05.12.2023 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Koper - Maribor

Prva liga Telemach, 18. krog

KOPER - MARIBOR

6. december 2023, ob 17.30

Neposredni prenos: Sportklub 1

Stadion: ŠRC Bonifika, kapaciteta 4.047 sedežev

Cena vstopnic:
- odrasli: 10 evrov
- otroci od 8 do 15 let: 5 evrov

 

KOPER

Prepoved nastopa: /

Če vreme v Rogaški Slatini ni pokazalo usmiljenja, je bilo za odtenek bolj naklonjeno moštvoma, ki sta se udarili v knežjem mestu. Nogometaši Celja in Kopra so se po zasneženi zelenici Stadiona Z'dežele podili dobre pol ure, preden se je glavni delivec pravice odločil, da so razmere preslabe za igro, in jih (nogometaše, seveda) poslal v slačilnico. Preostalo uro srečanja bosta zasedbi odigrali naslednji teden, še prej pa bosta morali izpolniti redne prvenstvene obveznosti. Naslednjo v nizu zahtevnih tekem bo Koper odigral pred svojimi gledalci: na Obalo prihaja Maribor, ki mu je zmaga nad Olimpijo dala krila. Kako se bo razpletel primorsko-štajerski derbi?

Kdo je vroč?

Niku Omladiču je Safet Hadžić prvo priložnost ponudil šele konec novembra v Kidričevem. Bržkone mu je žal, da talentov izkušenega vezista ni izkoristil prej: nekdanji nogometaš je strategovo zaupanje upravičil s prvencem v  rumeno-modrem dresu. S predložkom ga je pred štajerskimi vrati našel Pavlović, a koprsko vodstvo ni zdržalo. Pred porazom kanarčkov ni rešil niti Jelenič, ki je malce pred koncem znižal zaostanek.

Ali ste vedeli?

Čeprav je Koper gostoval v knežjem mestu, Bonifika pretekli konec tedna ni samevala. Na zelenici primorskega hrama nogometa je slovenska ženska reprezentanca ugnala konkurentke iz Bosne in Hercegovine. Za pomembne tri točke v novoustanovljeni ženski ligi narodov je v razmiku nekaj minut dvakrat zabila Zala Kuštrin. Uspeh bo četa Saše Kolmana skušala nadgraditi v torek zvečer, ko potuje na Češko. Ji bo uspelo?
 

MARIBOR

Prepoved nastopa: Ažbe Jug in Blaž Vrhovec

Kot zapisano, kar dve tekmi prejšnjega kroga Prve lige Telemach nista bili odigrani (v celoti), a bomo ljubitelji slovenskega nogometa ta udarec preživeli. Dobili smo namreč tekmo, ki je ne glede na položaj na lestvici najpomembnejša: večni derbi, jasno. Ta se je končal s prepričljivo zmago Maribora, ki se je ljubljanskega izziva lotil presenetljivo napadalno in bil za pristop že v prvih 22 minutah nagrajen s tremi zadetki. Olimpijo bi pred porazom rešil le še čudež, ki pa ga ni bilo. Točke so ostale v mestu ob Dravi, vendar se vijoličasta četa ne sme prepustiti evforiji. V sredo popoldne jo čaka še en derbi, tokrat ji bo nasproti stal Koper.

Ante Šimundža, trener NK Maribor: "Po derbiju smo opravili hitro, kratko analizo. Bile so vidne zelo dobre zadeve, a tudi določene pomanjkljvosti. Še posebej v končnici tekme. Ampak to je zdaj že preteklost, oziramo se naprej. Pred nami je zahtevno gostovanje proti motiviranemu nasprotniku. Ne glede na položaj na lestvici je Koper vedno trdoživ, z vidnimi principi v igri, s hitrostjo na krilnih položajih in zelo dobro tranzicijo. Imajo nekaj težav s poškodbami, zato so tudi imeli nekaj težav s funkcioniranjem, toda opazno je, da imajo prepoznaven način igre."

Andraž Žinič, branilec NK Maribor: "Vem, kakšne so moje zadolžitve, in skušam storiti vse, da upravičim zaupanje. Razumljivo smo lahko vsi skupaj zadovoljni z derbijem, po izjemnem začetku smo pametno odigrali do konca tekme. Čeprav si je Olimpija priigrala nekaj priložnosti, smo zanesljivo zmagali. Toda tekme si hitro sledijo, tako da smo takoj preusmerili misli k dvoboju na Bonifiki. Zavedamo se, da nas čaka obračun s kakovostno ekipo. Znova moramo dosledno izpolnjevati svoje naloge, izkoristiti njihove pomanjkljivosti v igri in gremo v Koper z željo po novih treh točkah."

Kdo je vroč?

O prvem imenu slovenskega derbija ni in ne sme biti dvoma. Čeprav je ljubljansko mrežo načel Jakupović, ki je bil natančen z bele točke, je Zeljkovićevo barko zares potopil Jan Repas. Eden od ključnih členov  zasedbe izpod Kalvarije je gostujočega vratarja obakrat premagal z razdalje. V 6. minuti bi lahko posredoval tudi bolje, kakšne četrt ure zatem pa ni imel nobenih možnosti. Kakšna bo Repasova vloga tokrat?

Ali ste vedeli?

Če štejemo tudi evropske tekme, se je niz nepremaganosti Denisa Pintola končal že prejšnji četrtek. Če jih ne, se je končal v nedeljo. Mladi čuvaj mreže zadetka ni prejel na kar šestih zaporednih ligaških tekmah (skupno 465 minut), nato pa je bil zanj že v 2. minuti tekme usoden Arnel Jakupović. Avstrijski napadalec je prevzel odgovornost in z enajstih metrov premagal Pintola, čeprav je ta krenil v pravo smer.

Tekst: VBi
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 06.12.2023 | Prva liga Telemach
    Šest golov in remi v Kopru
    Nogometaši Kopra in Maribora so se v 18. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 3:3 (2:2).

DELI NA