Olimpija in Koper po napredovanje
Medtem, ko so Mariborčani dobili nasprotnika v drugem krogu kvalifikacij za Ligo prvakov, pomerili se bodo z luksemburškim Dudelangeom, pa dva slovenska kluba danes čaka prvi boj za napredovanje. Olimpija je po remiju brez zadetkov pri Širokem v dokaj ugodnem položaju, medtem ko morajo Koprčani v Karagandiju doseči zadetek.

Ljubljančani so tekmo v Širokem Brijegu odigrali v svojem stilu – kljub nasprotniku, ki jih je lani izločil s skupnim rezultatom 0:5, so žogo spustili in igrali svojo igro. Na vročem gostovanju so se z nasprotnikom spustili v odprt boj, trener zmajev, Dušan Kosič pa je s pogumom presenetil že pred samim srečanjem, ko je na vrata postavil debitanta, neizkušenega Elvisa Džafiča. Poteza se je izkazala za zadetek v polno, saj mladi vratar v tekmi, ko so si več priložnosti ustvarili domačini, zadetka ni prejel. Ob dejstvu, da si je nespameten rdeči karton prislužil še napadalec Adnan Bešič in da so Ljubljančani najlepšo priložnost zapravili šele ob koncu tekme, so lahko z razpletom prve tekme zadovoljni.

Danes bo seveda drugačna zgodba. Ljubljančani bodo pred domačimi navijči lovili zadetek, ki bi jih popeljal v drugi krog kvalifikacij za uvrstitev v Uefino evropsko ligo. Obe ekipi dan pred tekmo opravili trening na stožiški zelenici, trener Ljubljančanov Kosič pa apelira na igralce, da morajo tudi v primeru napak ostati zbrani: „Moramo biti zbrani in paziti na napake, ko imamo posest žoge. Se pravi moramo paziti na neizsiljene napake, ko nismo pod pritiskom. Če pa napako že naredimo, moramo biti blizu igralca in nasprotniku ne pustiti, da se razigra. Od fantov smo tudi skozi treninge zahtevali, da uživajo v igri. Lani so si z dobrim delom prislužili takšne tekme.“

„Za take tekme se živi. Za to smo se borili celo prejšnjo sezono. Upam, da bodo to prepoznali tudi navijači in da jih bo na tekmo prišlo čim več," še dodaja Kosič, ki pa ne bo spreminjal filozofije ekipe pred tekmo z bosansko-hercegovskim nasprotnikom. Ljubljanski strateg bo vztrajal pri igri kratkih podaj in obvladovanjem žoge v sredini, s čimer bi prisilil nasprotnika k igri na protinapade. „Verjamem v naše fante, znajo igrati dober nogomet, moramo pa se zavedati in se zavedamo, da igramo proti resnemu nasprotniku, ki ne bo dovoljeval 'šlamparij'. Naš cilj pa je jasen – iti v naslednji krog in seveda prikazati všečen nogomet, za razliko od zadnje tekme pa tudi učinkovit.“

Na drugi strani je Koper v nekoliko drugačni situaciji. Varovanci Vlada Badžima so v Kopru ob koncu tekme zapravili idealno priložnost, da bi se v Kazahstan podali z minimalno prednostjo. Če bodo Koprčani v Aziji utrujeni zaradi dolgega potovanja, bi to dejstvo veljalo izkoristiti v Kopru, kjer so bili potemtakem utrujeni nogometaši Šahtarja, ki so v Koper prispeli dan pred tekmo. Koprčani bodo v Karagandiju morali doseći zadetek, pri tem pa se postavlja vprašanje, v kakšnem stanju bodo domačini. Ob dveh visokih centralnih branilcih bodo Koprčani bržkone želeli spremeniti taktiko s prve tekme, ko so poskušali z visokimi žogami pred vrata, zadetek Davorja Bubanje pa je padel po ostri podaji Osterca. „Razmišljem, da bi bili malce bolj elastčini in okrepili vezno vrsto z igralci, ki so se sposobni hitro vključiti v napad,“ je za edini športni časnik v Sloveniji povedal Badžim. Slednje bržkone pomeni, da bo v začenti enajsterici mestno namesto Bunderle dobil strelec s prve tekme, čeravno je bil tudi Bunderla blizu, da se že v šesti minuti prve tekme vpiše med strelce.

Zaradi časovne razlike se bo tekma med Šahtarjem in Koprom pričela že ob 15. uri, Badžim pa pred srečanjem verjame, da je ekipa sposobna doseči zadetek več od nasprotnika in si zagotoviti napredovanje v drugi krog kvalifikacij: „Dvoboj na Bonifiki smo dobro analizirali, paziti bomo morali na protinapade preko bokov in oba visoka branilca ob prekinitvah.“ Kako močno si Kazahstanci želijo napredovanja priča tudi podatek, da sta na zadnji prvenstveni tekmi igrala le dva igralca iz udarne enajsterice. „Tudi mi si goreče želimo uvrstitve v nadaljnje tekmovanje. Vzdušje v ekipi je zelo dobro, prevladuje pozitivno razmišljanje. Fantje se zavedajo velikega vložka in bodo nedvomno dali vse od sebe. Vsi skupaj verjamemo, da nam lahko uspe.“

Tekst: NZS/MaK
Foto: Sportida.com

SORODNE NOVICE

  • 13.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Domžale novega napadalca našle na Jamajki
    Rumeni družini se je pridružil novi napadalec, Domžale so ga našle na Jamajki. Devetnajstletni Ranaldo Biggs je po Parrisu in Nicholsonu že tretji Jamajčan ob Kamniški Bistrici. Ob prvi selitvi v tujino je s klubom sklenil triletno pogodbo.
  • 06.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Kramarič zrežiral preobrat za zmago nad Celjem
    Nogometaši Brava so v 4. krogu Prve lige Telemach premagali Celje z 2:1 (0:1).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Prvi derbi pripadel Olimpiji
    Nogometaši Olimpije so v 3. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor s 3:1 (1:0).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Tabor do točke v Domžalah
    Nogometaši Domžal in CB24 Tabora Sežane so se v 3. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 25.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor z drugo zmago na vrh lestvice
    Nogometaši Maribora so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Domžale s 3:1 (3:0).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Koprčani doma ugnali Muro
    Nogometaši Kopra so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 3:2 (2:1).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Bravo in Aluminij brez zadetkov
    Nogometaši Brava in Aluminija so se v 2. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 0:0.
  • 23.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Celjani slavili v Sežani
    Nogometaši CB24 Tabora Sežane so v 2. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 0:1 (0:0).
  • 19.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Oštrek in Novoselec novinca na Bonifika
    Kanarčki so si izposodili nogometaša, ki že dobro poznata slovenske zelenice. Stjepan Oštrek se na Bonifiko seli iz Nafte, Ivan Novoselec pa je bil pred leti član Zavrča, nazadnje pa je nosil dres Varaždina.
  • 16.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Gliha bo igral za Olimpijo
    Erik Gliha je oblekel dres Olimpije. Bočni branilec je za zmaje že zaigral na dveh pripravljalnih tekmah, v domovino pa se vrača po sezoni v Ukrajini. Z ljubljanskim klubom je sklenil dveletni dogovor.

DELI NA