas čaka,“ je za domžalsko spletno stran povedal trener Birjukov, ki s tekmo proti Mariboru ni bil najbolj zadovoljen, ekipa pa je pokazala, da lahko zmaguje tudi ob slabši igri. „Tudi mi imamo svoje adute, to smo pokazali že v Superpokalu proti Mariboru. V ekipi je prisotna velika želja, obenem pa so nogometaši dobro fizično in psihično pripravljeni. Prepričan sem, da bomo več kot dostojno predstavljali slovenski nogomet.“

Domžalski kader se pred začetkom evropskih obračunov ni bistveno spremenil, izmed vidnejših imen je klub zapustil Mitja Zatkovič, zato pa se je vrnil poškodovani argentinski Slovenec Lucas Horvat, ki je svojo vrednost pokazal že na Superpokalu, ko je bil eden vidnejših v rumenem dresu. Če dodamo še enega najboljših tujcev v slovenskem prvenstvu, Brazilca Juninha in povratnika po poškodbi Damirja Pekiča, je jasno, da bo Splitčanom ob Kamniški Bistrici vse prej kot lahko. Tekma v Domžalah se prične ob 20.45, medtem ko Ljubljančani pričnejo v Stožicah ob 20. uri.

Tekst: NZS/MaK
Foto: Andreja Potočnik

SORODNE NOVICE

  • 13.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Domžale novega napadalca našle na Jamajki
    Rumeni družini se je pridružil novi napadalec, Domžale so ga našle na Jamajki. Devetnajstletni Ranaldo Biggs je po Parrisu in Nicholsonu že tretji Jamajčan ob Kamniški Bistrici. Ob prvi selitvi v tujino je s klubom sklenil triletno pogodbo.
  • 06.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Kramarič zrežiral preobrat za zmago nad Celjem
    Nogometaši Brava so v 4. krogu Prve lige Telemach premagali Celje z 2:1 (0:1).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Prvi derbi pripadel Olimpiji
    Nogometaši Olimpije so v 3. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor s 3:1 (1:0).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Tabor do točke v Domžalah
    Nogometaši Domžal in CB24 Tabora Sežane so se v 3. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 25.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor z drugo zmago na vrh lestvice
    Nogometaši Maribora so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Domžale s 3:1 (3:0).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Koprčani doma ugnali Muro
    Nogometaši Kopra so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 3:2 (2:1).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Bravo in Aluminij brez zadetkov
    Nogometaši Brava in Aluminija so se v 2. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 0:0.
  • 23.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Celjani slavili v Sežani
    Nogometaši CB24 Tabora Sežane so v 2. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 0:1 (0:0).
  • 19.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Oštrek in Novoselec novinca na Bonifika
    Kanarčki so si izposodili nogometaša, ki že dobro poznata slovenske zelenice. Stjepan Oštrek se na Bonifiko seli iz Nafte, Ivan Novoselec pa je bil pred leti član Zavrča, nazadnje pa je nosil dres Varaždina.
  • 16.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Gliha bo igral za Olimpijo
    Erik Gliha je oblekel dres Olimpije. Bočni branilec je za zmaje že zaigral na dveh pripravljalnih tekmah, v domovino pa se vrača po sezoni v Ukrajini. Z ljubljanskim klubom je sklenil dveletni dogovor.

DELI NA