16.05.2024 | Prva liga Telemach
Pred temo: Aluminij - Domžale

Prva liga Telemach, 36. krog

ALUMINIJ - DOMŽALE

18. maj 2024, ob 15.00

Neposredni prenos: Sportklub 1

Stadion: Športni park Kidričevo, kapaciteta 950 sedežev

Cena vstopnic:
- prost vstop

ALUMINIJ

Prepoved nastopa: Rok Schaubach

Nihče ni pričakoval tega, kar se je prejšnji konec tedna zgodilo v Rogaški Slatini. Aluminij je na krilih Barnabasa Tanyija prišel do prve zmage po več kot dveh meseci. In to v velikem slogu: poln izkupiček so si šumarji zagotovili že pred odmorom, poleg tega pa so tri točke tokrat štele dvojno, saj so jih odgriznili Rogaški. Ta je s tem znova postala aktualen kandidat za izpad, črno-bele pa lahko Kidričani v soboto – ob ustreznih razpletih drugih dveh tekem – celo prehitijo. Vse preračunavanje in matematiko ob stran, eno je jasno: če hoče Aluminij upati na obstanek, mora premagati Domžale. Bo Robertu Pevniku in druščini uspelo?

Robert Pevnik, trener NK Aluminij: "Ekipo pripravljamo, da se izolira in distancira od medijev, da ima fokus samo in izključno na tekmo z Domžalami. Za nas igra v zadnjem krogu samo zmaga, moramo odigrati podobno kvalitetno tekmo, kot smo jo proti Rogaški. Imamo cilj, ki je jasen, to je zmaga. Domžale so zelo zahteven nasprotnik, čaka nas težka tekma, in da bomo prišli k zastavljenemu cilju, se moramo predvsem dobro psihično pripraviti. Če bomo vseh 90 minut odigrali, kot je treba, verjamem, da nas bo nogomet nagradil. Ekipa je proti Rogaški pokazala karakter, tokrat bo pomembno, da ne glede na to, kdo bo dobil priložnost, ponovno naredi vse za ekipo. Ni pomembno, kdo bo začel tekmo, važen je ekipni duh. Tako jaz kot vsi igralci in vsi v klubu verjamemo, da se bo na koncu izteklo po naših željah.«

Kdo je vroč?

Prvo ime zmage nad Rogaško je, kot zapisano, Barnabas Tanyi. Madžar se je v vlogi junaka znašel kar nekoliko nepričakovano – omenimo, da se je v udarni enajsterici znašel sploh prvič, odkar je pozimi okrepil rdeče-bele vrste. V 36. minuti je nesebično podal Tomu Kljunu, nekdanji nogometaš Tabora pa mu je uslugo vrnil najprej v 42. in nato še v 48. minuti prvega polčasa. Slatinško mrežo je po veliki napaki Mulalića sicer načel Rok Schaubach.

Ali ste vedeli?

Aluminiju grozi, da bo njegova tokratna epizoda na slovenskem prvoligaškem prizorišču precej krajša od prejšnje. Spomnimo, Kidričani so se v sezoni 2015/16 prebili iz druge lige in se med elito zadržali kar pet let. V sezoni 2021/2022 je sledil neposredni izpad, a so šumarji hitro strnili vrste in se kar najhitreje vrnili. Napredovanje so si zagotovili v dodatnih kvalifikacijah proti Gorici.

 

DOMŽALE

Prepoved nastopa: Zeni Husmani, Daniel Offenbacher

Domžalska sezona se je v resnici zaključila že po ničli na Obali, ko so ravbarje koprski konkurenti izločili iz dirke za četrto mesto. Občinski derbi so Domžalčani zato videli predvsem kot priložnost, da se poslovijo od svojega dolgoletnega igralca in kapetana, rezultat srečanja pa se je znašel v drugem planu. Vseeno je četa Mateja Podlogarja premogla dovolj motivacije in kvalitete, da je Radomljam odgriznila točko in jim še dodatno zapletla življenje pred zadnjim krogom. V soboto lahko rumena družina načrte prekriža še eni ekipi z dna lestvice. Omenimo še, da je bila od Aluminija boljša na prav vsaki od zadnjih šestih medsebojnih tekem.

Mirko Mutavčić, branilec NK Domžale: "Vsekakor se bo za to tekmo Aluminij nekoliko lažje motiviral kot mi, saj je to zanje tako rekoč tekma sezone. Z vsemi močmi bodo lovili obstanek v ligi, medtem ko mi ne moremo niti pridobiti niti prav veliko izgubiti. Kljub temu sem prepričan, da se bomo tekme lotili tako kot vsake prejšnje, brez popuščanja in skrajno osredotočeni na svoje naloge. Nenazadnje se vsak igralec želi pokazati v najboljši luči. Kljub temu da je zaključek prvenstva tik pred vrati in da si vsi želimo na odmor, nas trener vseskozi opozarja, da delo še ni končano. Smo poklicni nogometaši, kar od nas zahteva, da smo maksimalno zbrani tudi vseh 90 minut zadnje tekme. Tega se bomo držali in prepričan sem, da bomo tudi proti Aluminiju dali vse od sebe."

Kdo je vroč?

Komentator in gledalci, ki so se prejšnji konec tedna zbrali na domžalskem športnem objektu, da bi pospremili občinski derbi, so uvodni domžalski zadetek bržkone pripisali Danijelu Šturmu. Šele počasen posnetek je razkril, da je predložek Nicka Perca v lastno mrežo preusmeril Tin Hrvoj. Bo tokrat Šturm vendarle prišel do prvega gola po lanskem decembru? Takrat je 25-letni napadalec hat-trick zabil prav Aluminiju.

Ali ste vedeli?

Če smo se v zgornjem zapisu spomnili na Zenija Husmanija, enega izkušenejših domžalskih nogometašev, ki se je z 250. nastopom v rumenem zavihtel na vrh klubske lestvice, je prav, da tu omenimo Luko Topalovića. Komaj 18-letni napadalec, ki ga je The Guardian uvrstil med najbolj perspektivne mlade igralce na svetu, je pred natanko dvema letoma, 15. maja 2023, debitiral med slovensko elito. Domžale so takrat remizirale s Celjem (1:1).

Tekst: VBi
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 18.05.2024 | Prva liga Telemach
    Poraz Aluminija za izpad iz lige
    Nogometaši Aluminija so v zadnjem, 36. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Domžalam z 1:3 (0:3).

DELI NA