21.07.2023 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Aluminij - Celje

Prva liga Telemach, 1. krog

ALUMINIJ - CELJE

23. julij 2023, ob 20.15

Neposredni prenos: Sportklub 1

Stadion: Športni park Kidričevo, kapaciteta 600 sedežev

Cena vstopnic:
- brezplačen vstop

 

ALUMINIJ

Prepoved igranja: /

Aluminij se je po sezoni v 2. SNL ekspresno hitro vrnil v Prvo ligo Telemach. Ekipa Roberta Pevnika je v končnici drugoligaškega prvenstva v predzadnjem krogu zapravila prvo mesto, a nato v dodatnih kvalifikacijah ugnala Gorico. Kidričani se po enem letu vračajo med prvoligaše, uvodoma pa bodo v “šumi” gostili ambiciozne Celjane. Rdeči stavijo na mladostno zagnanost in na nogometaše, ki so pomembno breme nosili že v 2. SNL. Brez odhodov ni šlo, Pevnik se bo moral v Prvi ligi Telemach znajti brez dosedanjega kapetana in prvega strelca ekipe Nika Marinška. Konjičan je po uspešni sezoni sprejel vabilo avstrijskega Rieda, Kidričanom pa je pripadla odškodnina. So Štajerci našli pravo zamenjavo za dolgoletnega člana kluba?

Robert Pevnik, trener NK Aluminij: "Za zdaj sta odšla samo dva igralca iz prve enajsterice, je pa res, da ekipo še sestavljamo. Nima prvoligaških izkušenj, a sloga igre ne bomo menjali. Želim, da fantje uživajo v prvi ligi. Zelo pomembna bo psihološka priprava. Zavedamo se, da so ekipe kakovostne, lahko pa vsak premaga vsakega. Hočem razigranost in verjamem, da lahko v prvi ligi napišemo lepo zgodbo."

Kdo je vroč?

Ob Marinšku velja omeniti odhod Danijela Šturma, ki pa je bil spomladi zgolj posojen k rdečim. Za razliko od Šturma sta bivanje v Kidričevem podaljšala dva nogometaša, ki sta bila v prejšnji sezoni posojena Aluminiju. Gal Gorenak se je dokončno poslovil od Maribora, Tomislav Jagić pa od Varaždina. Hrvaški vezist bo s svojo borbenostjo pomemben adut v igri zasedbe Roberta Pevnika, saj gre za nogometaša, ki dobro prekinja napade tekmecev.

Ali ste vedeli?

V Kidričevem so za zdaj potrdili tri novince. Zagrebški Dinamo je posodil Marka Brkljačo, iz 2. SNL pa sta se na prvoligaške zelenice preselila Filip Kosi in Sandro Jovanović. Dvojec je pred časom že okusil prvoligaški nogomet, ki se bo po sezoni premora znova igral tudi na Dravskem polju. Povratnik med najboljše je pripravil nekaj novosti za navijače. Vstop na večino domačih tekem, tudi na nedeljsko, bo brezplačen, izjema bodo zgolj dvoboji z Mariborom, Muro in Olimpijo. V kratkem bodo ob osrednji tribuni namestili dodatnih 600 sedišč.

 

CELJE

Prepoved nastopa: /

Lani so se za menjavo trenerja tik pred začetkom sezone odločili pri Olimpiji, letos so podoben korak storili v knežjem mestu. Skupni imenovalec? Albert Riera. Roman Pilipčuk je pet dni pred prvo tekmo prvenstva sklenil enoletno zgodbo z grofi, ki jih je v minuli sezoni popeljal do drugega mesta v Prvi ligi Telemach. Rusa je nasledil Riera, ki je še maja v Stožicah slavil dvojno krono z Olimpijo, zdaj pa bo skušal dosežek ponoviti še z zasedbo iz mesta ob Savinji. Nekdanji nogometaš Liverpoola se je znašel v podobnem položaju kot lani, saj je Celjane prevzel ob koncu priprav in tik pred prvo tekmo. Lansko jesen je v prestolnico navdušil z odličnim odprtjem sezone, saj je Olimpija prvenstvo odprla s kar osmimi zmagami v nizu. Ima Španec tudi letos recept, ki bo moštvo popeljal do podobnih rezultatov?

Albert Riera, trener NK Celje: "Vsi želimo zmagovati, ne poznam športnika, ki ne želi zmagovati. A tega ne moreš narediti vedno, spoštujemo pa vse tekmece. Na koncu je najbolj pomembno, da uživamo, mi trenerji pa moramo iz svojih igralcev potegniti najboljše. Prvi dan je bil predvsem dan za spoznavanje, veliko je nasmeškov in dobre volje. Včasih gre potem to tudi navzdol, a skrivnost je samo ena: spoštovanje. Uspeh je pomemben, toda največja skrivnost je v medsebojnem spoštovanju."

Kdo je vroč?

Celjani so vsaj za zdaj zadržali vse nosilce igre, čeprav se je najglasneje omenjal prestop Charlesa Ikwuemesija. Nigerijec je izpustil nekaj pripravljalnih tekem, na katerih je dobro strelsko formo potrdil Aljoša Matko. Krilni napadalec je zadel na petih preizkušnjah, navdušil pa je že v končnici zadnjega prvenstva. Na zadnjih petih ligaških tekmah je v polno meril kar osemkrat, s skupno 14 goli pa se je na ligaški lestvici strelce povzpel do tretjega mesta, za Mirlinda Dakuja in Žana Vipotnika.

Ali ste vedeli?

Žan Flis, Daniel Štefulj, Ibrahim Kargbo, Vasilije Janjičić, Jon Šporn in Grigorij Morozov so se to poletje razšli s Celjem, na Stadion Z’dežele pa se je preselila sedmerica novincev. Abdoul Bandaogo, Artem Bilyi, Karlo Špeljak, Edmilson in Julien Lamy so slovenski javnosti praktično popolna neznanka, stara znanca zelenic Prve lige Telemach pa sta Vid Koderman in Mario Kvesić. Bosansko-hercegovski nogometaš je z Riero sodeloval že v Ljubljani, Olimpijo pa je zapustil po izteku pogodbe, potem ko je za zmaje v šampionski sezoni dosegel 12 zadetkov in dodal še osem podaj.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 23.07.2023 | Prva liga Telemach
    Celjani do točke pri Aluminiju
    Nogometaši Aluminija in Celja so se v 1. krogu Prve lige Telemach v Kidričevem razšli z neodločenim izidom 2:2 (1:0).

DELI NA