Olimpija po tekmi preobratov končala evropsko pot

Nogometaši ljubljanske Olimpije so na povratni tekmi 3. predkroga evropske lige na Dunaju izgubili proti Austrii z 2:3 (0:1) in izpadli iz tekmovanja. Olimpija in Austria sta se pred tednom dni v Stožicah razšli z 1:1.

Olimpijini nogometaši so v drugi polovici prejšnjega državnega prvenstva pokazali igro, ki je končno dobila rep in glavo in ki je nenazadnje tudi začela nositi rezultate. Na teh tirnicah so Ljubljančani vstopili tudi v letošnje evropsko tekmovanje in bolj ali manj gladko opravili s Širokim Brijegom in Bohemiansom. Za tretji predkrog pa jim je žreb namenil dunajsko Austrio.

Za marsikoga je bil prav ta tekmec, sicer nesporni favorit v dvoboju, prvi pravi pokazatelj dejanske vrednosti zeleno-belih. Vanjo ni nikoli podvomil športni direktor Milenko Ačimović, ki je nedavno končal igralsko kariero prav pri tem dunajskem moštvu. Glede na videno na prvi medsebojni tekmi v Ljubljani, je bil njegov optimizem povsem na mestu, saj so se izbranci Dušana Kosića predstavili v lepi luči in bili večino tekme boljši tekmec.

Kljub temu so iztržili le neodločen izid, tako da jih je na stadionu Franza Horra čakalo težko delo, še posebej zaradi tega, ker nocoj nista mogla nastopiti poškodovani steber obrambe Sreten Sretenović (izkazalo se je, da so ga soigralci še kako pogrešali) in kaznovani Davor Škerjanc, obenem pa niti napadalci z ne preveč dobro strelsko formo niso vzbujali pretiranega zaupanja.

V taboru Olimpije pa so bili vseeno odločni in optimisti, a te smele izjave pred povratno tekmo so hitro začele bledeti, saj so Avstrijci povedli z 2:0. Toda po rdečem kartonu Alexandra Grünwalda v 50. minuti so slovenski predstavniki zaigrali odločneje, izničili zaostanek in bili za deset minut že v nadaljevanju tekmovanja.

Vendar so gostitelji nato unovčili enajstmetrovko, pri gostih pa je bil izključen Milan Anđelković, vse to pa je bilo malce preveč za novo vrnitev ljubljanskega moštva. V petkovem žrebu 4. kroga kvalifikacij evropske lige bo tako od slovenskih klubov le Maribor.

Ljubljančani so eno prvih lepih priložnosti na tekmi zapravili v 15. minuti, ko je Nik Omladič poskusil z 20 metrov, a ni povzročil prevelikih težav avstrijskemu vratarju. Na drugi strani so nekajkrat zapretili tudi Avstrijci (denimo Zlatko Junuzović v 18. minuti), a prav tako brez uspeha. Zato pa so vijolični povedli v 18. minuti, ko je po kotu z glavo žogo pod prečko zabil Nacer Barazite.

Zadetek je še poživil domačine, ki so znova nevarno merili prek Tomaša Juna v 24. minuti, nato pa so žogo v svoje noge vzeli gosti, ki pa jim ob čvrsti domači obrambi, pomanjkanju idej in nemočnih napadalcih ni uspelo priti do resnega zaključnega strela.

Zeleno-bela ladja se je še bolj začela potapljati po 20 sekundah drugega polčasa, ko je Barazite - takrat z nogo z desetih metrov - žogo spet poslal pod prečko in podvojil dunajsko prednost. Tik zatem je imel priložnost na drugi strani Omladič, a preveč okleval, tako da je domača obramba njegov strel blokirala.

Ko je kazalo, da je Olimpija že izgubljena, je upanje vzbudila izključitev Grünwalda (drugi rumen karton), še bolj pa hitro unovčenje številčne prednosti. V 54. minuti je namreč Dare Vršič iz bližine znižal na 1:2, v 59. minuti pa je Boban Jović po dvojni podaji z Draganom Čadikovskim izenačil na 2:2. V 68. minuti pa nov šok za goste: po prerivanju Anđelkovića in Juna je sodnik pokazal na belo točko za Avstrijce, Barazite pa je z nje zabil še svoj tretji gol (v 86. minuti bi lahko še četrtega, a za las zgrešil, tako kot Florian Klein v 88).

Za nameček je v 71. minuti drugi rumen karton "pokasiral" še Anđelković, tako da so bile moči na zelenici spet izenačene. A vendarle je bila Olimpija v 75. minuti znova blizu izenačenja, Vršič - ki je v sodnškem podaljšku iz kota zadel prečko - je najprej zatresel vratnico, Pascal Grünwald pa je nato obranil še strel Antonia Delamea-Mlinarja.

Avstrija Dunaj : Olimpija 3:2 (1:0)

Stadion Franz Horr, gledalcev 10.000, sodniki: Eskov, Mosjakin in Celovalnikov (vsi Rusija).
Strelci: 1:0 Barazite (18.), 2:0 Barazite (46.), 2:1 Vršič (54.), 2:2 Jović (59.), 3:2 Barazite (69./11 m).
Austria Dunaj: P. Grünwald, Margreitter, Klein, Linz (od 52. Gorgon), A. Grünwald, Jun, Ortlechner, Junuzović, Leovac, Suttner (od 82. Rogulj), Barazite (od 88. Koch).
Olimpija Ljubljana: Džafić, Jović, Salkić, Anđelković, Fink (od 56. Valenčič), Delamea-Mlinar, Omladič, Vršič, Radujko, Čadikovski (od 87. Smiljanić), Lovrečič (od 74. Božič).
Rumeni kartoni: A. Grünwald, Junuzović, Leovac; Fink, Radujko, Delamea-Mlinar, Anđelković, Božič.
Rdeča kartona: A. Grünwald (50.), Anđelković (71.).

Tekst: STA
Foto: Sportida.com

SORODNE NOVICE

  • 13.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Domžale novega napadalca našle na Jamajki
    Rumeni družini se je pridružil novi napadalec, Domžale so ga našle na Jamajki. Devetnajstletni Ranaldo Biggs je po Parrisu in Nicholsonu že tretji Jamajčan ob Kamniški Bistrici. Ob prvi selitvi v tujino je s klubom sklenil triletno pogodbo.
  • 06.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Kramarič zrežiral preobrat za zmago nad Celjem
    Nogometaši Brava so v 4. krogu Prve lige Telemach premagali Celje z 2:1 (0:1).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Prvi derbi pripadel Olimpiji
    Nogometaši Olimpije so v 3. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor s 3:1 (1:0).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Tabor do točke v Domžalah
    Nogometaši Domžal in CB24 Tabora Sežane so se v 3. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 25.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor z drugo zmago na vrh lestvice
    Nogometaši Maribora so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Domžale s 3:1 (3:0).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Koprčani doma ugnali Muro
    Nogometaši Kopra so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 3:2 (2:1).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Bravo in Aluminij brez zadetkov
    Nogometaši Brava in Aluminija so se v 2. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 0:0.
  • 23.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Celjani slavili v Sežani
    Nogometaši CB24 Tabora Sežane so v 2. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 0:1 (0:0).
  • 19.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Oštrek in Novoselec novinca na Bonifika
    Kanarčki so si izposodili nogometaša, ki že dobro poznata slovenske zelenice. Stjepan Oštrek se na Bonifiko seli iz Nafte, Ivan Novoselec pa je bil pred leti član Zavrča, nazadnje pa je nosil dres Varaždina.
  • 16.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Gliha bo igral za Olimpijo
    Erik Gliha je oblekel dres Olimpije. Bočni branilec je za zmaje že zaigral na dveh pripravljalnih tekmah, v domovino pa se vrača po sezoni v Ukrajini. Z ljubljanskim klubom je sklenil dveletni dogovor.

DELI NA