07.03.2024 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Celje - Maribor

Prva liga Telemach, 25. krog

CELJE - MARIBOR

9. marec 2024, ob 17.30

Neposredni prenos: Sportklub 1

Stadion: Stadion Z'Dežele, kapaciteta 13.600 sedežev

Cena vstopnic:
- 15 evrov
- otroci do 16. leta: 5 evrov

CELJE

Prepoved nastopa: Damjan Vuklišević

Težko je zanikati, da se je celjska krivulja v zadnjih tednih nekoliko umirila. Da se je celjski vlak upočasnil. Hkrati pa je treba priznati, da varovanci Damirja Krznarja kažejo znake prvakov – rezultat izvlečejo tudi takrat, ko ne gre. In v prestolnici jim prejšnji konec tedna ni šlo. Olimpija je bila boljši tekmec, a je bila vseeno ona tista, ki si je morala v izdihljajih srečanja reševati kožo. Minimalno vodstvo Štajercev ni zdržalo, kar pomeni, da bitka za prvaka (zaenkrat) ostaja odprta. Grofje Olimpiji še naprej bežijo za sedem točk, a bodo morali, če želijo ohraniti kopnečo varnostno razdaljo, spet krepko pljuniti v roke. Pred svojimi gledalci pričakujejo verjetno najbolj vročo ekipo pomladi.

Marco Dulca, vezist NK Celje: Smo v obdobju s težkim razporedom. Če bomo igrali, kot treniramo, in sledili trenerjevim navodilom, bo zagotovo lažje. Proti Olimpiji nismo bili pravi, proti Mariboru želimo popraviti vtis. Treniramo za takšne tekme, derbiji so posebni. Vsi jih gledajo, navijačev bo veliko. Nogometaši uživajo v takšnih tekmah. Mariborovo najmočnejše orožje so napadalci. Napad je zelo dober, a imamo mi dobro obrambo. Prepričan sem, da lahko pridemo do zmage, če sledimo temu, kar smo trenirali ta teden.Upam na čim več gledalcev, želimo si podpore. Vzdušje tekmo naredi boljšo. Navijači so naša dodatna podpora."

Kdo je vroč?

V konici knežjega napada je priložnost znova dobil Sunday Adetunji, a Nigerijec tudi tokrat ni imel svojega dne in še naprej čaka na prvenec v rumeno-modrem. Da ljubljanska mreža ni ostala prazna, je poskrbel Žan Karničnik. Slovenski reprezentant je z leve strani prodrl v domači kazenski prostor, njegovemu – precej benignemu – strelu pa je pot do gola pomagal najti Marcel Ratnik. Kdo bo odgovornost prevzel pod Kalvarijo?

Ali ste vedeli?

Odgovor na zgornje vprašanje bo Damir Krznar bržkone poiskal pri Aljoši Matku, ki v zadnjem času kaže željo po dokazovanju, poleg tega pa ima štajerski derbi zanj poseben naboj. Nenazadnje se je Dolenjec kalil v mariborskem mladinskem pogonu, leta 2020 pa je, spomnimo, z 20 leti postal celo najmlajši vijol'čni bojevnik v zgodovini kluba izpod Kalvarije. Za Maribor je v tisti sezoni zbral 7 zadetkov.

MARIBOR

Prepoved nastopa: /

V štajerskem hramu nogometa vse ni šlo tako gladko, kot daje misliti končni rezultat. Dvoboj Maribora in Domžal bi se lahko odvil tudi drugače, a je bila vsaj v prvem polčasu športna sreča izrazito na strani domačih. Ne le sreča, tudi odlična predstava Ažbeta Juga je vijoličaste ohranila pri življenju do prvega, drugega in nato tretjega zadetka, ki je dokončno potopil domžalsko barko. Pred štajerskim derbijem se je četa Anteja Šimundže drugi Olimpiji približala na (še vendo zajetnih) 9 točk, od vodilnega Celja pa jo loči kar 16 točk. Se bo Maribor rivalom v soboto maščeval za dva poraza v tekoči sezoni?

Ante Šimundža, trener NK Maribor: "Želimo popraviti vtis, nova priložnost se nam ponuja že v soboto v Celju. Verjamem, da je šlo za slab dan in to želimo pokazati na prvi naslednji tekmi. Vemo, da igramo proti ekipi, ki ima veliko prednost. Toda nogomet je živa zadeva, v nekaj minutah se lahko tudi med tekmo zadeve zasučejo v povsem drugo smer. Zato bo pomembno preklopiti misli s pokalnega neuspeha in dokazati, da imamo pravo tekmovalno miselnost."

Blaž Vrhovec, vezist NK Maribor: "Naša osredotočenost mora biti pri naslednji tekmi. Vsi smo upali na pokalno lovoriko, žal se ni izšlo. Morali smo preklopiti proti naslednji tekmi, ki bo še težja, kot je bila v sredo. Lestvica kaže, da nas čaka dvoboj z najboljšo ekipo v ligi, in le s pravo moštveno predstavo smo lahko uspešni. Premagati trenutno vodilne pomeni dodaten motiv pri namenu, da dobimo potrditev tega, kar delamo. Do nesrečne pokalne izkušnje je bilo skoraj vse v spomladanskem delu pozitivno in v takšnih trenutkih se izoblikuje značaj. Želimo iztistiniti še nekaj odstotkov več moči in verjamem, da se nam bo obrestovalo."

Kdo je vroč?

Kot zapisano, vijoličasti se imajo v prvi vrsti zahvaliti Ažbetu Jugu in njegovim bravuram, vendar pa so imeli nekaj razigranih posameznikov tudi na drugem koncu igrišča. Izpostaviti velja Hilala Soudanija, ki se je še na drugi spomladanski tekmi med strelce vpisal dvakrat in tako izenačil jesensko statistiko. Alžirski veteran se je med tednom podpisal tudi pod edini zadetek v pokalnem tekmovanju.

Ali ste vedeli?

Omenjeni Soduanijev gol ni preprečil najhujšega. Maribor je nepričakovano izpadel iz Pokala Pivovarna Union. Vlogo krvnika so prevzele Radomlje, ki so v drugem polčasu izpeljale preobrat: Vokić je uspešno izvedel najstrožjo kazen in s panenko prelisičil Bergsna, nizozemski vratar pa bi se lahko bolje odzval tudi ob odločilnem zadetku. Globoko v sodnikovem dodatku ga je iz zahtevnega položaja presenetil da Cruz.

Tekst: VBi
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 09.03.2024 | Prva liga Telemach
    Remi na štajerskem derbiju
    Nogometaši Celja in Maribora so se v 25. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (0:0).

DELI NA