04.04.2024 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Aluminij - Maribor

Prva liga Telemach, 29. krog

ALUMINIJ - MARIBOR

5. april 2024, ob 20.15

Neposredni prenos: Sportklub 1

Stadion: Športni park Kidričevo, kapaciteta 950 sedežev

Cena vstopnic:
- 10 evrov

ALUMINIJ

Prepoved nastopa: Sandro Jovanović

Pričakovati je bilo, da se bodo grofje Kidričanov lotili z vsemi topovi in jih rutinirano ugnali. Nenazadnje se proti ekipam iz spodnjega dela lestvice odlično znajdejo. In res: Celjani so bili boljši v vseh elementih nogometne igre, razen v realizaciji. Svoje priložnosti so bolje izkoriščali gostje iz šume, na drugi strani pa je grofom lase sivil njihov razpoloženi vratar. Varovanci Roberta Pevnika so se dvakrat znašli v vodstvu in iz knežjega mesta skoraj odnesli vse tri točke, a je v končnici izid vendarle poravnal Bobičanec. V petek Aluminij doma pričakuje še drugega štajerskega soseda, lahko po Celju štrene zmeša tudi Mariboru?

Kdo je vroč?

Kot zapisano, za to, da so z gostovanja pri vodilni ekipi lige odnesli točko, se imajo Kidričani zahvaliti predvsem Lanu Jovanoviću. Zlasti v luči podatka, da so Celjani proti rdeče-belim vratom sprožili 36-krat, kar 10 poskusov pa je šlo v okvir gola. S preprostim izračunom pridemo do zaključka, da je 18-letni čuvaj mreže posredoval 8-krat in s tem preprečil (visok) poraz svoje ekipe.

Ali ste vedeli?

Nima pa Jovanović vseh zaslug za remi. Pri obeh zadetkih je levji delež opravil novinec Stanislav Krapuhin. Rus je bil v 13. minuti nagrajen za vztrajnost: po izsiljeni napaki Vukliševića se je razveselik prvenca med slovensko elito. Tudi pri drugem golu smo videli nekaj podobnega: Krapuhin je na celjski polovici odvzel žogo Koutru, delo pa sta dokončala Brkljača in Kljun. Kdo bo odgovornost prevzel v petek?

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: Itsuki Urata

Razigrani Mariborčani pred tekmo z nerazpoloženimi Radomljani ne bi smeli nič slabše spati. Vseeno so vijoličasti zadnjo ekipo lige pričakovali z določeno mero živčnosti. Spomnimo, šlo je za reprizo pokalne tekme z začetka marca, ko so se mlinarji pod Kalvarijo nepričakovano veselili napredovanja v četrtfinale. Tokrat se Štajerci niso pustili presenetiti: dovolj je bilo, da so čvrst radomeljski blok prebili enkrat, nakar so tekmo brez večjih zapletov pripeljali do konca. Zdaj jih čaka pot v šumo, kjer jih pričakuje še ena ekipa z dna lestvice in kjer so jeseni že položili orožje. Oktobra je Aluminij vpisal minimalno zmago, bo v soboto drugače?

Ante Šimundža, trener NK Maribor: "Ogromno tekem je minilo, odkar smo Aluminij premagali s 7:0, krog se je zavrtel. Čaka nas popolnoma druga zgodba, nogometaši Aluminija bodo igrali doma, pred svojimi navijači. Nekoliko so spremenili ekipo in potrebujemo izvedbo z naše strani na visoki ravni. Statistika je dejstvo, mimo spoznanja, da težje zbiramo točke v gosteh, ne moremo. Marsikdaj smo zapravili zadeve, ki jih ne bi smeli. Na domačih tekmah smo na želeni ravni, zagotovo pa moramo biti z dosežki na gostujočih igriščih uspešnejši. Na gostovanjih se moramo izboljšati, biti bolj osredotočeni."

Maks Barišič, napadalec NK Maribor: "Gostovanja v Kidričevem so že pregovorno zelo zahtevna. Proti ekipam, ki se borijo za obstanek, je vedno težko igrati. Še posebej v tem delu sezone. Zavedamo se, kaj nas čaka, med petkovim dvobojem bomo morali imeti ustrezno mero bojevitosti in potrpežljivosti. Če bomo na želeni ravni, verjamem, da bomo mi tisti, ki bomo po koncu tekme imeli več razlogov za zadovoljstvo."

Kdo je vroč?

Tako kot pri Aluminiju lahko tudi pri Mariboru izpostavimo vratarja: Menno Bergsen je pretekli konec tedna prehodil pot od bedaka do junaka. Tako kot na že omenjeni pokalni tekmi so imeli Radomljani na voljo najstrožjo kazen, k žogi pa je znova stopil Vokić. Tokrat se je namesto za panenko odločil za močan strel vstran, ki pa ga je Bergsen ubranil in Mariborčane obdržal v vodstvu. Kakšna bo Nizozemčeva vloga v šumi?

Ali ste vedeli?

Na velikonočno soboto je svoj 40. rojstni dan praznoval Marcos Tavares. Legendarni Brazilec se je v anale vijoličastega kluba vpisal na več načinov. Gre za igralca z največ nastopi in zadetki v zgodovini Maribora, pa tudi za najboljšega strelca slovenske prve lige. Podpisal se je pod nekaj najlepših in najpomembnejših golov tako doma kot v Evropi – spomnimo denimo na tistega, ki ga je pred desetimi leti dosegel na Celtic Parku.

Tekst: VBi
Foto: m24.si

 

 

SORODNE NOVICE

  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor zanesljiv v Kidričevem
    Nogometaši Aluminija so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 0:2 (0:1).

DELI NA