Pred prvim krogom Prve lige
Z današnjo tekmo med Mariborom in Hit Gorico se pričenja 1. krog 21. sezone prve slovenske nogometne lige, ki tudi letos nosi ime Prva liga. Po vseh težavah s sestavo lige bo v ligi vendarle igralo deset klubov, novinec je letos le murskosoboška Mura, ki se tako po dolgih letih (kot nov klub) vrača v druščino najboljših.

Če se sama sestava klubov v novi sezoni ni bistveno spremenila, pa stanje v samih klubih obeta povsem prenovljeno razmerje moči. Maribor in Domžale sta zadržala večji del lanskega kadra, po predstavah v evropskih pokalih bi se jim utegnila približati tudi ljubljanska Olimpija, ostali klubi pa so pred začetkom sezone precejšnje neznanke. Vsem je skupni imenovalec varčevanje, vsaj kar se tiče novih imen. Tako bo sezona prelomna, klubi v večini stavijo na moči iz svojih regij, najuspešnejši pa bodo tisti, ki bodo našli pravo razmerje med prilagajanjem na ekonomske razmere in najdenimi talenti iz lokalnega okolja.

1. krog:

Sobota, 16. julija, ob 20.00:
Maribor - Hit Gorica (v neposrednem prenosu na Š1)

Mariborčani so se po porazu v Superpokalu hitro spet zbrali in se uspešno prebili skozi prvo evropsko preizkušnjo. Trener Milanič se pred prvim krogom največ sicer ukvarja z nekoliko slabšo formo nekaterih posameznikov, ki po poškodbah še niso ujeli pravega ritma. Na drugi strani so Goričani kot generalko odigrali zadnjo pripravljalno tekmo s Triglavom, moštvi pa sta se razšli brez zadetkov. Na trenersko mesto je ponovno sedel Miran Srebrnič, po nekaterih odhodih (upokojil se je tudi Demirovič) pa so v klub do sedaj prišli trije – Nebojša Kovačevič, Uroš Celcer in vratar lanskih podprvakov, Darko Brljak. Klubsko vodstvo je vehementno zatrdilo, da se bo Gorica vrnila v evropske pokale, za prvi oceno te trditve pa bomo morali počakati vsaj še nekaj krogov.

Nedelja, 17. julija, ob 18.00:
Triglav Gorenjska - Nafta

Po uvodnih zapletih okoli nastopa v Prvi ligi, so Kranjčani vendarle zadržali status prvoligaša in se v novo sezono odpravljajo z novimi ambicijami. Lani so si tudi z igro zagotovili obstanek, letos želijo cilj ponoviti, obenem pa ne trepetati do zadnjih krogov. Okrepljeni z izkušnjami in dobrimi predstavami v pripravljalnem delu se bodo pomerili z eno največjih neznank, Nafto. Lendavčani so imeli burno poletje, odšla je kopica igralcev, ki so v prejšnji sezoni tvorili jedro ekipe, vključno s kapetanom Matjašecom. Mladi nogometaši prihajajo predvsem iz okolice, v tem predelu pa se bodo morali za talente sedaj boriti predvsem Muro. In če ima slednja že tradicionalno večjo podporo gledalcev v Prekmurju, bo Nafti tudi s tega vidika sedaj nekoliko težje.

Mura 05 - Luka Koper

Muraši so z odpovedjo Aluminija, Interblocka in Dravinje zasedli deseto mesto v prvoligaški druščini. Da ne bi vstopili kot avtsajderji, so v skladu s svojimi zmožnostmi okrepili ekipo, po angažmaju Roberta Pevnika na trenerski klopi, so Muraši pripeljali še Fabijana Cipota, Mateta Eteroviča in bosansko-hercegovskega napadalca Nusmirja Fajiča. Glavni adut Mure naj bi bili gledalci, vprašanje pa je, če niso napovedi, da bodo kar 300.000 € letnega proračuna zbrali iz naslova vstopnic, nekoliko preveč smele. Prva tekma proti Kopru bi sicer morala biti polna, saj so nogometni pristaši v Murski Soboti na povratek Mure čakali dolgih šest let. Na drugi strani bodo Koprčani tudi letos merili na vrh ligaške razpredelnice. Potem ko jih je nekoliko nesrečno iz evropskih pokalov izločil Šahtar Karagandi bodo varovanci Vlada Badžima svoje moči usmerili v domače prvenstvo in pokal. Medtem ko so Koprčani izgubili Brulca in Nebojšo Kovačeviča, so pripeljali nekaj preizkušenih novih igralcev, ki bi morali biti zagotovilo, da bodo ostali vsaj na lanskem nivoju.

Ob 19.00:
Rudar – Domžale

Velenjčani so po odhodu Roberta Pevnika na trenersko mesto angažirali Milana Đuričiča, ki je pred tem nekaj časa deloval v Celju. Tam ni dosegel zastavljenih ciljev, v bolj organiziranem okolju Velenja pa si želi z Rudarjem ostati v sredini lestvice. Igralski kader je doživel kar konkretne spremembe, odšli so Čadikovski, Cipot, Mešič, Grbič, Roj, Jahič, Kolsi in še nekateri, zamenjali so jih nekateri mlajši. Tako sta prišla napadalca Interblocka Matej Podlogar in Luka Majcen, pa Jaka Ihbeisheh iz Primorja in še bi lahko naštevali. Eden pomembnejših igralcev naj bi bil mladi Bratanovič, ki pa zaradi poškodbe proti Domžalam še ne bo zaigral. Domžalčani v Velenje prihajajo nekoliko razočarani zaradi poraza proti Splitu, zato bodo želeli pred povratno tekmo 2. kroga kvalifikacij za Evropsko ligo vsekakor okusiti zmago, ki bi jim vlila potrebno samozavest. Varovanci Darka Birjukova imajo med vsemi moštvi v ligi še najbolj enak kader, vsaj kar se tiče nosilcev igre. Po poškodbi se je vrnil Lucas Horvat, ki bo pomembna okrepitev, iz Interblocka sta prišla še Dejan Gerič in Dejan Zadnikar, vsekakor pa ima Birjukov spet na voljo izjemno močno ekipo, ki bi morala kandidirati za sam vrh lestvice.

Olimpija - CM Celje

Nogometaši Olimpije so lahko pred prvim prvenstvenim srečanjem še toliko bolj zadovoljni z žrebom, kot so lahko bili pred mesecem dni. Olimpija je namreč v treh tekmah kvalifikacij za Evropsko ligo prikazala lep nogomet, izločila Široki Brijeg in premagala Bohemian v prvi tekmi, za uvod v prvoligaško sezono pa se bo doma pomerila s Celjem. Olimpija je pred novo sezono sestavila več kot spodobno ekipo, medse so privabili Finka in Delameo Mlinarja iz Interblocka, vratarja Šeligo z Nizozemske, Iveljo in na koncu še napadalca Čadikovskega. Ob razpoloženih Vršiču in Radujku so v prvi tekmi vsekakor absolutni favorit. Nasprotnik Celje je trenutno na povsem drugem polu. S prvim septembrom bodo Celjani izgubili prvega sponzorja, poslovil se bo trenutni predsednik Vengust, ki je v zadnjih letih sicer dvigoval prah predvsem z vprašljivimi odločitvami okoli kazni igralcev. Celjane je zapustilo precej nosilcev igre, okrepili pa so se predvsem z mladimi, nepreverjenimi igralci. V želji prebroditi sezono, se bodo Celjani krčevito borili za obstanek v ligi, slednje pa je lepa priložnost za dokazovanje predvsem mladih igralcev.

Tekst: NZS/MaK
Foto: Sportida.com

SORODNE NOVICE

  • 13.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Domžale novega napadalca našle na Jamajki
    Rumeni družini se je pridružil novi napadalec, Domžale so ga našle na Jamajki. Devetnajstletni Ranaldo Biggs je po Parrisu in Nicholsonu že tretji Jamajčan ob Kamniški Bistrici. Ob prvi selitvi v tujino je s klubom sklenil triletno pogodbo.
  • 06.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Kramarič zrežiral preobrat za zmago nad Celjem
    Nogometaši Brava so v 4. krogu Prve lige Telemach premagali Celje z 2:1 (0:1).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Prvi derbi pripadel Olimpiji
    Nogometaši Olimpije so v 3. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor s 3:1 (1:0).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Tabor do točke v Domžalah
    Nogometaši Domžal in CB24 Tabora Sežane so se v 3. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 25.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor z drugo zmago na vrh lestvice
    Nogometaši Maribora so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Domžale s 3:1 (3:0).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Koprčani doma ugnali Muro
    Nogometaši Kopra so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 3:2 (2:1).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Bravo in Aluminij brez zadetkov
    Nogometaši Brava in Aluminija so se v 2. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 0:0.
  • 23.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Celjani slavili v Sežani
    Nogometaši CB24 Tabora Sežane so v 2. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 0:1 (0:0).
  • 19.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Oštrek in Novoselec novinca na Bonifika
    Kanarčki so si izposodili nogometaša, ki že dobro poznata slovenske zelenice. Stjepan Oštrek se na Bonifiko seli iz Nafte, Ivan Novoselec pa je bil pred leti član Zavrča, nazadnje pa je nosil dres Varaždina.
  • 16.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Gliha bo igral za Olimpijo
    Erik Gliha je oblekel dres Olimpije. Bočni branilec je za zmaje že zaigral na dveh pripravljalnih tekmah, v domovino pa se vrača po sezoni v Ukrajini. Z ljubljanskim klubom je sklenil dveletni dogovor.

DELI NA