Pred tekmo: Rudar - Celje

Prva liga Telekom Slovenije, 8. krog

RUDAR VELENJE - CELJE

15. september 2018, ob 18.00

Neposredni prenos: Planet 2

Stadion: Mestni stadion ob jezeru, kapaciteta 3.500 sedežev (povprečen obisk: 650 gledalcev)

Cena vstopnic:
- 8 evrov
- otroci do 14. leta: prost vstop


 

RUDAR VELENJE:

Prepoved nastopa: Cene Kitek

Velenjčani vztrajno iščejo izhod iz rezultatske krize, ki jih je po uspešnem zaključku lanske sezone in štirih poletnih evropskih tekmah pahnila na dno lestvice. Le ena zmaga v minulih sedmih krogih je za ekipo s takšnim renomejem, kot ga ima Rudar, ki je eden najstabilnejših prvoligašev, neuspeh. Negativno izstopajo predvsem zadnji trije krogi s tremi porazi brez doseženega zadetka in z gol razliko 0:10. Trener Marijan Pušnik poskuša najti rešitve, trend bi se lahko obrnil navzgor že z eno zmago, saj se zdi, da ekipi manjka zgolj pozitivna rezultatska vzpodbuda. Šeleško – savinjski derbi je tokrat več kot zgolj sosedski dvoboj, pogled na lestvico opozarja, da bi mu lahko dali naziv boj za obstanek, a ne smemo prezreti, da se je sezona šele dobro začela in bo tradicionalni nogometni center, kot je Velenje, zagotovo našel pot z dna lestvice. V nadaljevanju sezone je pred Rudarjem le še prvenstveni izziv, saj se je pokalna pot končala v 2. krogu na Fazaneriji, kjer je bila Mura boljša z 1:0.  

Kdo je vroč?

Na obeh tekmah, ko so Velenjčani osvojili točke, proti Muri in Krškem, se je med strelce vpisal 22 – letni napadalec Milan Tučić. Sedmim lanskim zadetkom, ko se je iz ljubljanskega Brava preselil Ob jezero, je letos dodal še dva in je v ekipi eden od štirih strelcev, edini, ki je bil uspešen dvakrat. Drugi najboljši klubski strelec lanske sezone je eden od velenjskih adutov tudi na derbiju. 

Ali ste vedeli?

Šaleško – savinjski derbi bo 80. po vrsti, 42. v Velenju. Rudar ima 18 zmag, Celjani so poln izkupiček odnesli 12 – krat, 11 tekem se je končalo brez zmagovalca. V lanski sezoni so obe tekmi Ob jezeru dobili Velenjčani, ki so bili enkrat uspešni tudi v Celju, ko so se z zadnje medsebojne tekme vrnili s 3:1. Bo tokratni tudi s kitajskim pridihom, saj je novi član Rudarja postal 18 – letni Li Hao Ran, ki se je v Slovenijo preselil iz belgijskega Anderlechta.

 

CELJE:

Prepoved nastopa: /

Na zadnjih dveh tekmah so sicer Celjani osvojili le dve točki, a so ju priigrali proti Domžalam in v Ljudskem vrtu in imata v povezavi z mestom na lestvici, ki ga zasedajo, dodatno težo. Z njima so se rešili zadnjega mesta, na katerega jih je pahnil zadnji poraz, ko je v 5. krogu s 3:1 na Areni Z'dežele slavil kranjski Triglav. Neprijeten uvod v sezono zagotovo ne kaže pravega dometa ekipe, še ene iz tradicionalnega nogometnega okolja. Trener Dušan Kosić ima načrte za lepšo jesen in podobno kot za njegovega velenjskega tekmeca, tudi zanj velja, da morda potrebuje zgolj rezultatski preboj. Oziroma prvo zmago, saj je vse dosedanje točke osvojil z remiji.    

Kdo je vroč?

Rudi Požeg Vancaš bi se lahko v nadaljevanju sezone otresel pretresov povezanih s ponudbami za odhod iz Celja. 24 – letni slovenski reprezentant je prvenstvo začel s tremi zadetki v prvih treh krogih, potem pa dva kroga izpustil in dal prednost aktivnostim, ki so obetale prestop. Vrnil se je v prejšnjem krogu proti »svojim« Domžalam, s povsem »čisto« glavo pa naj bi bil šele na šaleško – savinjskem derbiju.    

Ali ste vedeli?

Celjani so bili v tej sezoni že na šestem mestu, toda tudi na zadnjem. Tam so sicer začeli tudi lansko sezono, a so se se ga otresli po dveh krogih in se povzpeli proti končnemu petemu. Sicer pa uvod v letošnjo sezoni ni najslabši, daleč od tega: v sezoni 2015-16 so bili na zadnjem mestu od 7. do 14. kroga ter še v 16. in 17.,  a se nato postopoma povzpeli do sredine lestvice. Velik nihaj se jim je primeril tudi pred štirimi leti, ko so prav tako najprej padli na predzadnje, na koncu pa osvojili drugo mesto.

 

Tekst: Sandi Škvarč
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 15.09.2018 | Prva liga Telekom Slovenije
    Celjani do zmage na derbiju
    Nogometaši velenjskega Rudarja so v 8. krogu Prve lige Telekom Slovenije izgubili proti Celju z 0:1 (0:1).

DELI NA