15.09.2023 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Olimpija - Maribor

Prva liga Telemach, 8. krog

OLIMPIJA LJUBLJANA - MARIBOR

16. september 2023, ob 20.15

Neposredni prenos: Šport TV

Stadion: Stožice, kapaciteta 16.100 sedežev

Cena vstopnic:
- odrasli: 10 evrov
- otroci od 4 do 14 let: 5 evrov

 

OLIMPIJA

Prepoved nastopa: /

V osmem krogu Prve lige Telemach se bosta prvič v sezoni 2023/23 udarila tudi velika rivala iz Ljubljane in Maribora. Olimpija, ki jo prihodnji četrtek čaka tudi uvodno dejanje skupinskega dela UEFA Evropske konferenčne lige, bo gostila Mariborčane. Zeleno-beli derbija v Stožicah niso izgubili že od septembra 2019, ko so Štajerci slavili z izidom 2:4, na naslednjih sedmih derbijih v prestolnici pa so zmaji slavili kar šestkrat. V taboru državnih prvakov so odločeni, da si pred evropskim gostovanjem v  francoskem Lillu priigrajo pozitivno popotnico. Ljubljančani bi z zmago na varni razdalji ohranili tudi Celjane, ki so si po šestih odigranih tekm priigrali štiri točke naskoka pred najbližjimi zasledovalci, to so prav zmaji. Kdo bo uspešnejši v sobotnem večeru?

Joao Henriques, trener NK Olimpija: "Derbi je derbi. Takšne tekme se zmaguje. Nič drugega ni pomembno. Forma in lestvica pred derbijem nimata vpliva na potek dogodkov. Zgodi se lahko marsikaj. Vse točke so pomembne, vsaka tekma enako šteje, toda pomembnost takšnih dvobojev je na vrhuncu. Za igralce, osebje, navijače. V dvoboj se bomo podali tako zavzeto kot vselej. Želimo ostati pri vrhu, zato se nadejamo dobre predstave. Z njo želimo na tekmo Olimpije privabiti čim več ljudi. Gledalci morajo na tribunah uživati in to je eden izmed naših ciljev. Gledljiv, všečen nogomet z zadetki, prava predstava pa bi seveda v tem trenutku pomagala pri dvigu samozavesti v pričakovanju novih izredno zanimivih in zahtevnih izzivov."

Kdo je vroč?

Olimpija je pred septembrskim reprezentančnim premorom gostovala v Murski Soboti, iz Prekmurja pa se je vrnila z zmago in tremi točkami. Soboško mrežo je načel Rui Pedro, po domačem izenačenju pa sta za zmago Olimpije zadela Timi Max Elšnik in Mustafa Nukić. Vidno vlogo je pri zmagi odigral Ivan Posavec, ki je najprej podal za prvi zadetek Ljubljančanov, nato pa izsilil še prekršek Žana Trontlja za najstrožjo kazen zmajev. Petindvajsetletni Hrvat uživa precej zaupanja Joaa Henriquesa, v letošnji sezoni pa je nabral že 12 nastopov, šest tudi v kvalifikacijah UEFA Lige prvakov.

Ali ste vedeli?

Olimpija je v minuli sezoni prvo mesto tudi teoretično potrdila prav z zmago na zadnjem derbiju prvenstva. Za rajanje zeleno-belih je ob koncu prvega polčasa zadel David Sualehe, zmago pa je sredi drugega polčasa potrdil Admir Bristrić. Mladi reprezentant Bosne in Hercegovine je v polno meril tudi med reprezentančnim premorom, na sarajevski Grbavici je zatresel slovensko mrežo, a zadetek ni bil dovolj za točke. Slovenci so z goloma Tjaša Begića in Tia Cipota prišli do preobrata, v oba zadetka naše izbrane vrste pa je bil vpleten tudi bivši zmaj Svit Sešlar.

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: /

V Ljubljani so reprezentančni premor izkoristili za polnjenje baterij po zahtevnem poletnem ritmu tekem, v Mariboru pa so skušali med dvotedenskim obdobjem poiskati recept za vrnitev v pozitivne tirnice. Vijoličasti so z dvema točkama na zadnjih treh ligaških tekmah pokvarili odlično odprtje prvenstva, saj so uvodoma premagali Radomlje, Aluminij in Bravo. Po dveh neodločenih rezultatih je sledil še prvi poraz, v štajerskem derbiju so se pred dnevi veselili Celjani. Bo Maribor uspešnejši v spopadu z rivalom iz mesta ob Ljubljanici? Štajerci v zadnjem obdobju na velikih derbijih niso blesteli, a Damir Krznar verjame, da ima Maribor kljub težavam s poškodbami še vedno dovolj močnih adutov. Pristaši najtrofejnejšega kluba v državi bodo v Stožicah na zelenici zaman iskali Martina Milca, Hilala Soudanija, Marka Kolarja in tudi Arnela Jakupović.

Damir Krznar, trener NK Maribor: "Dejavnikov, ki lahko odločijo derbi,, je veliko. A bom povedal, kaj pričakujem od svoje ekipe. Da v nobenem trenutku ne odneha! Od prve do zadnje minute, ne glede na vmesni rezultat, ne smemo odstopiti od našega načrta, igre. Z mislijo, da je vse v naših rokah in tako se moramo postaviti. Ne bomo se obnašali, kot da bi se vnaprej predali. Ni lepšega, ko sam odločaš o svoji usodi. Moramo se zavedati, da pomoči od zgoraj ne bo. Če bo, pa jo moraš sam izzvati. Zato velja v soboto in na vseh prihodnjih tekmah: nikoli ne obupaj in ne odnehaj!"

Mark Strajnar, branilec NK Maribor: "Pred nami je derbi, vedno tekma dodatnega pomena. Če je katera tekma lahko prelomnica, je to nedvomno derbi. Uspeh bi nam veliko pomenil in prinesel dodaten zagon v nadaljevanju sezone. Zavedamo se, da nam ni šlo po načrtih pred reprezentančnim premorom, naj bo zdaj novo poglavje znova v podobnem ritmu, kot je bil uvodni del sezone."

Kdo je vroč?

Damir Krznar po poškodbi Arnela Jakupovića, ki je eksplodiral v začetku sezone, veliko upov polaga na zadnjega novinca v napadu. Erico Castro se je v dresu Maribora prvič predstavil na zadnji ligaški tekmi pred premorom, dvobojem s Celjem. Med strelce se še ni vpisal niti na ligaški niti na pripravljalni tekmi, ki jo je z rezultatom 2:3 dobili grofje. Je lahko robustni napadalec s portugalskim potnim listom skriti adut Mariborčanov?

Ali ste vedeli?

Se bodo Mariborčani po štirih letih čakanja iz Ljubljane le vrnili s kopletom točk? Vijoličasti so v Stožicah nazadnje slavili septembra 2019, ko se je derbi končal z izidom 2:4, čeprav je že vse dišalo po delitvi točk. Maribor je namreč povedel z goloma Luke Zahovića in Roka Kronavetra, po ljubljanskem izenačenju v režiji Luke Menala in Anteja  Vukušića pa je sledil nov zasuk in točke so romale na Štajersko.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 16.09.2023 | Prva liga Telemach
    Olimpija dobila derbi
    Nogometaši Olimpije so v 8. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor z 2:1 (1:0).

DELI NA