30.07.2023 | Prva liga Telemach
Potop Mure v Celju

Celje - Mura 5:0 (2:0)

* stadion Z'Dežele, sodniki: Jug, Žunič, Vidali.
* Strelci: 1:0 Kouter (26.), 2:0 Edmilson (45.), 3:0 Špeljak (55.), 4:0 Bezjak (75.), 5:0 Popović (87.).
* Celje: Rozman, Karničnik, Zec (od 78. Klašnja), Nemanič, Milić (od 60. Bilji), Kouter (od 73. Popović), Bizjak, Vrbanec, Svetlin, Špeljak (od 78. Matko), Edmilson (od 73. Bajde).
* Mura: Mihelak, Dobrovoljc, Morris, Sadriu (od 64. Trontelj), Kous (od 75. Turudija), Maruško (od 64. Tripi), Kurtović, Jurišić (od 82. Ščernjavič), Shabanhaxhaj, Saitoski (od 46. Šarić), Maroša.
* Rumena kartona: Vrbanec; Kous.
* Rdeč karton: /

Nogometaši Celja, eni izmed favoritov prvenstva, so prišli do prve zmage sezone na uradnih tekmah. Potem ko v prvem krogu niso uspeli streti odpora Aluminija, so tokrat visoko ugnali Muro, ki v novem prvenstvu ostaja brez zmage. Gledalci so videli dva različna polčasa. V prvem Mura praktično ni pokazala ničesar, zaostala z 0:2, v drugem pa zapravila kar nekaj priložnosti, a tudi sama dopuščala priložnosti tekmecem, ki so še tri tudi izkoristili.

Čeprav v prvi postavi Celja ni bilo strelcev s prvih dveh tekem sezone, Aljoše Matka in Luke Bobičanca, motorjev ekipe Denisa Popovića in Maria Kvesića, za tekmo pa ni kandidiral niti Charles Ikwuemesi, imajo Celjani dovolj kakovostnih igralcev, da se Štajercem odsotnosti na igrišču niso poznale.

Od prve minute so prevzeli nadzor nad sredino igrišča, da so si pripravili prvo priložnost, pa je vseeno nekaj časa trajalo. V 12. minuti je po kotu do strela z glavo prišel David Zec, toda njegov poskus je bil preblag, da bi lahko ogrozil vratarja Klemna Mihelaka.

Ta priložnost je napovedala, da bi lahko imeli gosti velike težave po prekinitvah. To je potrdila 24. minuta, ko je Tamar Svetlin po kotu dosegel gol, ki pa so ga sodniki zaradi predhodnega prekrška Lovra Bizjaka razveljavili. Le dve minuti kasneje pa so domači vendarle prišli do vodstva. Ne sicer po prekinitvi, ampak po lepi akciji, podajalec je bil Bizjak, strelec pa Nino Kouter, ki je stekel v prazen prostor, se z Mihelakom srečal iz v oči in ga premagal.

Ko je bilo že videti, da bo rezultat prvega polčasa 1:0, so gostitelji udarili še enkrat. Spet iz prekinitve, novega kota, ko je Edmilson po prerivanju v kazenskem prostoru ostal sam, z glavo pa mu ni bilo težko premagati Mihelaka.

Mura v prvem polčasu ni bila nevarna, si pa je priložnost pripravila v prvem resnejšem napadu drugega dela, ko je Roko Jurišić streljal mimo gola. Prekmurci so v drugem delu povsem prevzeli pobudo, a iz protinapada hitro dobili še en zadetek. Žan Karničnik je z desne strani prenesel žogo na levo do Edmilsona, ta je poslal natančen predložek pred vrata, kjer je bil nepokrit novinec v ekipi, Hrvat Karlo Špeljak, ki je z glavo poslal žogo za hrbet Mihelaka.

Tekma je bila nato povsem odprla, priložnosti so se vrstile ena za drugo. Matic Maruško je takoj po prejetem golu zapravil veliko priložnost, na drugi strani je Kouter zatresel prečko, v 61. minuti pa Mura čudežno ni znižala zaostanka. Po napaki celjske obrambe je Dardan Shabanhaxhaj že preigral vratarja Matjaža Rozmana, poslal žogo proti golu, vendar so Celjani žogo še pred njegovo črto izbili do Ivana Šarića, ki pa je streljal čez gol.

V 70. minuti je Shabanhaxhaj oplazil vratnico, že v naslednjem napadu je vratar Rozman po strelu Amadeja Maroše žogo odbil na vrh prečke, Šarić je streljal mimo gola, zapravljene priložnosti pa so varovanci Alberta Riere znali kaznovati. Po novem protinapadu je Denis Popović, ki je nekaj trenutkov pred tem vstopil v igro, lepo zaposlil Bizjaka, ta pa je med nogama vratarja poslal žogo na želeno mesto.

Glede na kakovost celjskih protinapadov, je bilo do konca le vprašanje, koliko golov bodo še dosegli razigrani domačini. Nekaj priložnosti so do konca še zapravili, Mihelak je moral posredovati po strelih Gregorja Bajdeta, dveh Klemna Nemaniča, po strelu Popovića pa je bil spet nemočen.

V naslednjem krogu bo Celje gostovalo pri Bravu, Mura bo gostila Maribor.

Tekst: STA

Foto: www.ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 28.07.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Mura
    Tekma kroga bo odigrana v knežjem mestu. Kako se bo razpletla?

DELI NA