V igro še zadnji železi

Po izpadu Olimpije iz Uefine evropske lige, bosta drevi z nastopi na evropski sceni pričela tudi Hit Gorica in Maribor. Prvi bodo z nastopi pričeli doma z danskim Randersom, pokalne prvake pa čaka madžarski Videotop.

Letošnji nastopi slovenskih predstavnikov v evropskih pokalih tako Novogoričanom kot Mariborčanom ne morejo vlivati velike mere samozavesti pred njunima prvima obračunoma. Nogometaši Olimpije so svoje dokazovanje že zaključili, medtem ko so Koprčani na dobri (oz. slabi) poti, da jim po hitrem postopku sledijo. Kljub temu v obeh taborih preostalih slovenskih predstavnikov razmišljajo pozitivno.

Goričani so dobro poznani danski javnosti že od leta 2004, ko so premagali najboljši danski klub FC Kobenhaven v gosteh kar z 0:5. Res je, da so Goričani od takrat doživeli velike spremembe, predvsem v obliki pomlajevanja ekipe, toda na Danskem še naprej uživajo velik ugled. Slednje potrjujejo tudi besede trenerja danskih pokalnih zmagovalcev Oveja Christensena na novinarski konferenci, ki je povedal, da so o Goričanih na danskem govori še po šestih letih: "Vsi so nas svarili, da nam ne bo lahko. Naš cilj je, da vsaj remiziramo."

Goričani večjih težav s poškodbami nimajo, saj naj bi nastopili s popolno ekipo, največji plus Goričanov pa je ob odhodih Osterca, Cvijanoviča in še nekaterih prav gotovo povratek Etiena Velikonje v pravo formo. 'Eti' trdi, da je v dobri formi, slednje pa bo lahko dokazal že na Danskem. Sicer pa mladi reprezentant Slovenije ve, da jih čaka zahteven nasprotnik, vendar "moramo zaupati v svoje sposobnosti. Pomembno je, da dobro stojimo na igrišču." Velikonja sicer ni upal napovedati rezultata, vendar je prepričan, da bo le-ta za Goričane ugoden.

Na drugi strani so nekoliko krajšo pot na prvo evropsko gostovanje prevozili nogometaši Maribora. Do madžarskega Gyora je Mariborčane ločilo nekaj več kot 300 kilometrov, koliko so oddaljeni od napredovanja v tretji krog kvalifikacij pa bo jasno po prvem obračunu z Videotopom. Mariborčani so dodatno motivacijo za tekmo z Videotopom pravgotovo našli še v porazu s Koprčani v Superpokalu, ob dejstvu, da je motivacija za same evropske tekme že tako na zelo visokem nivoju, pa bi morali Mariborčani v Gyoru prekipevati od želje in požrtvovalnosti.

Mariborski strateg Darko Milanič, ki prav tako nima večjih težav s poškodbami, je tekmeca spremljal v pripravljalnem obdobju, kot tudi skozi tekmo madžarskega Superpokala. Slednjega je Videotop sicer izgubil proti Debrecenu, toda Milanič je lahko videl, da gre za odlično organizirano ekipo, ki bo trd oreh za vijoličaste. Že drži, da imata obe ekipi svoje želje, Mariborčani, ki so se pred sezono precej okrepili, pa so v prejšnji evropski sezoni že dokazali, da so v Evropi marsikdaj povsem druga ekipa kot na slovenskih zelenicah. "Naš prvi cilj je, da se vrnemo s pozitivnim rezultatom," je za slovenske medije povedal prvi mož mariborske stroke, ki pa rezultata ni želel napovedati.

Tekst: NZS/MaK
Foto: Drago Wernig - Taka

SORODNE NOVICE

  • 13.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Domžale novega napadalca našle na Jamajki
    Rumeni družini se je pridružil novi napadalec, Domžale so ga našle na Jamajki. Devetnajstletni Ranaldo Biggs je po Parrisu in Nicholsonu že tretji Jamajčan ob Kamniški Bistrici. Ob prvi selitvi v tujino je s klubom sklenil triletno pogodbo.
  • 06.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Kramarič zrežiral preobrat za zmago nad Celjem
    Nogometaši Brava so v 4. krogu Prve lige Telemach premagali Celje z 2:1 (0:1).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Prvi derbi pripadel Olimpiji
    Nogometaši Olimpije so v 3. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor s 3:1 (1:0).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Tabor do točke v Domžalah
    Nogometaši Domžal in CB24 Tabora Sežane so se v 3. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 25.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor z drugo zmago na vrh lestvice
    Nogometaši Maribora so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Domžale s 3:1 (3:0).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Koprčani doma ugnali Muro
    Nogometaši Kopra so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 3:2 (2:1).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Bravo in Aluminij brez zadetkov
    Nogometaši Brava in Aluminija so se v 2. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 0:0.
  • 23.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Celjani slavili v Sežani
    Nogometaši CB24 Tabora Sežane so v 2. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 0:1 (0:0).
  • 19.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Oštrek in Novoselec novinca na Bonifika
    Kanarčki so si izposodili nogometaša, ki že dobro poznata slovenske zelenice. Stjepan Oštrek se na Bonifiko seli iz Nafte, Ivan Novoselec pa je bil pred leti član Zavrča, nazadnje pa je nosil dres Varaždina.
  • 16.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Gliha bo igral za Olimpijo
    Erik Gliha je oblekel dres Olimpije. Bočni branilec je za zmaje že zaigral na dveh pripravljalnih tekmah, v domovino pa se vrača po sezoni v Ukrajini. Z ljubljanskim klubom je sklenil dveletni dogovor.

DELI NA