24.11.2023 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Mura - Maribor

Prva liga Telemach, 3. krog

MURA - MARIBOR

26. november 2023, ob 15.00

Neposredni prenos: Šport TV 1

Stadion: Mestni stadion Fazanerija, kapaciteta: 4.706 sedežev

Cena vstopnic:
- glavna tribuna: 14 evrov, 12 evrov v predprodaji
- ostale tribune: 12 evrov, 10 evrov v predprodaji
- otroci med 7 in 14 let: 6 evrov, 5 evrov v predprodaji
- VIP vstopnica: 50 evrov

 

MURA

Prepoved nastopa: /

Fazanerija bo v nedeljskem popoldnevu gostila prekmursko-štajerski derbi Mure in Maribora. Ante Šimundža se v nedeljo prvič po tem, ko je konec leta 2021 zapustil klop Sobočanov, v prekmursko prestolnico vrača kot trener nasprotnika. Dvainpetdesetletnik je pri pristaših črno-belih še vedno zapisan z dobrim imenom, zato gre pričakovati topel sprejem, a ne glede na to so želje gostiteljev jasne. Muraši želijo v končnici jesenskega dela prvenstva splezati v zgornjo polovico lestvice, ki jim štiri tekme pred zimskim premorom beži za štiri točke. Prekmurci so si zaostanek nabrali tudi na račun dolge serije brez domače zmage, zmagovalni post pa so v začetku novembra prekinili na tekmi z Aluminijem.

Vladimir Vermezović, trener NŠ Mura: "Derbi je velik izziv za nas, vendarle treniramo za takšne tekme. Tisti, ki nerad igra derbije in se ga boji, mu ni mesto v nogometu. Vsak derbi je praznik nogometa. Tukaj sem že več kot dva meseca, takoj po prihodu v Slovenijo pa sem izvedel, da je derbi Mure in Maribor verjetno največji derbi po obračunu Maribora in Olimpije. Gre za lokalni derbi, upam, da bodo ljudje iz Murske Sobote, ki imajo radi nogomet, stadion napolnili do zadnjega mesta. Nadejam se, da jim bomo pripravili dobro predstavo."

Amadej Maroša, napadalec NŠ Mura: "Derbi je derbi, lepo je igrati domačo tekmo proti Mariboru. Tekma prinaša tri točke, kot vse druge točke, je pa derbije lepo igrati že zaradi same kulise, še lepše pa zmagati."

Kdo je vroč?

Mura je pred prekmursko-štajerskim derbijem napredovala v osmino finala pokalnega tekmovanja, z goloma Borna Prolete in Luke Turudije so bili boljši od Šenčurja. Trener Vladimir Vermezović je na Gorenjskem premešal enajsterico, priložnost je ponudil tudi vratarju Florijanu Raduhi. V nedeljo se bo v gol najverjetneje vrnil Klemen Mihelak, ki je blestel na zadnji ligaški preizkušnji pred reprezentančnim premorom, na koncu pa serija obramb vseeno ni bila dovolj vsaj za točko.

Ali ste vedeli?

Fazanerija je po soboškem napredovanju med prvoligaše gostila deset prekmursko-štajerskih derbijev. Mariborčani so Mursko Soboto trikrat zapuščali z zmago, vijoličastim sta pripadli dve od zadnjih treh tekem v Fazaneriji. Gostitelji so se ob treh remijih razveselili še štirih zmag, tri so dosegli tudi pod vodstvom Anteja Šimundže, zadnjo novembra 2021, kar je bila tudi predzadnja zmaga v črno-beli eri Mariborčana. Kdo se bo veselil v nedeljo?

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: /

Mura je pred reprezentančnim premorom izgubila v Stožicah, Mariborčani pa so morali po štajerskem derbiju čestitati Celjanom. Zaostanek za vrhom lestvice tako znova znaša 12 točk, šest točk pa Maribor loči do tretjega Kopra. Vijoličasti so rane po zadnjem ligaškem porazu zacelili v pokalnem tekmovanju, v Ajdovščini so z izidom 1:3 premagali Primorje. Mrežo tretjeuvrščenega kluba 2. SNL sta ob avtogolu Harisa Dedića zatresla še Marko Kolar in Marin Laušić. Zasedba trenerja Anteja Šimundže se v nedeljo odpravlja v Mursko Soboto, kjer bo odigran vselej zanimiv obračun z Muro. Oktobra, ko sta se tekmeca pomerila prvič v letošnji sezoni, so se zmage veselili Štajerci.

Ante Šimundža, trener NK Maribor: "Pričakujem težko tekmo in motiviranega nasprotnika. Naša motivacija mora biti višja kot nasprotnikova. Smo v položaju, ko postavljamo temelje, vendar z naše strani ni preračunavanja. Vsi razpoložljivi igralci, ki so v tem trenutku najboljši in najbolj odgovarjajo zahtevam tekme, bodo začeli derbi. Ponosen sem na obdobje, ki sem ga preživel v Fazaneriji, sem pa zdaj v klubu, ki mi je dal največ v igralski in trenerski karieri. Ni vprašljivo, kaj si želim v nedeljo."

Itsuki Urata, branilec NK Maribor: "Zmagati hočemo na vsaki tekmi, tako v pokalnem tekmovanju kot tudi v prvenstvu, tudi v nedeljo ne bo nič drugače. Po pokalni zmagi ni veliko časa, to moramo sprejeti in se karseda najbolje pripraviti na nedeljski dvoboj."

Kdo je vroč?

Mariborčani so oktobra slavili z zadetki Jana Repasa, Hilala Soudanija in Marcela Lorberja. Mladi vezist se je v letošnji sezoni utrdil v začetni enajsterici Maribora, na tekmi z Muro pa se je razveselil ligaškega prvenca v vijoličastem dresu. Kasneje je bil uspešen še v obračunu z Domžalami, to sezono pa je dvakrat zadel tudi na pokalni tekmi z Jurovskim Dolom. Bo mladenič natančen tudi v Fazaneriji?

Ali ste vedeli?

Šimundža bo tudi v Murski Soboti pogrešal Martina Milca, ki mu poškodba že nekaj tednov preprečuje, da bi vknjižil 200. ligaški nastop v dresu Maribora. Na večni klubski lestvici s 436 prvoligaškimi tekmami vodi Marcos Tavares, ki je reprezentančni premor izkoristil za obisk domovine. Najboljši strelec Prve lige Telemach se je v družbi športnega direktorja Marka Šuler odpravil v Brazilijo, mariborski dvojec pa je v deželi sambe raziskoval trg s potencialnimi nogometaši za selitev v Ljudski vrt.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 26.11.2023 | Prva liga Telemach
    Na derbiju v Fazaneriji brez zadetkov
    Nogometaši Mure in Maribora so se v prestavljenem, 3. krogu državnega prvenstva v Murski Soboti razšli brez golov.

DELI NA